NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Izzó arcokon nem fog az eső - az AlteRábáról jelentjük

A szemerkélő eső összeterelte a fesztiválozókat, a koncertsátor forrongott és pezsgett. Az Anima viszont nem jött el.

Napokkal a feszt előtt, a programfüzetet böngészve azon gondolkodtunk, mekkora átfedés lehet a PUF, a Kiscsillag és az Anima Sound System közönsége között. Arra jutottunk, hogy tökmindegy, egy fesztiválon úgysem a műfaji különbözőség a lényeg.

Épp erre találták ki

De kiderült, felesleges volt a tanakodás, az Anima két nappal a koncert előtt lemondta a fellépést. Technikai okokra hivatkoztak, amibe sok minden belefér, a lényeg, hogy a szervezőknek gondoskodni kellett helyettesítőről, és rátaláltak Sub Bass Monsterre, akiről azért az utóbbi időben nem sokat lehetett hallani. Végül - számunkra legalábbis -, nem derült ki a fentebbi műfaji kérdésre adott válasz, nem vártuk meg az éjfél után kezdődő koncertet, velünk együtt sokan távoztak a szabadidőközpontból.

Rákészülve az estére
fotó: Annamari

Ahol egyébként olyan jó ezren voltak ezen az estén. Csalóka a dolog, hiszen a hiába kicsi viszonylag a fesztivál területe, azért rendesen eloszlik rajta a nép. Baráti a környezet, zöld az övezet, közel a Rába, az otthont adó szabadidőközpontot mintha éppen erre találták volna ki. Tavaly is leírtuk már

2011.07.24. 15:49

Tizenéveseké a világ – AlteRába harmadik nap

/ kultúra gal. 2 kapcs. /
Hideg és tömeg. Szombaton többségben voltak a 15-16 évesek, úgy tűnik, Lovasi András és Beck Zoli még mindig vonzza a fiatal lányokat.
mindezt, most is kifogástalanok a szolgáltatások, sok a büfé, a pálinkázótól a fröccsözőig, a Fénytől a limonádéig minden kapható, az árak is barátiak.

Késő délután mindenki az eget kémlelte, nyugatról sötét fellegek gyülekeztek, de aztán elkanyarodtak észak felé, később tudtuk meg, hogy Szombathely és Kőszeg környékét rendesen elverte a vihar, Körmendet csak a széle súrolta, az eső is csak 11 óra körül eredt meg, de akkor is csepergéssé szelídülve. Ez azonban elég volt ahhoz, hogy beterelje a közönséget a koncertsátorba, ahol – ha lehet – még tovább fokozódott a hangulat. Bejött az esőeffektus, éppúgy, mint néhány nappal korábban a szentgotthárdi Hopplá fesztiválon .

Szabi látta, hogy kerek a világ

De vissza az elejére, pontosabban este hét óra tájára, amikor odaértünk. A Zaporozsec erre már bőven befejezte a koncertet, egy asztalnál ejtőztek. Kérdésemre, hogy milyen volt a koncert, azt mondták: írd azt, amit a Hoppláról írtá l. De láthatóan elégedettek voltak.

A Firkin tette a dolgát
fotó: Annamari

A szomszéd büfé előtti padon Sub Bass Szabolcs feküdt hanyatt, begipszelt kézzel. – Már tegnap itt volt, most piheni ki a fáradalmakat – mondta vigyorogva az egyik helyi ismerős. Szabi néha felnézett, amikor látta, hogy még mindig kerek a világ, folytatta a szunyókálást.

Közben a koncertsátorban a Firkin nyomult ezerrel, az ír zenei motívumok és az energiával teli előadásmód meg is tette a hatását, már ekkor igazi koncerthangulat volt, pedig az este még távolinak tűnt. Ők voltak itt tavaly is, akkor is teljesítették a feladatot, bőven bemelegítették a nagyérdeműt, tizenéves lányok keringtek kivörösödött arccal, mondjuk, ezt nem is hagyták abban egészen éjszakáig. Egyetlen gondolat zavart közben, hogyan lehet egyszerre ritmusra ugrálni, hegedülni és vokálozni. Mert a Firkin látványnak sem utolsó hölgytagja ezt könnyedén megtette, elismerésünk.

Keménykedik a PUF

Az átszerelés alatt a kisszínpadon megint jött a karaoke. Pontosabban először a tavaly már megismert önjelölt sztár, a korosodó, nem éppen vékony testalkatú férfi, aki magabiztosan, ám a szürkülő égbolt alatt vidámságot okozó énekstílussal alázta le a Charlie számokat. Nem baj, erről szól a karaoke, később még látványnak is jobban megfelelő, önjelölt táncoslányokkal bővült a produkció.

A karaoke sztárja és a lányok
fotó: Annamari

Szóval, jól elszórakoztatta magát a maroknyi rajongó, a többiek inkább a büfék előtt találtak menedéket, ahogyan fentebb írtuk, volt kínálat bőven, és a kereslet sem hiányzott, hogy megcsillogtassuk gazdaságtani alapismereteinket is. Aztán jött a Pál Utcai Fiúk, a nagyszínpadon. És meg is vették azonnal a közönséget, érdekes, hogy mennyire más stílust vettek elő, mint pld. Szombathelyen, a Főtéren . Itt nagyon keményen, nagyon feszesen játszottak, közben felidéztük a régi, 80-as évekbeli PUF-ot, ami azért ennél visszafogottabb, lágyabb volt. Hiába, változik a világ, és azt Lecsóék jól érzik.

