NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Viharos alakuló közgyűlés Szombathelyen

És még mondja valaki, hogy a történelem nem ismétli önmagát. A patetikus, pátosszal teli kezdés után jól összevesztek a bizottsági helyeken, az MSZP nem is vesz részt a bizottsági munkában.

Éppúgy, ahogyan négy évvel ezelőtt a Fidesz tette, hasonló okokból. Ők aztán néhány hónap múlva beadták a derekukat, kíváncsiak várjuk, a szocik mikor teszik ezt meg. De azért volt olyan momentum, ami a demokráciára kényes füleket zavarta, nevezetesen a nagyteremben összegyűlt jobboldali szimpatizánsok hangos tetszés és nemtetszés nyilvánítása. Puskás Tivadar polgármester (Fidesz) ezt úgy reagálta le, hogy a népet nem lehet leváltani, és nem lehet a nép hangját elhallgattatni. Valóban nem, de ennek nem egy szigorú szabályok szerint zajló képviselő-testületi ülés a helye.

Levél a köztársasági elnöktől és a honvédelmi minisztertől

Ennyit a szubjektumról, kezdjük az elején. A városháza előtti színpad előtt olyan 250-300-an várták az ünnepélyes alakuló ülés kezdetét. Légiósok nem voltak, mellettünk azt mondták, biztosan hideg van már a tunikához… Az esemény a szokásos forgatókönyv szerint zajlott, azt kivéve, hogy az öt MSZP-s képviselő nem volt jelen. A műsorvezető először felolvasta Schmitt Pál köztársasági elnök és Hende Csaba honvédelmi miniszter üdvözlőlevelét.

Középen a korelnök, Prugberger Emil
fotó: Mészáros Zsolt

A köztársasági elnök arra szólított fel, hogy tegyék félre a pártszempontokat, dolgozzanak a város érdekében. Hende Csaba felhívta a figyelmet, arra, hogy véget ért a kampány, itt az ideje a munkának. Hiszen nyolc nehéz év után és négy nehéz év előtt áll az önkormányzat. És új helyzet van, elkezdődött a rend és a törvény helyreállítása, ami a tartós gyarapodás útjára vezet.

Prugberger Emil korelnök (Pro Savaria) nagyon ünnepélyes beszéde közben aztán kisebb közjáték zajlott, a közgyűlésben korábban többször megjelent Lakos Dezső hozott egy nemzetiszínű zászlót, amit a közismert Erdélyi László átvett tőle és a színpad elé, középre állt. A polgárőrök igyekeztek kitessékelni a középpontból, nem sikerült, végül önként távozott. Lakos Dezső egy darabig lobogtatta a zászlót, Marton Zsolt (Fidesz) képviselő le is ment hozzá, és a tér szélére vezette. Közjáték vége.

„Bölcsek és ostobák…”

Prugberger közben a felelősség és a kötelesség kapcsolatát elemezte, sorsfordítónak nevezve a mai napot. Aztán a Választási Iroda vezetője, Fekete Csilla ismertette a hivatalos választási adatokat, felsorolva a mandátumot szerzett képviselőket. Az MSZP-SZTKE képviselőinek neveinél a közönség egy része pfújolt rendesen. Ráadásul – kisebb riadalmat keltve – az egyik reflektor burája megadta magát a gravitációnak, szerencsére nem talált el senkit.

Ünnepélyesen, a Főtéren
fotó: Mészáros Zsolt

A polgármester eskütétele után Puskás Tivadar megköszönte a bizalmat, mondván, elszántan és megilletődve áll itt. Kijelentette, a választókkal mindig szembe kell nézni, kissé szokatlanul megemlítette, hogy négy év múlva számot kell adniuk előttük. Aztán jött a képviselők esküje, majd fél óra szünet, hogy a városháza nagytermében folytatódjon az ülés.

