NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Az összes vidéki önálló egyetemet és mintegy 600 milliárd forintnyi közpénzvagyont adott át alapítványoknak a Fidesz

Kilenc évre betonoznak be kormányközeli embereket a közpénznyelő alapítványokba.

Mintegy 600 milliárd forint értékű közpénzvagyont adott át a mai parlamenti szavazással a Fidesz kétharmados többsége öt vagyonkezelő alapítványnak. A törvényjavaslat

04.25. 10:19

Jövő héten szavaz a parlament arról, hogy a közvagyont alapítványokba szervezik ki

/ közélet 23 hsz. /
A cél az alapítványok mindenkori kormánytól való függetlenségének biztosítása.
szövegében a jogalkotó nem is rejtette véka alá, hogy a cél az alapítványok mindenkori kormánytól való függetlenségének biztosítása.

600 milliárd forint veszítette el a közpénz jellegét

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az említett vagyon innentől nem számít közpénznek, és egy esetleges jövő évi kormányváltás után az új kormány sem szólhat bele a sorsába. Ráadásul a kuratóriumok vezetőit kilenc évre nevezik ki, ami jelen helyzetben a jelenlegi parlamenti ciklus után még két ciklusra érvényes. Az alapítványokkal kapcsolatos minden döntéshez kétharmad kell, amire a közeljövőben nincs esélye az ellenzéknek.

Öt, összesen legalább 600 milliárdos vagyonnal felturbózott vagyonkezelő alapítvány létrehozásáról döntöttek, amelyek – az ITM megfogalmazása szerint – főként kulturális, képzési, kutatási és tehetséggondozási feladatokat „vállalhatnának át” az államtól.

Az új alapítványokat a hvg.hu összegezte:

A Hauszmann Alapítvány deklarált célja a Budapest mai arculatának kialakításában óriási szerepet játszó építész, Hauszmann Alajos műveinek gondozásának támogatása. Ez azonban azzal is járhat, hogy a Hauszmann-terv keretében épített, köztulajdonban levő ingatlanokat megszerezheti az alapítvány.

A Jövő Nemzedék Földje Alapítványhoz kerül a mezőhegyesi Ménesbirtok, melynek kormánybiztosa, a fideszes Lázár János azzal érvelt, az alapítványi formára, illetve a vagyonátadásra azért van szükség, hogy többé ne merüljön fel a privatizáció.

A Magyar Kultúráért Alapítvány nevelési-oktatási, kulturális tevékenységeket finanszíroz, és sok tízmilliárdos ingatlanvagyonra tehet szert a Demeter Szilárdhoz köthető szervezet.

A Makovecz Campus Alapítvánnyal létrejött a „Nemzeti tudáspark” Piliscsabán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem számára létrehozott campuson. Az alapító Gulyás Gergely miniszter, aki kinevezi a kuratórium elnökét és tagjait, akiket a továbbiakban senki nem mozdíthat el.

A Mol-Új Európa Alapítvány alapvetően a Mol Nyrt. CSR-tevékenységét, elsősorban kulturális, sport-, tudományos vagy más célú szponzorációit fogja össze. Az alapítvány eddig is létezett, az újdonság az, hogy az állam beletette a Molban megmaradt 10 százalékos részvénycsomagját, az alapítvány így annak osztalékbevételéből gazdálkodhat.

Csak öt állami egyetem maradt az országban

A keddi szavazással gyakorlatilag öt állami egyetem maradt az országban, a Szombathelyen is működő ELTE, a BME, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Zeneakadémia.

Összesen 12 egyetem került most (a többi már korábban) alapítványi vagy egyházi fenntartásba, így nem maradt állami fenntartású vidéki egyetem. Kedden a

 • Debreceni Egyetem
 • Nyíregyházi Egyetem
 • Óbudai Egyetem
 • Semmelweis Egyetem
 • Testnevelési Egyetem
 • Pécsi Tudományegyetem
 • Budapesti Gazdasági Egyetem
 • Tokaj-Hegyalja Egyetem (ezzel az egykori sárospataki főiskola lesz önálló)
 • Dunaújvárosi Egyetem
 • Magyar Táncművészeti Egyetem
 • Szegedi Tudományegyetem
 • került át alapítványi fenntartásba. Az Eszterházy Károly egyetem pedig egyházi fenntartású lesz.

  Hozzászólások (47)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  rheingold1926: *n cs*k sz*m*r**n n*z*m, m*gl*tt k*r* v*n *mb*rk*nt *z*k*n *z *v...
  Valakinek nagyon szúrta a szemét, hogy van, akit nem dühít Brüsszel
  lolka: *z*rt *z *t*bb* *d*b*n *szr* l*h*t*tt v*nn*, h*gy "sp*r*ln*k...
  Úgy néz ki, befellegzett az egyik híres Vas megyei pékségnek
  Szup: N*m t*d*m, d* *l*g b*d*s *z *z *g*sz. *tt p*z*lt*k *t*d*sk*r, *m...
  „Kibírhatatlan, szauna, pokol” – mondják a vevők és az árusok a szombathelyi vásárcsarnokról
  Szup: K*sz*nh*t**n * pl. * m*gy*r k*rm*nyn*k n*m m*k*d*k *rr*f*l*....
  Magyarország kilép az Unióból vagy Orbán elbukik? Mi lehet a vége az EU-val folytatott harcnak?
  rheingold1926: S*jn*l*m! J* t*rm*k** v*lt*k! H*gy m* l*sz v*l*k, s * d*lg*z*kk*...
  Úgy néz ki, befellegzett az egyik híres Vas megyei pékségnek