NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Álommunkahelyek luxuskivitelben

Hihetetlenül hangzik, de vannak még a világon munkahelyek, ahol nem csak a kifacsarható robotot látják a dolgozóban, hanem az értékteremtőt, akinek jár az inspiratív környezet. Mert abban könnyebb dagasztani a profitot.

Felhívhatnánk egy pszichológust, de minek, bárki megmondhatója annak, hogy egy attraktív beltér felrázza az ember szürkeállományát. A luxuskivitelt persze csak a legnagyobbak engedhetik meg maguknak, akiknek az éves mérlegében szinte fel sem tűnik az a párszázezer dollár. Mégis úgy gondoltuk, hogy talán ötleteket adhatunk egynémely tehetős hazai munkáltatónak, úgyhogy a magyar nemzetgazdaság felvirágoztatása érdekében fogadják szeretettel az alábbi példákat!

1. Ahol a komolysághoz nem kell öltöny: Google Zürich

Kötelező a keresőóriással indítanunk a nyálcsorgatást, hiszen alkalmazottaik kényeztetésében annyira az élen járnak, hogy azok gyakran több időt is töltenek az irodában, mint saját lakásukban. Igaz, kötött munkaidő sincsen. Cégfilozófiájuk beszédes: "a komolysághoz nem kell öltöny" , és bár kaliforniai főhadiszállásukat már kétszer választotta az év munkahelyének a Fortune magazin, második legnagyobbra szabott irodájuk, a svájci talán még szabadosabb: találunk itt sífelvonókból átalakított privát tárgyalóboxokat, biliárdot, konditermet, játékszobát és masszázsfoteleket, de ha valaki a felfújható kanapét vagy a függőágyat részesíti előnyben, őt sem hagyják cserben. Van relaxációs szoba is, ahol a dolgozók egy sor fluoreszkáló akvárium előtt feküdhetnek el, az alsóbb szinteket pedig a gyermeklelkűek csúszdán és tűzoltóságokon használatos csúszórudakon közelíthetik meg. A mindig elérhető közelségbe helyezett nasi ugyanúgy ingyen jár, mint a mesterszakács által készített ételek a menzán, a hierarchia pedig szinte láthatatlan: itt senki nem kap megrovást, ha kedve szottyan egy kis kocogásra a közeli erdőben.

így is lehet - klikk a galériához!
fotó: -

2. Az alkalmazottak szájíze szerint: Facebook-iroda

A közösségi oldalak ásza tavaly nyárig a kaliforniai Palo Altóban elszórva, több irodában működött, mígnem egy 150 ezer négyzetméteres épületbe nem költöztek. A belsőépítészeti dizájnért felelős O+A Studio nem sajnálta az időt arra, hogy a megfelelő miliő létrehozása érdekében kifaggassa a dolgozókat, mi tenné őket produktívabbá. (Itthon ezt melyik cégnél tudjuk elképzelni?) Az eltérő igények nyomán külön kis mikrovilágok jöttek létre, a nagytestvérhez, a Google-irodához képest azonban itt sokkal egységesebb a kialakítás - főleg a kemény geometriával beoltott, elegáns minimalizmus uralkodik -, és nagyobb lélegzetvételűek a terek. Az alkalmazottaknak pedig nem csak meg van engedve, de ösztönzik is őket arra, hogy bátran alakítsák tovább a helyszínt, tolják át a bútorokat, dekorálják ki a falakat, ahogy nekik tetszik. Csak érezzék jól magukat.

nagy lélegzetvételű terek - klikk a galériához!
fotó: -

3. Ahol lemezlovaskodni is lehet ebédidőben: a Twitter főhadiszállása

Többször emlegettük már lapunk hasábjain a népszerű mikroblog-szolgáltatót (főleg, hogy a Nyugat.hu is jelen van rajta ), de vajon hol dolgozik 141 fős kompániájuk? Hát persze hogy ugyanott, ahol még sokszáz kreatív webes vállalkozás, San Francisco szívében. Mégis kiemeli őket a sorból az, hogy az irodai légkör a Guardian újságírója szerint szöges ellentétben áll azzal a féktelen információ-megosztással, ami a Twitter leglényege: miközben emberek tízmilliói írják le aktuális gondolataikat egy SMS hosszúságú üzenetben, addig az irodára már-már hétvégi csend települ. 2009 végén a kiszuperált raktárnak tűnő irodájukból elszabadultak, hogy betöltsenek egy sokkal letisztultabb teret, amiben a pisztáciazöld falakat jelképük, a csicsergő (tweetelő) madár díszes társasága foglalta el, a találó "tell your stories here" felirat alatt pedig futurisztikus fotelekben lehet megtárgyalni a legfrissebb ötleteket. És érdemes vetni egy pillantást a luxuskonyhára is!