Ahol egyébként másfél órája várta az öt MSZP-s képviselő a kezdést, nem éppen rózsás hangulatban. Puskás megint okozott kisebb meglepetést a kezdéssel, mivel arra szólított fel, hogy: „Kicsik és nagyok, bölcsek és ostobák, mindenki jöjjön velünk….” Arra azért kíváncsiak lennénk, a jelenlévők hova sorolták be magukat a terminus technicusok bonyolultságában…

Félre az indulatokkal

Megemlítette azt is, hogy az eskütételen nem volt ott minden képviselő. Talán elkéstek – mondta, és megígérte, hogy az ülés végén alkalmat ad arra, hogy letegyék képviselői esküjüket.

Aztán kezdődtek a komolyabb gondok, mégpedig az SZMSZ módosításával. Itt már tudtuk, hogy jók voltak az előző napi értesüléseink, valóban három alpolgármester és két tanácsnok lesz a ciklusban. Szakály Gábor, a Fidesz frakcióvezetője sem volt mentes a pátoszoktól: az emberek az együttműködésre szavaztak, félre kell tenni az előző közgyűléseken tapasztalt széthúzást, személyeskedést, indulatokat. Ezt a Fidesz-KDNP-Pro Savaria frakciószövetség nevében meg is ígérte.

Az SZMSZ módosításban foglalt bizottsági átszervezés egyébként azzal indokolta, hogy így gazdaságosabb és hatékonyabb lesz a működésük. A kevesebb képviselő miatt pedig nem tudták érvényesíteni a bizottságokban a közgyűlési mandátumarányokat. Amiről egyébként egyeztettek is minden politikai erővel.

„Olvassa a Nyugat.hu-t!”

Czeglédy Csaba, az MSZP-frakcióvezetője azt ígérte, hogy a város érdekében partnerek lesznek, de egyben kritikusak is. Utóbbit kezdte is azzal, hogy felidézte, amikor a Fidesz kritizálta, hogy három alpolgármestert választottak négy éve, most pedig kevesebb a képviselő, de hármat akarnak megválasztani. Javasolta, hogy legyen csak két alpolgármester és egy tanácsnok.

Puskás: Javaslom, hogy olvassa a Nyugat.hu-t!
fotó: Mészáros Zsolt

Aztán a polgármesternek címezve elmondta, Puskás pontosan tudja, hogy nem késtek el, nem értettek egyet azzal, hogy a húszéves hagyományt megszakítva nem a nagyteremben tettek esküt. Kijelentette, a Fidesz ünnepeltette magát, ceremóniát rendezett. Azt még támogatták volna, ha a polgármester a Fő téren tesz esküt, de azt már nem, hogy a képviselők is. Megemlítette, az országgyűlés is a parlament falai között teszi le az esküt.

Hozzátette, az MSZP és az SZTKE együtt a mandátumok egynegyedét szerezte meg, de látva az erőviszonyokat, az írásban beadott javaslatukban 19 százaléknyi helyet kérnek. Egyébként pedig velük nem egyeztetett senki. A polgármester erre azt mondta, nyugodtan tájékozódhatott volna a Nyugat.hu cikkéből

2010.10.13. 21:04

Három alpolgármester lesz Szombathelyen

/ közélet 18 hsz. /
Marton Zsolt, Lazáry Viktor és Molnár Miklós kap alpolgármesteri megbízást. Állandó bizottságból kilenc lesz, megszűnik a lakásbizottság önállósága.
, ahol már előző nap megjelent az új struktúra. A költségvetési alpolgármesteri poszt szükségességét azzal indokolta, hogy az elmúlt tíz évben tízszeresére nőtt a város adóssága, amit kezelni kell.

„A Magyar Népköztársaság…”

Aztán Czeglédy javaslatát a többség leszavazta, majd Puskás bejelentette a három alpolgármesteri jelölését: Lazáry Viktor, Marton Zsolt és Molnár Miklós. Valóban, éppúgy, ahogyan előző nap megírtuk

2010.10.13. 21:04

Három alpolgármester lesz Szombathelyen

/ közélet 18 hsz. /
Marton Zsolt, Lazáry Viktor és Molnár Miklós kap alpolgármesteri megbízást. Állandó bizottságból kilenc lesz, megszűnik a lakásbizottság önállósága.
.

