NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Az amerikai kongresszus megerősítette Joe Biden hivatalos győzelmét

A szerdai botrányos eseményekben négyen haltak meg.

Megerősítette Joe Biden, demokrata párti elnökjelölt választási győzelmét a kongresszus Donald Trump, amerikai elnökkel szemben – számolt be a CNN.

Szerdán erőszakba fulladt a szenátus és a képviselőház közös ülése, ahol az elektori szavazások hivatalos megszámlálása és elfogadása történt. Trump híveinek radikálisabb tagja megostromolták a Capitolium épületét, ahonnan ki kellett menekíteni a szenátorokat és képviselőket.

A hvg.hu röviden összegezte a történteket:

 • Amerikai idő szerint délután 1 óra körül (magyar idő szerint este 7) több száz Trump-hívő tüntető tört be a washingtoni Capitoliumba. Az amerikai törvényhozás épületében ekkor az elektori szavazatok hivatalos megszámlálását végezték, hitelesítve Joe Biden győzelmét.
 • A tüntetők ablakokat törtek be, irodákat forgattak fel, az ülést azonnal felfüggesztették, az épületből kimenekítették Mike Pence alelnököt.
 • Az ülésterem bejáratát elbarikádozták, a képviselők gázmaszkot kaptak, a rendőrök fegyverrel védték a bejáratot.
 • Washington polgármestere este hattól 12 órás kijárási tilalmat rendelt el, és egy idő után megjelentek a Nemzeti Gárda egységei, s a rendőrökkel összefogva elkezdték kiszorítani az embereket a Capitoliumból.
 • Az épületben a hírek szerint a kongresszusi rendőrök lelőttek egy behatoló nőt, aki az életét vesztette, hárman "orvosi vészhelyzetben" haltak meg. Tizennégy rendőr is megsérült.
 • Joe Biden megválasztott elnök a Delaware állambeli otthonából tévéüzenetben szólt a „csőcselékhez” , hogy vessenek véget a „zendülést súroló” cselekedetüknek.
 • Donald Trump elnök videón kérte arra az embereket, hogy békében menjenek haza, de ismét alaptalanul elcsalt választásról beszélt, később pedig a Twitteren arról írt, hogy ez a következménye annak, hogy elcsalták a szavazást. A Twitter legalább 12, a Facebook 24 órára zárolta Trump fiókját.
 • A képviselők az épület megtisztítása után folytatták az elektori szavazatok hitelesítését, magyar idő szerint 3/4 10-kor a képviselők jóváhagyták Joe Biden megválasztott elnök győzelmét.
 • Keresés

  Hozzászólások

  StarMan: S*jn*ll*k, h* n*k*d *z. *tt v*gy*rg*tt * f*l k*p*rny*n * b.b*ny*...
  Jön az egyházi lakásügynökség
  StarMan: G*zd*g *mb*r *s l*h*t sz*r*ny. T* * sz*g*nys*gr* g*nd*lt*l, d* n...
  Jön az egyházi lakásügynökség
  StarMan: D*l-*fr*k** f*z*t**gys*g. H* b*rsz v*l*, n*k*d *s v*n r*nd*d, h*...
  Ön találkozott már a szombathelyi bevásárlókocsi-fantommal?
  StarMan: *ssz*gy*jth*tn*t*k *gy c*kkb*n *gy*n*zt, "h*v* l*tt*k * h*v*...
  Hol vannak hűvös helyek és ivókutak Szombathelyen?
  StarMan: H*n*p*k *t* pr*b*l*m m*g*rt*tn* * "v*d*tts*g"-r*l p*p*l*...
  Riasztó hír érkezett az egyik kínai vakcináról