NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Túlcsordult az AlteRába

Nagy tömeg, állandó hiányérzet. Punnamy, PUF, Kowalsky meg a Vega. Meg a

Hogy mitől is van, hogy nem igazi a fíling, fogalmunk sincs, de valami hiányzik a levegőből. Talán a Fény nevű itóka, aminek a sátra zárva volt, pedig akcióztak volna az árakkal, legalábbis ez állt a bezárt bódén. Talán a szúnyogok, délután kézzelfogható közelségben, olyan 50 méter magasan körözött egy Ancsa (AN-2) kétfedelű repülőgép a Rába-part felett, és szórta a szúnyogirtót ezerrel. Bele a fesztivál közepébe, de senki sem bánta.

Sok az unott arc

Szóval, valahol az ingerküszöb környékén lehet a gond. Amikor elindult ez az egész, meglepő és furcsa volt, hogy napokon át szól a zene a szabadidőközpontban, és a fesztiválok legkeresettebb csapatai lépnek fel. Aztán egyre természetesebb, magától értetődőbb lett a dolog, és ma már senki sem kapja fel a fejét a nevekre, pedig azok vannak az idén is bőven.

Itt volt Neptunus is, pontosabban a lánya
fotó: AMI

Nem kis szerénytelenséggel a szervezők a legjobb zenekari felhozatallal jellemzik az idei bulit, amiben van is némi igazság. A közönség azonban nem nagyon vesz erről tudomást, ennyi unott arcot még nem láttunk itt.

Na ja, vannak persze szervezői melléfogások is, habár ez inkább a sajtót érinti. Az idén belengették, hogy fotósok nem jöhetnek, mert van a fesztiválnak hivatalos fotósa, és tőle lehet képeket rendelni. Ami nonszensz ugye, egyrészt a gyorsaság miatt, másrészt, ha ez így is lenne, akkor mindenhol ugyanazok a fotók jelennének meg, amiben van némi uniformizálódási jelleg.

Mágneses sarkok

Az akkreditáció azért sikerült, de a belépéskor közölték, hogy a backstage-be fotósok nem mehetnek be. Ami annyit tesz, hogy csak a közönség közül lehet a színpadot fotózni. Szóval, azért csak odaszúrtak egyet, talán abban bízva, hogy így mégiscsak vesznek a lapok képeket a kijelölt fotóstól, aki egyébként VIP-passzal közlekedett mindenfelé.

csak ilyen messziről lehet fotózni - PUF
fotó: AMI

A helyszín egyébként a szokásos, és most már kicsi is. Lehetne több alkohol-lelőhely, mert hosszú sorok vannak állandóan, az árakkal nincs gond. Sokkal több a kajálda, mint a piálda, előbbiekben még ásványvíz sincs, szóval némi kompatibilitást kellett volna vinni a dolgokba. Azért az adóellenőrök sem tétlenkedtek, megszállták a fesztivált csütörtökön, és jó néhány büntetést ki is osztottak. Később a Fény bódéja is kinyitott, lehet, hogy tudtak valamit.

A piálós helyeket száműzték a terület színpadtól legtávolabbi sarkába, így kialakult a két mágneses sarok. A nagyszínpad és a piálós pólus, a tömeg aztán a két sarok között áramlik, folyamatosan. A tér közepét telepakolták padokkal, ami jó, mert le lehet ülni, de rossz, mert eltűnt a szabad tér, és tolakodni, könyökölni kell, hogy előbbre jusson az ember.

Jövünk, megyünk
fotó: AMI

A közönség? Vegyes. A többség fesztiváljáró fiatal, de hiányzik a bevállalósság, nincsenek jelmezek, extrém cuccok. Eyenpóló, rövidnadrág, sportcipő. Itt vannak a kisvárosi jellegzetességek, decens nők retiküllel, sok sminkkel, a kigyúrt faszik, izomtrikókkal, felhajtott gallérú pólókkal, és a piások, akik mindenhol megjelennek, ahol valami csurran-cseppen.

