NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Aktuál

Nem lesz könnyű a migránsoknak - Horvátországban aknamezőkön át vezet az út

Déli szomszédainknál 505 négyzetkilométeren több mint 50 ezer akna lehet.

A magyar határzár miatt a menekültek kénytelek Horvátország felé venni az irányt, de a horvát-szerb határ közelében van az egyik legveszélyesebb övezet. Éppen ezért Horvátországban és Boszniában sem ajánlatos letérni az úttestről (még ha ez illegális határátlépésnél kézenfekvő megoldás is lenne), így az önkénteseknek nem ártana arab, fárszi, pastu és urdu nyelvű figyelmeztetéseket gyártaniuk.

Aknamezők Horvátországban
fotó: Croatian Mine Action Centre

Mindez a délszláv háború maradványa, még a kilencvenes évekből, és a Horvát Aknamentesítő Központ még 2014-ben is 505 négyzetkilométer olyan területet tartott nyilván, ahol aknák vagy fel nem robbant robbanóeszközök lehetnek. Ez a probléma 10 megyét és 77 települést érint, becslések szerint ezeken a területeken a fel nem robbant aknák száma 50 966 lehet. A fő probléma pedig az, hogy a 12 ezer aknagyanús terület többségénél csak horvát nyelvű figyelmeztetések vannak kint, leszámítva a táblákon lévő angol mine (akna) kifejezést, de az egyezményesnek tekinthető halálfej alapján nem biztos, hogy a menekültek tisztában lesznek a veszély mértékével.

Aknamezőre figyelmeztető tábla Horvátországban
fotó: Croatian Mine Action Centre

Azonban akkor sem járnak jobban, ha Bosznia felé próbálnak rövidíteni, mert ott még több az akna. A Bosznia-Hercegovinai Aknamentesítő Központ adatai szerint az aknagyanús területek nagysága 1176 négyzetkilométer, ez az ország területének 2 százaléka, és több mint 19 ezer aknamezőt tartanak nyilván, a becslések szerint 120 ezer aknával és robbanószerkezetettel. A boszniai aknajelek pedig az esetek többségében még annyira sem információdúsak, mint a horvátoknál.

Aknamezők Bosznia-Hercegovinában
fotó: BH Mine Action Centre

Az aknamezők problémája nemcsak a menekülteket érinti, hanem minden arra járó turistát is, így az arra utazók is fokozottan figyeljenek a jelzésekre!

Hozzászólások (16)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

fgzb: V*l*m*k*r j*rt*nk sz*r*t*n *d*r*cs*n. * k*st*ly m*ll*tt **t*zv...
Fekete-kastély: Sötét múlt, kilátástalan jelen a Balaton mellett
fgzb: https://y**t*.b*/JmS*rj5HZh8 H* v*l*k*t *rd*k*l * l*th*t*n t*...
Fekete-kastély: Sötét múlt, kilátástalan jelen a Balaton mellett
realista: *RD*M*S * P*LL*N*TB*N F*L*D*ZN* *Z *NN* S*K B*JN*K*T N*V*L* H*L*...
Tokió kudarc Halász Bencének, de már a hazai világbajnokságra kell gondolnia
realista: * P*CK T*L*P "K*PV*S*L*J*" SZ*GY*NL*T*S*N R*H*G,*Z "...
Megveszi a város a volt Brenner-villát, viszi a Falco-gyár a szombathelyi Kolozsvár utcai sporttelepet
evildoer: * l*k*ss*g*t t*m*g*t* pr*j*kt*k*t m*k*r *nd*tj*k *jr*? Pl.: *z *...
Megveszi a város a volt Brenner-villát, viszi a Falco-gyár a szombathelyi Kolozsvár utcai sporttelepet