Mint ahogyan a Kiscsillag is, persze, Lecsó ott is jelen van, de Lovasi András is levetette a kényeskedő bölcsész arcot, ami miatt a Kispál és a Borz működésének két évtizede alatt sokan kritizálták is. De azért említsük meg a két koncert között, a kisszínpadon fellépő Ed Philipset, aki Elvis-imitátorként tavaly is itt volt. Most zenészekkel érkezett, élőben nyomták, tetszett is olyan száz embernek. Nekünk annyira nem, de ez egyéni probléma.

Ez már egy másik világ

Szóval, a Kiscsillag. Nagyon bekeményítettek Lovasiék, a régebbi számok is zúztak, dörömböltek, itt már nyoma sincs a finomkodásnak, tolják bele ezerrel az ember képébe. Kritikusak, kemények lettek, elhagyták az épp itt vagyunk és zenélünk érzést, ez már valódi koncertprogram, tele aktuálkiszólásokkal, fricskákkal. Még amikor poénkodnak, azt is csípősen teszik.

Lecsó - ez már egy másik világ
fotó: Annamari

Megkapja a magáét az Eurovíziós dalfesztivál, Lecsó egy szál szintivel, dobgéppel, Lovasi énekével mutatja meg, milyen a diszkó és az elektronika Kiscsillag módra, a végén Kozsó-féle szintipop paródiával, esetlen férfi tánckarral búcsúznak. Itt már nagyon másról van szó, nem a Lovasi-féle bölcsészimidzsről, sem a korábban Lecsó képviselte könnyed alterről. Változnak az idők - sugallják, és a hatás-ellenhatás törvénye szerint változik az erre adott reakció is.

Kemény üzenet, kemény koncert, láthatóan sokaknak át is jön a dolog, igaz, a tizenéves lányok ugyanúgy keringenek tovább kivörösödött arccal, azért jó rájuk nézni. A végén nem a koncert utáni felszabadultságot érezzük, pedig még az eső is elállt, látszanak a csillagok. Sub Bass Monstert nem várjuk meg, ahogyan a közönség jó része sem, hiába, a fesztivál elején vagyunk, kell még az energia.

Folytatás ma este, a részletes programért katt ide

2012.07.19. 11:30

Néniket a bácsiknak - programajánló

/ programajánló /
A Rába-parti kisváros nagy fesztiválján ma este az „Olajoshordó" tetején a Kiscsillaggal is partizhatunk. Körmenden túl is lesz élet, például Sárváron Nádasdy Történelmi Fesztivál.
.

Kapcsolódó

2012.07.19. 11:30

Néniket a bácsiknak - programajánló

/ programajánló /
A Rába-parti kisváros nagy fesztiválján ma este az „Olajoshordó" tetején a Kiscsillaggal is partizhatunk. Körmenden túl is lesz élet, például Sárváron Nádasdy Történelmi Fesztivál.

2012.07.15. 13:50

Esőverte Hopplá fesztivál, tomboló libidóval

/ kultúra 3 kapcs. /
A felhőszakadás sem hűtötte le a színpadot és a közönséget, a Belmondó nagyot alakított.

2011.09.12. 12:28

Lecsónak így lesz jó – Magyar Dal Napja Szombathelyen

/ kultúra gal. 1 hsz. 1 kapcs. /
Talán a legnagyobb koncertjét adta a PUF vasárnap este a Főtéren. Magas volt a színvonal, szép számú a közönség. Tehát él még a magyar dal, és ha így megy tovább, élni is fog.

2011.07.24. 15:49

Tizenéveseké a világ – AlteRába harmadik nap

/ kultúra gal. 2 kapcs. /
Hideg és tömeg. Szombaton többségben voltak a 15-16 évesek, úgy tűnik, Lovasi András és Beck Zoli még mindig vonzza a fiatal lányokat.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Gaborgabor: *kk*r k*pn*k t*bb*ltj*g*t *z *lt*tt*k?...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor
810509: *g*n , *rt*lm*s g*nd*l*t l*nn* , 3 h*tt*l k*r*bb*n k*tsz*r *nny*...
Jön a Johnson & Johnson vakcinája, amit csak egyszer kell beadni
hozzászóló1: N*m*ny *s t*dj*, h*gy * k*cs*n*k p*rk*l*h*zb*n, m*lyg*r*zsb*n v*...
Két kocsihely egy lakáshoz és egyebek - Egy rendelet miatt másként kell majd építkezni Szombathelyen
demoktatorovm: M*nd *tt m*r m*nd*nk* m*nd*nt... * l*gn*gy*bb b*j *z, h*gy *z*k...
A Pfizer vakcinájából egy is elég lehet a teljes védettséghez?
miki1950 : M*jd K*tk* *ld*nt*. N*k* k*ll l*g*nk*bb t*dn**. ...
Márciustól emelkednek a parlamenti fizetések, Kövér László járt a legjobban