NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Az amerikai kongresszus megerősítette Joe Biden hivatalos győzelmét

A szerdai botrányos eseményekben négyen haltak meg.

Megerősítette Joe Biden, demokrata párti elnökjelölt választási győzelmét a kongresszus Donald Trump, amerikai elnökkel szemben – számolt be a CNN.

Szerdán erőszakba fulladt a szenátus és a képviselőház közös ülése, ahol az elektori szavazások hivatalos megszámlálása és elfogadása történt. Trump híveinek radikálisabb tagja megostromolták a Capitolium épületét, ahonnan ki kellett menekíteni a szenátorokat és képviselőket.

A hvg.hu röviden összegezte a történteket:

 • Amerikai idő szerint délután 1 óra körül (magyar idő szerint este 7) több száz Trump-hívő tüntető tört be a washingtoni Capitoliumba. Az amerikai törvényhozás épületében ekkor az elektori szavazatok hivatalos megszámlálását végezték, hitelesítve Joe Biden győzelmét.
 • A tüntetők ablakokat törtek be, irodákat forgattak fel, az ülést azonnal felfüggesztették, az épületből kimenekítették Mike Pence alelnököt.
 • Az ülésterem bejáratát elbarikádozták, a képviselők gázmaszkot kaptak, a rendőrök fegyverrel védték a bejáratot.
 • Washington polgármestere este hattól 12 órás kijárási tilalmat rendelt el, és egy idő után megjelentek a Nemzeti Gárda egységei, s a rendőrökkel összefogva elkezdték kiszorítani az embereket a Capitoliumból.
 • Az épületben a hírek szerint a kongresszusi rendőrök lelőttek egy behatoló nőt, aki az életét vesztette, hárman "orvosi vészhelyzetben" haltak meg. Tizennégy rendőr is megsérült.
 • Joe Biden megválasztott elnök a Delaware állambeli otthonából tévéüzenetben szólt a „csőcselékhez” , hogy vessenek véget a „zendülést súroló” cselekedetüknek.
 • Donald Trump elnök videón kérte arra az embereket, hogy békében menjenek haza, de ismét alaptalanul elcsalt választásról beszélt, később pedig a Twitteren arról írt, hogy ez a következménye annak, hogy elcsalták a szavazást. A Twitter legalább 12, a Facebook 24 órára zárolta Trump fiókját.
 • A képviselők az épület megtisztítása után folytatták az elektori szavazatok hitelesítését, magyar idő szerint 3/4 10-kor a képviselők jóváhagyták Joe Biden megválasztott elnök győzelmét.
 • Keresés

  Hozzászólások

  Latyak: * F*d*sz *bsz*l*t m*g*r*tt * b*k*sr*. *gy *l*k*t*tt*k k* * v*l*s...
  Dobrev Klára: Az első számú ambícióm az, hogy 2022-ben győzzük le a Fideszt
  lights: Gy*rcs*ny *rr* *s *lk*lm*tl*n v*lt, h*gy f*l*sm*rj* *z *lt*l*d l...
  Dobrev Klára: Az első számú ambícióm az, hogy 2022-ben győzzük le a Fideszt
  Gémkapocs: *m*gy *s h*m*n*r*f*rr*s h**ny v*lt *z **-b*n, m*st *lm*nt m*g 5....
  Drámai a helyzet a kórházakban: az Országos Kórházi Főigazgatóság közleménye
  Ddd911: Cs*k *gy *j*bb *g*r*t * s*k k*z*l... ...
  Orbán májusra négy és félmillió beoltott embert ígér
  Ddd911: N*m l*nn*k *n *bb*n *ly*n b*zt*s h*gy *kk*r *tt n*m * v*z*r*d l*...
  Dobrev Klára: Az első számú ambícióm az, hogy 2022-ben győzzük le a Fideszt