NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Gazdaság

Az elemző szerint "féktelenül csökkentek" a bérleti díjak

Az átlagember viszont valamiért egyáltalán nem ezt tapasztalja Szombathelyen.

Tovább csökkentek az albérletárak országos szinten, a budapesti átlagos bérleti díjak pedig ötéves mélypontra süllyedtek – írja lapunkhoz is eljuttatott közleményében az ingatlan.com. Statisztikájuk szerint novemberben 10%-kal voltak alacsonyabbak az országos bérleti díjak, mint egy évvel korábban

Saját, január elejére jellemző adataik szerint novemberhez képest is csökkentek az albérletpiaci árak, így többéves mélypontra süllyedtek a bérleti díjak. A fővárosban a kiadó használt ingatlanok egy négyzetméterre vetített „ára” január elejére 3 ezer forint alá süllyedt a kínálati piacon, ami a 2017-es szintnek felel meg. A budapesti átlagos bérleti díjak januárra pedig 130 ezer forintra mérséklődtek, amire utoljára 2015-ben volt példa.

fotó: ingatlan.com

„Bár világszerte megkezdődtek az oltások, és egyre többen várják a járvány okozta bizonytalanság megszűnését, egyelőre érdemes óvatosan kezelni az albérletpiaci árak alakulását. Egyelőre még nem tudni pontosan, hogy mikor szűnnek meg régiós és világviszonylatban a korlátozások és mikor indulhat újra a turizmus. Emiatt 2021-ben a jelenlegi alacsonyabb albérletárak mellett alakulhat ki az új piaci egyensúly, és idén jelentős bérletidíj-növekedésre egyelőre nem számítunk” – nyilatkozta az ingatlan.com szakembere.

Valóban így van?

Az átlagember viszont nem igazán tapasztalja ezt az óriási csökkenést. Szombathelyen a fenti grafikon szerint 2020 januárjában átlagosan 100 ezer forint körül jártak az albérletárak, most pedig 90 ezerre csökkentek. A városban albérlet után nézők viszont úgy érzik, hogy maradt minden a régiben.

„Nézegetek folyamatosan albérleteket és a legtöbb ugyanannyi árban, mint például tavaly nyáron. Annyi különbséget érzékeltem, hogy most több lakást hirdetnek meg, de csökkenést nem vettem észre az árakban” – osztotta meg tapasztalatait egy olvasónk.

Lehet persze 70-80 ezer forint körül is találni albérletet Szombathelyen, de ezek nagyrészt garzonlakások, vagy bútorozatlanok, esetleg kissé lelakottak. Az átlagot 90-100 ezer forint körül lehet belőni most, és egy évvel ezelőtt is ugyanez volt a helyzet olvasóink, kollégáink és ismerőseink tapasztalatai szerint is.

Egy 62 m 2 -es, 2 szobás, bútorozott lakás a Március 15 téren például 90 ezer forint egy hónapban, míg egy Kassák Lajos utcában található bútorozott, 2 szobás, 51 m 2 -es lakást 110 ezer forintért hirdetnek. Egy 2 szobás bútorozatlan lakásért 85 ezer forintot kérnek az egyik Facebook-csoportban, egy szintén 2 szobás, felújított, részben bútorozott oladi lakásért 90 ezret, egy ugyanilyen paraméterekkel rendelkező lakást pedig a Joskar-Olán 100 ezerért hirdetnek. Közben pedig máshol ugyanennyiért teljesen bútorozottat is találhatunk. De ez csak néhány a sok közül, hiszen szerencsére azért van választék.

fotó: Facebook

Az év vége felé viszont határozottan nehezebb volt albérletet találni, nem voltak elárasztva az ingatlanos oldalak és a Facebook-csoportok sem. Azóta, mintha kezdene felébredni téli álmából az albérletpiac, de az árak, úgy vesszük észre, stagnálnak vagy nagyon kicsi csökkenést lehet tapasztalni.

Az eladó ingatlanok száma viszont lényegesen megnőtt az utóbbi időben. Feltehetőleg nagy szerepe van ebben a koronavírus-járványnak. Sokan kerültek nehéz helyzetbe anyagilag, egy eddig albérletként hasznosított lakás eladására pedig többen tekinthetnek gyors pénzszerzési lehetőségként. Az már más kérdés, hogy jelen helyzetben ki meri lakásvételre adni a fejét, hiszen elég nagy a bizonytalanság minden téren.

Szavazás: Önnek milyen tapasztalatai vannak az albérletárakkal kapcsolatban Szombathelyen?

Ha pedig hosszabban is elmondaná véleményét, várjuk a jelentem@nyugat.hu e-mail címre!

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

elbandi: h* m*st f*d*sz*s l*nn*k, m*nd*nh*l * l*gsz*r*bb j*l*lt*k*t b*sz*...
Kik azok a jelöltek, akik közül választani lehet Vas megyében az ellenzéki előválasztáson?
zuckerpopo: * r*k*s sz*r t* v*gy, p*k*lj *s h*zz k*l*tr* - *nny*...
Szélesítik a Gyöngyös patak melletti bicikliutat a vasoszlopok mellett
Paulus_Maior: *z*k * sz*l*k t*dv*, t*d*tl*n*l * k*ny*lm*s*bb *t*t v*l*szt*tt*k...
Megszavazták a szülők, hogy a szentgotthárdi iskolákat vegye át az egyház
dredd biró: S*kb* k*r*lt *z *z *r*m *z *mb*r*k *d*j*b*l. *bb*l * p*nzb*l h*s...
A szombathelyi városházán köszöntötték Falco kupagyőztes csapatát
lojalista: N*s b*r*t*k*lh*t*,h*gy * K*rm*nd* K*lcs*y F*r*nc *lt*l*n*s *sk*l...
Megszavazták a szülők, hogy a szentgotthárdi iskolákat vegye át az egyház