4. Kapszula a természet ölén: Selgas Cano

Menő építésziroda nem választ magának egyen-irodaépületet egy metropolisz közepén. Ellenkezőleg, szépen megtervezi a saját makrovilágát. A madridi székhelyű Selgas Cano Architecture filozófiájáról mindent elmond, hogy a városi kosztól eltávolodtak, és egy közeli erdőség mélyére pottyantották bizarr kapszulájukat. Sőt, ez a méretes műanyagátjárónak tűnő iroda félig a talajba is van mélyesztve, így aztán a benne dolgozók kétségkívül Földanya ölelő karjaiban érezhetik magukat. Kell ennél inspirálóbb közeg?


5. Harminc méterre a föld alatt: White Mountain Office

Vannak azok a hollywoodi fantasztikusfilmek, ahol már csak egy hajszálon múlik az emberiség sorsa, de valahol, a kies pusztában rejlik egy hét pecséttel titkosított földalatti központ, ahol még minden megmenthető. A stockholmi White Mountain mintha pont egy ilyen forgatókönyvből lett volna kiragadva, sőt, a múltja még jobban belepasszol ebbe a képbe: egykor ugyanis atombunkerként funkcionált. Az Albert France Lanord Architects elgondolása az volt, hogy a gránithegyre élő organizmusként tekintsenek, és eszerint alakítsanak ki belőle tereket. A beköltöző a svéd ISP internetszolgáltató lett, ami irodáknak és szerverközpontnak használja az egyszerre természetes és mesterséges, földöntúli képződményt.

Svédország lekreatívabb belső tere? - klikk a galériához!
fotó: -

6. Különálló helyiségek nélkül: a JWT reklámügynökség

Az 1864-es alapítású JWT a legnagyobb reklámügynökség az Egyesült Államokban, és a negyedik legnagyobb világszerte. Meg sem engedhetnék maguknak, hogy kicsit álmodjanak, hiszen ha személyesen jelenik meg az ügyfél, illik kirántani alóla a talajt a lenyűgöző látvánnyal. A 250 ezer négyzetméteren sürgő-forgó ezer alkalmazott kaphatott volna egy üvegkalitkákkal megnyomorított, lélektelen betonkaptárt, ahogy a corporate mamutoknál szokás, de nem, ez szóba sem jött. Kaptak viszont egy olyan nyitott központot, ahol az élénk színeket a végletekig harmonizálták egymással, vidám utalásokat szórtak fel a falakra a space invaderektől kezdve a sztorizós szövegekig, de ami a legszebb: senki nincs elzárva senkitől, minden helyiség egybe van nyitva. A privát irodáktól való megszabadulás így arra serkenti az embereket, hogy ott gyűljenek és agyaljanak, ahol nekik tetszik.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

elbandi: * d*lg*t * m*gy*r ny*lvb*n sz*nv*d* sz*rk*z*tn*k h*vj*k: "*...
Napelemek és hőszivattyúk – Megújuló óvodák Szombathelyen
bogi30: T* sz*r*ncs* cs*m*g , *kk*r k*rd*zh*tn*m k* * f*sz*m *z * Gy*rc...
Pegasus-botrány: Orbán Viktort is meghallgathatja az Európai Bizottság
bogi30: Br*ssz*lt s* *ll*t*tt*k m*g? n*m *s *zt k*ll H*n*m k*t b*rk*t...
"Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony!" - már telefonon keresi az aláírókat a Fidesz
bogi30: * L*nd*nb*n t*n*l* gy*r*k *z*rt n*m m*nd*tt h*ly*s*g*t! *kk*r m*...
„Szeretnék visszajönni egy olyan országba, ahol jól érzem magam”
bogi30: K*z*l v*n * f*l m*ll**h*z! v*ccc!!!!!!...
Jóval magasabb lehet az előválasztási részvétel, mint amire számítottak