NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Vége a bemelegítésnek az AlteRábán

A pénteki nap már igazán húzós volt, Magashegyivel, Európa Kiadóval, Vad Fruttikkal, Péterfy Borival.

Működik azért a lokálpatriotizmus Körmenden, voltak, akik sérelmezték tegnapi cikkünket

2013.07.19. 13:00

Túlcsordult az AlteRába

/ kultúra gal. 4 hsz. 1 kapcs. /
Nagy tömeg, állandó hiányérzet. Punnamy, PUF, Kowalsky meg a Vega.
, mert nem a minden nagyon jó gondolat jegyében fogant. Nem is baj ez, de szerintünk az sem, ha nem ajnározunk mindent, csak azért, mert van. De most jó híreink vannak, a pénteki nap már igazi volt, vagy belejöttek a fesztiválozók a dologba, vagy a nagyobb tömeg tette mindezt.

Telefonos koncert

Már csütörtökön az hittük, hogy ez lesz a teltház, tévedtünk, tegnap sokkal többen voltak. Nagyon sok ismerőssel találkoztunk a megye városaiból, meglepően sokan voltak Szombathelyről, és nagy csapat érkezett Zalából is. Ma pedig valószínűleg még többen lesznek, hiszen a Quimby is itt lesz.

Ez még a délután
fotó: AMI

Azért kezdjük most is egy kis negatívummal. Ezúttal nem a hangulatot minősítjük, hanem a kisszínpad hangosítását. Itt a nagyok átszerelési szüneteiben játszik naponta egy-egy zenekar, ami jó ötlet, a közönség is fogékonynak tűnik, a hangosítás viszont borzalmas.

Mintha telefonon hallgatnánk, nincsenek mélyek, magasak, torzít az ének, valami Sokol rádió szintű katyvasz jön ki a kisméretű és kisteljesítményű hangfalakból. Pedig a helyi specialitást éppen ez jelentené. Talán javul valamit a helyzet, habár úgy vettük észre, erre egyelőre szándék sincs.

Tünde a Gyűrűk urából

És még egy negatívum. A cikk írása közben jött a telefon, hogy a műsor végén verekedés volt a fesztiválterületen ( frissítés : időközben kiderült, hogy nem is a fesztiválterületen esett meg az eset, hanem a városban). A részletek elég homályosak, annyit tudunk, hogy egy nagyobb társaság kötött bele egy kisebbe, utóbbiak közül többeket megvertek, egy ember kórházba is került.

Szöszi és sör
fotó: AMI

Na, szóval. Már délután látszott, hogy komoly hangulat van kibontakozóban, a Magashegyi Underground megtöltötte a sátrat. Hiába, csak igaza van annak a huszonéves ismerősnek, aki azt mondja, a ma divatos zenekarokra mozdul meg a közönség, még akkor is, ha elég vegyes a korosztályi összetétel. Ha a fiatalok megindulnak, húzzák magukkal az idősebbeket is. És ez tisztén látszott a koncertsátor telítettségén is.

Bíborka, a tünde
fotó: AMI

A Magashegyi énekesnője, Bocskor Bíborka varázslatos jelenség, megjelenésében, stílusában a mesevilágot idézi, nekünk a Gyűrűk ura tündéi jutnak eszünkbe róla. És el is varázsol mindenkit, keményebb zenékhez szokott fülünket simogatták a Magashegyi dallamok.

Húsz év múlva?

Aztán a klasszikus kedvenc, az Európa Kiadó, a nyolcvanas évek alternatív vezércsapata, a klasszikussá nemesedett Menyhárt Jenővel. A régi felállásban már nem tud játszani a zenekar, olyan nyolc éve alakultak újjá bő 15 szünet után, és a közelmúltban is volt egy kisebb átalakulás, új billentyűs és basszusgitáros érkezett. Az alap azonban maradt, és kitart a csapat mellett Másik János is, aki főleg zeneszerzőként ismert a nívósabb műfajokban.