Nem mindig volt csend
fotó: Mészáros Zsolt

Szünet következett, az alpolgármestereket titkosan választják, kiderült, Lazáry személyét a szocik is támogatták, a másik két jelöltet nem. Persze, így is megvolt a szükséges többség. Az alpolgármesterek esküjénél Puskás Tivadar bakizott az esküszöveg olvasásánál, Magyar Köztársaság helyett Magyar Népköztársaságot mondott, majd gyorsan javított. Később azzal magyarázta, hogy az idősebbek ismerik ezt a beidegződést.

Marton Zsolt (Fidesz) már alpolgármesterként ismertette a bizottsági struktúrát, lényege, hogy kilenc állandó bizottság lesz, ebből hétben kapnak egy-egy helyet az MSZP-sek. Czeglédy azonnal reagált, mondván, az egynegyednyi mandátum birtokában 19 százaléknyi bizottsági helyet kérnek. Ami úgy nézne ki, hogy az 5-7 fős bizottságokban egyet-egyet, a 9-11 fős grémiumokban pedig kettőt-kettőt. Bejelentette, ha nem tudnak megegyezni, nem fogják betölteni a számukra felajánlott helyeket.

Piaci módszer?

Szakály Gábor a négy évvel ezelőtti eseményeket idézte, amikor még ennyi helyet sem kaptak a Fidesz képviselői, pedig akkor csak egyfőnyi többsége volt az MSZP-nek és szövetségeseinek. Kijelentette, Czeglédy piaci módon akarja elosztani a bizottsági helyeket, szerinte az a fontos, hogy minden politikai erő jelen van a bizottságokban.

Esküt tesznek az alpolgármesterek
fotó: Mészáros Zsolt

Marton Zsolt gyorsan kifejtette, ha az MSZP nem jelöl bizottsági tagokat, akkor azok nem lesznek határozatképesek, a Fidesz ideiglenes jelleggel hajlandó betölteni az üres helyeket. (Éppúgy, mint négy éve az MSZP. Sz. J.) Gyebrovszki János (MSZP) és Németh Kálmán (SZTKE) Czeglédy mellé állt persze, szünetet kértek, hogy egyeztessenek.

A vita folytatódott, Czeglédy azt kifogásolta, hogy a Fidesz nem vette figyelembe az írásban átadott javaslataikat, még ott sem, ahol egyezik a véleményük, és csak egy képviselőt kértek. Akit meg is neveztek, a bizottsági tagságra jelöltek névsorát olvasva Marton viszont csak MSZP-SZTKE jelöltekről beszélt.

„Ez lett az eredménye…”

A polgármester szerint viszont a megkapott lista nem a nevek meghatározása volt, hanem csupán javaslat, amit megtárgyaltak és ez lett az eredménye. Czeglédy ismét bejelentette, ha nem születik meg az egyezség, nem töltik be a helyeket, de képviselőik ott lesznek a bizottsági üléseken, nem zavarja őket, ha nem kapnak érte tiszteletdíjat. ( A szabályok szerint a képviselők minden bizottsági ülésen jelen lehetnek, csak nem szavazhatnak ott, ahol nem tagok. Sz. J. )

Sugdolózás itt...
fotó: Mészáros Zsolt

Szakály aztán hisztizésnek nevezte a szocik tiltakozását, Gyebrovszki szerint viszont politikai munka folyik. Aztán kifogásolta, hogy a jobboldal közönséget hozott be, akik zavarják a munkát. (Valóban szaporodtak a bekiabálások.)

Jó félórás eredménytelen szünet után kiderült, nem sikerült megegyezni, Czeglédy bejelentette, nem töltik be a bizottsági helyeket, a Fidesz pedig gyorsan betöltötte őket.