Punnany az új Kiscsillag

A legjobban a szervezők és a zenekarok érzik magukat, ahogyan odaértünk, a központi épület ablakában Lecsó (PUF) éppen egy üveg pálinkával fotózta Hege főszervezőt, nagy röhögések közben. Ennél többet nem is láttunk a backstage-ből, lehet, hogy éppen ez volt a cél. Nehogy már piálás közben fotózzuk őket, ugye.

Lecsó, rajongó és ...hm...a többi kérdéses
fotó: AMI

Az idén a kisszínpadnak új szerepe van. Korábban itt karaoke ment ezerrel, kisebb, nagyobb sikerrel, most itt is zenekarok lépnek fel a nagyszínpadi átszerelések alatt. Csalódás, gyenge, halk a motyó, állandó sípolással. Húsz méterre sem hallatszik el, pedig a szünetbeli szórakoztatás lenne a célja. Az más dolog, hogy a csütörtöki fellépő, a Karak simán elbaromkodta az egészet.

És nézzük a nagyszínpadot. Itt profizmus uralkodik, jó a sound, nagy a tér. Öt zenekar lépett fel, minden nap ennyi a penzum. A szentgotthárdi Zaporozsecről lekéstünk, róluk különben is sokat írtunk már. Később azt mondták, jó volt a buli, persze, melyik zenész mondana mást saját magáról. A Punnany Massif lassan az új Kiscsillag lesz a megyében, szinte mindenhol ott vannak.

Anyai és apai

Meg is töltötték a koncertsátrat és a színpadot, hiszen a csapat DJ-vel, MC-kkel, és egy rakás hangszerrel operál. Tömény hangzás, leviszi az ember fejét, kicsit sok is már, főleg, ha valaki (mint-e sorok írója) nem rajong a hiphopért. A közönség viszont igen, a korai időpont ellenére teltház volt. Nem vacakolt sokat a csapat, hiszen a buli után indultak Várpalotára, ahol fél 12-kor léptek fel az Alfa fesztiválon.

Kowalsky meg a Vega - tánclépések
fotó: AMI

Jött a PUF, ők is sokat szerepelnek errefelé, Lecsó már szinte helyinek számít, Kiscsillag, ugye. Ők a szokásosat hozták, de megint csak az ingerküszöb, náluk volt a legszellősebb a koncertsátor. Pedig beletettek anyait-apait, hiába, néha a jóból is sok.

Nagyon vártuk a Kovalsky meg a Vegát. Rock alapokon hiphop, kicsit Ganxstára hajazik a dolog, kemény világ, néha azonban szentimentális. És, hát a színpadi koreográfia nem épp találó, de az ő dolguk. Ezen az estén ők hozták a színvonalat, nem is érdemtelenül. Valami ilyesmi kell a megszokott arcok helyett mellett.

Aztán a P.A.S.O.-t már nem vártuk meg, a hajnali egy órás kezdés késői annak a médiamunkásnak, akinek másnap is helyt kell állnia. És van még hátra három nap, ott leszünk. A részletes programért katt ide .

Kapcsolódó

2012.07.23. 18:57

Sikító, meghatódott lányok az Alterába utolsó napján

/ kultúra gal. 1 hsz. /
Túl vagyunk a III. Alterába fesztiválon is, egy kis 30Y-nal Magashegyi Undergrounddal és Depresszióval

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Thom: K**g*sz*t*s: M*ndj*k *ng*m *z s* z*v*r, h* * sz*k* *gy*n *gy m*...
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók
kovacs_ugynok: N*, s*k*r*lt m*gn*zn*m. M*ndj*rt *z *ls* d*l*g, "Sz*mb*th...
Korai kampányvideóval gyúr a nagy összecsapásra a szombathelyi Fidesz
Thom: M*ndj*k *z * k*l*nbs*g, h*gy * f*t*r *lt*lt 2 p*rc*t *z *d*tt c*...
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók
Thom: * b*sz*s*k*t *nk*bb n* *ml*g*sd, *z*kn*k n*m *z * d*lg*, h*gy p*...
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók
Pistike39: *gy p*c*t h*t*l*sbb f*rr*s sz*r*nt 27 gy*r*k v*n k*rh*zb*n! *z ...
Orbán Viktor: Összesen 24 tizennégy év alatti fekszik kórházban Covid miatt