Európa Kiadó
fotó: AMI

Az Európa Kiadóra az idősebbek mozdultak rá, üres is maradt a koncertsátor hátulja, az tisztán lejött, hogy Jenő energiái nem fogytak el. Persze, a régi dalok hozták a sikert, újakat is bemutattak, némi stílusváltással. Zeneileg igényes, de a régi rajongóknak nem nagyon jönnek be ezek a számok – hallottuk többfelől is. Persze, öröm volt látni és hallani őket, ahogy valaki megfogalmazta: ezeknek a számoknak is kell majd húsz év, hogy beérjenek. Úgy legyen.

A Vad Fruttik felengedték fotósunkat a színpadra
fotó: AMI

És akkor megint egy fiatalok kedvence zenekar, a Vad Fruttik. Teljesen szubjektív kijelentés, nem igazán tartoznak a kedvencek közé. Valahol azt olvastam róluk, hogy legalább annyian gyűlölik őket, mint ahányan szeretik. Mos, gyűlöletről azért túlzás beszélni, itt meg többségben voltak azok, akik odavannak értük. A többieknek meg maradt a tér másik fele, ahol késő este tényleg kinyitott a Fény-pult is.

Az elpárásodott szemű rocker

Aztán jött Péterfy Bori és a Love Band. Nos, ha Bíborkáról azt írtuk, hogy mesevilágot idéző varázslatos jelenség, Boriról azt kell,hogy ízig vérig modern nő, óriási kisugárzással. Hatalmas lendülettel vetette magát a műsorba, karcsú alakján nyoma sincs a nem is oly régi gyerekszülésnek. Azt vettük észre, hogy tátott szájjal bámulunk, sőt, nem csak mi, láttunk bőrnadrágos, bőrmellényes kemény rockert, aki elpárásodott szemekkel pislogott a színpad felé.

Péterfy Bori - végig félhomályba burkolózott
fotó: AMI

Péterfy Bori és a Love Band beérett, ha lehet ilyet mondani egy hosszú évek óta működő csapatról, és egy, pályája csúcsán lévő színész- és énekesnőről. Néhány éve még kicsit bizonytalannak éreztük, ma már nyoma sincs ennek, igazi vamp, aki ráadásul bitang jól énekel.

A Supernemet sajnos, megint csak nem tudtuk megvárni, ilyen ez. De ma is ott leszünk, hiszen nem csak a Quimby jön, sokan mások, köztük az az Anna and the Barbies, akiket régóta szeretnénk élőben látni. A részletes programért katt ide.

Kapcsolódó

2013.07.19. 13:00

Túlcsordult az AlteRába

/ kultúra gal. 4 hsz. 1 kapcs. /
Nagy tömeg, állandó hiányérzet. Punnamy, PUF, Kowalsky meg a Vega.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : *lt*l*n*s *sk*l** *szt*lyt*rs*m *s N*gyk*r *tc** b*r*t*m v*lt. ...
Elhunyt Pekovics József, nyugalmazott szombathelyi tűzoltó
jeremias: *r*mt*l* h*r, m**l*bb* gy*gy*l*st m*nd*n *r*nt*tt k*sgy*rm*kn*k....
Kásler: Állami támogatással is elérhetővé válik az SMA-s betegek terápiája
kezdem: K*r, h*gy *z *mp*t**t s*m l*h*t t*n*ln*... ...
„Hetvenévesen már nagyon nehéz az unokámmal egész nap tanulni”
crankitup: *zt *d*m *n *s. D*l*t*n n*gy*n n*m *k*r m*nn* *z * b*z*ny*s b*l*...
Egy nap hárman buktak meg Vas megyében ittas vezetéssel, ketten balesetet is okoztak
miki1950 : *rtsd, b*rk*lt c*g*ny*z*s. ...
Orbán Viktor: Összesen 24 tizennégy év alatti fekszik kórházban Covid miatt