Annyit keresnek a tisztségviselők, mint elődeik

Következett a tanácsnokok megválasztása, az MSZP azt kérte, a két jelöltről külön szavazzanak. Ki is derült a kérés oka: Takátsné Tenki Máriát (Fidesz) ők is támogatták, Szakály Gábort viszont nem. Gyorsan megszavazták a polgármester illetményét (bruttó 580 ezer), kiderült, Puskás Tivadar nem tart igényt a költségtérítésre. Az összeg ugyanakkora, mint Ipkovich György illetménye volt, és ő sem vett fel költségtérítést. Az alpolgármesterek illetménye is változatlan maradt, bruttó 502 ezer, ők kapnak fejenként 94 ezer költségtérítést is.

Sugdolózás ott...
fotó: Mészáros Zsolt

Aztán a leköszönt tisztségviselők juttatásáról döntöttek. A távozó polgármester és alpolgármesterek a törvény szerint háromhavi illetményt kapnak, amelyet a közgyűlés újabb háromhavi összeggel megtoldhat. Szakály bejelentette, a Fidesz-frakció csupán a kötelezően adandó háromhavit támogatja, ezt a szocialisták is megszavazták. Puskás hozzátette, Ipkovichot nem illeti meg ez az összeg, mert országgyűlési képviselő.

Fény az alagút végén…

Néhány technikai jellegű szavazás után Czeglédy sürgősséggel akart felvetetni egy ügyet. Javasolta, hogy a 2009-es és 2010-es évek intézményi nyílászárócseréit vizsgáló bizottság alakuljon. Jogi vitába bonyolódott Szakács Dáviddal (Fidesz) aki szerint csak az ülés előtt napig lehet sürgősségi indítványt tenni, Czeglédy szerint viszont ez a szabály nem vonatkozik az alakuló ülésre. Kicsit elvitatkoztak ezen, aztán a polgármester szavaztatott, persze nem kapott többséget a javaslat, így nem áll fel a vizsgálóbizottság.

Majd a polgármester javaslatára egyhangúlag megszavazták, hogy fejenként 20 ezer forinttal támogatják a vörösiszap-katasztrófa károsultjait, az így befolyó összeget pedig az önkormányzat kétmillióra egészíti ki. Az ülés végén Puskás ki is jelentette, hogy a viták ellenére van, amiben egyet tudnak érteni, így látszik a fény az alagút végén.

Előtte az MSZP-s képviselők letették esküjüket, amiről a közönség egy része látványosan kivonult.

Kapcsolódó

2010.10.13. 21:04

Három alpolgármester lesz Szombathelyen

/ közélet 18 hsz. /
Marton Zsolt, Lazáry Viktor és Molnár Miklós kap alpolgármesteri megbízást. Állandó bizottságból kilenc lesz, megszűnik a lakásbizottság önállósága.

2010.10.08. 18:23

A Fő téren, színpadon iktatják be az új polgármestert

/ közélet 57 hsz. /
A szombathelyi alakuló közgyűlés első három napirendi pontját a Városháza előtti téren tartják meg. Pódium biztos, legiosok lehet, sör és virsli pedig egészen biztos nem lesz. Az MSZP-SZTKE frakció tiltakozik.

Hozzászólások (77)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Nagyadri: M*st m*r t*d*m, h*l r*mb*l * k*sz*b*d*lt *gyp*szt*t* f*h*rj*! T...
A levendulát veszélyes növénynek minősítheti az EU
StarMan: J*j, *tt * v*l*gv*g*! M*s n*ll*k m*s*k*nyv*t "*rn*k", t*...
Hajdú Péter és párja elkapta a delta-variánst
StarMan: H* n*m tr*f*, n* *rj*n*k v*cc*k*t. L*gy *s*csk*, 1 h*t*n *t t*rt...
Nem tréfa: 110 km/órás széllökések és jégeső jön
StarMan: H*ly*kn*k: k*r*s*b*n m*gt*l*ln* *z *rv*s* sz*kl*p*k*t. J*v*sl*m ...
Nagyon csúnya hírek érkeztek a delta variánsról
StarMan: J*gs*mv*n*k. * k*r*kp*r*s t*k*r*dj*n m*nd*nh*nn*n....
Olvasóink többsége szerint a szombathelyi Fő téren hosszában is kellene kerékpárút