NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Minden idők leglelkesebb Tankcsapdája az AlteRábán

fesztiválnak, mint Lukácsék koncertje? Igen, a látogatók kényeztetése, ami meg is történik. De azért vannak buktatók. Beszámolónk az első napról.

Előre kell bocsátani, hogy e sorok írója tavaly

2010.07.23. 11:25

A mi kis fesztiválunk – Elstartolt az Alterába

/ kultúra gal. 1 kapcs. /
Sokáig panaszkodtak a fesztivál fanok, hogy Szombathelyen és közelebbi környékén sincs igazi több napos zenei dzsembori. Hát most az Alterába betöltötte ezt az űrt. Ott jártunk, ahol Vas megyében a legnagyobb volt az egy főre eső dorkók száma.
nem volt a fesztiválon, így most csodálkozott rá a helyszínre. Kellemes érzéssel, hiszen itt minden együtt van, ami az önfeledt bulizáshoz kell. Átsétáltunk a gáton, aztán újabb séta a Rába-parton. Hangulatos, de azért motoszkált bennünk, remélhetőleg senki sem szédül bele később…

Helyben van minden

A helyszín olyan, mint egy nagy kert. Egyik végén a központi épület, ide még sajtóigazolvánnyal is nehéz volt bejutni, de tulajdonképpen nem is volt erre szükség. Körben mindenütt büfék, kocsmák. Széles a kínálat, a sláger persze a csapolt sör, de dobozos is kapható (ez utóbbi később merész húzásnak bizonyult, a Tankcsapda koncertje közben valamelyik idióta teli, de kinyitott sörösdobozokat dobált a közönség közé. Sérülés szerencsére nem volt, legalábbis nem tudunk róla, de a sör sokakat beterített, például fotósunk cuccát is.)

A fesztivál alapkellékei
fotó: Nyugat.hu

A terület közepén rengeteg pad, mindig találtunk ülőhelyet, napernyők osztották az árnyékot, ventillátorok szórták a hűs párát. Kajálni is lehet, a helyben sütött pékáruktól kezdve a gyroson át a sült kolbászig és a vadpörköltig. Szóval, helyben van minden.

Azért írjunk a szinte egyetlen, de annál nagyobb hibáról is. A nagyszínpadra merőlegesen, bele a pados részbe, építtetett a főszponzor egy színpadot, amelyet eredetileg a VIP-vendégeknek szántak, és külön nyakbalógóval lehetett bemenni, ide az újságíró-pass sem volt érvényes. Csakhogy ezeket a nagyon fontos személyeket (zenészeket) valahogyan nem nagyon érdekelte az energiaitalos cég elektronikus zenei kínálata, ennek ellenére nyomták azt bele a nagyszínpad oldalába, és a padoknál ücsörgők egyik fülébe. A másik fülbe, ugye, jött az aktuális főfellépő élő zenéje. És ami a legrosszabb, ezt még a Tankcsapda koncert közben sem hagyták abba.

A karaoke rajongócsoportja
fotó: Nyugat.hu

Délután még csak szállingóztak az emberek, de már látszott, hogy az idén már nem a kisvárosi hangulat

2010.07.23. 11:25

A mi kis fesztiválunk – Elstartolt az Alterába

/ kultúra gal. 1 kapcs. /
Sokáig panaszkodtak a fesztivál fanok, hogy Szombathelyen és közelebbi környékén sincs igazi több napos zenei dzsembori. Hát most az Alterába betöltötte ezt az űrt. Ott jártunk, ahol Vas megyében a legnagyobb volt az egy főre eső dorkók száma.
lesz jellemző. Igazi fesztiválarcok, láttunk ismerősöket Szombathelyről, Zalaegerszegről, Kőszegről, Szentgotthárdról. Úgy tűnik, az AlteRába híre elment már mindenfelé, beilleszkedett a fesztiválsorozatba.

Karaoke a merészebbeknek

A nagyszínpad mellett, azzal párhuzamosan volt egy kisszínpad is, ahol az átszerelési szünetekben karaoke ment. Húzósabb és fájdalmasabb próbálkozásokkal, de az önkénteseknek mindenki örült, senkit nem röhögtek ki. Jó ötlet, olykor egész kis rajongótáborok alakultak. Az első nap magas nézőszáma, persze, nagymértékben köszönhető a Tancsapdának, ami még mindig a legnépszerűbb koncertzenekar Magyarországon. De nem csak ők léptek fel, lássuk.

A két első zenekar, a Kötelező Közhelyek és az Anonym Projekt még szellős koncertsátor előtt játszott, mi is inkább a terület feltérképezésével töltöttük az időnket, a Firkin viszont már lázba hozta a közönséget, rendkívül profi, majdhogynem autentikus ír zenéjük erre is való, tényleg. Két akkorddal meg tudják mozgatni az emberkéket, látványnak sem utolsók. Jók voltak tényleg, és telitalálat volt a meghívásuk is, koncertjük közben eltűnt a fesztiválkezdet szokásos, kissé nézegetős, tájékozódós hangulata.

Együttőrjöngés a sátorban

A Mystery Gang már jól előkészített közönség elé lépett, hozta is az elvárásokat. Kár, hogy közben rendesen belezavart a VIP-sátor tuc-tuca. Komoly identitászavarokat is okozott, hiszen elektronika és 50-es évek rock and rollja, ugye. Közben ugyanis megszüntették a belépőt a VIP-részlegnél, a szűk tér megtelt zöldben villogó táncolókkal, a hangerőt meg rendesen felnyomták…

Mystery Gang
fotó: Nyugat.hu

A Tankcsapda hosszú beállása alatt a kisszínpadon elvileg Ed Philips, Elvis-imitátor szórakoztatta a közönséget. Majdnem megsajnáltuk őt, hiszen tényleg Elviséhez nagyon hasonló hangja van, hozta is a figurát, de egy kontakthibás csatlakozó miatt rendre eltűnt az ének. Ilyenkor aztán a VIP-sátort lehetett hallani…

És akkor a Tankcsapda. Jó néhány koncertjükön jártunk, de most látható lelkesedéssel estek neki a műsornak. Ráadásul ez fesztiválprogram volt, úgyhogy rendesen merítettek a régebbi, népszerűbb és ismertebb számokból. Meg is volt az eredménye, kész együttőrjöngés volt a koncertsátor. Jó értelemben.

Kettőt egyben…

Lukácsék is jól érezték magukat, ez nagyon lejött a színpadról, az első elköszönés után mintha új koncertbe kezdtek volna, közel félórát ráhúztak. Senki sem bánta, tényleg formában voltak és a bő kétezresre duzzadt tömeg is hálás volt mindezért. Az utóbbi évek legjobb Tankcsapda koncertjét könyvelhettük el, persze, az általunk látott öt-hat közül.

A Tankcsapda
fotó: Nyugat.hu

Kifelé menet a jegyszedők próbálták rávenni a távozókat, hogy maradjanak az Alvin és a Mókusok koncertjére, de úgy látszik, az energiákat elszívták a tankok, jó sokan távoztak. Viszont sokan maradtak is, a fesztivál szálláshelyei maximális gőzerővel működnek, de talán még nem késő, ha valaki rászánná a hétvégéjét az AlteRába második felvonására.

A további részletes programért katt ide .

Kapcsolódó

2010.07.23. 11:25

A mi kis fesztiválunk – Elstartolt az Alterába

/ kultúra gal. 1 kapcs. /
Sokáig panaszkodtak a fesztivál fanok, hogy Szombathelyen és közelebbi környékén sincs igazi több napos zenei dzsembori. Hát most az Alterába betöltötte ezt az űrt. Ott jártunk, ahol Vas megyében a legnagyobb volt az egy főre eső dorkók száma.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Igaz: N* m* * br*ssz*l* b*r*kr*t*k p*r*ncs* ?...
Bár találkozott Dobrev Klárával, a szombathelyi polgármester tesztje negatív
Igaz: *z *g*szs*g*gy*t st*d**n*kk*l k*ll k*mp*nz*ln* , *z s*g*t ....
Lesz másik: 19 milliárdból épülhet a nyíregyházi stadion
rheingold1926: H*t *g*n **sztr**b*n t*dj*k, h*gy * ny*j *mm*n*t*s *l*r*s**g n*n...
Operatív törzs: El kell halasztani a hétvégére tervezett oltásokat
Igaz: J*l cs*n*lj*k . *gy k*v*s*bb*n v*sz*k b* h*zz*j*k *zt * n*th*t ....
Ha oda indulna: minden Kínába utazó külföldinek kötelező lesz az anális Covid-teszt
Igaz: *z **r*p** Gy*gysz*r*gyn*ks*g t*gj** * gy*gysz*r*p*r m*ff**j*b*l...
Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a felmérést, hogy a Szputnyik V megfelel-e az EU szabványainak