NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Közös önkormányzati cégként működik tovább a szombathelyi Agora és a Médiaközpont

Horváth Soma alpolgármester pontosította a helyzetet.

Megszűnik a szombathelyi Agora Kulturális Központ, a feladatokat a Médiaközpont veszi át - írtuk

01.21. 16:03

Megszűnik a szombathelyi Agora Kulturális Központ, a feladatokat a Médiaközpont veszi át

/ közélet 4 hsz. /
Úgy látszik, mélyebb a nyúl ürege, mint korábban gondoltuk.
csütörtökön. A város hivatalos oldalán jelent meg az előterjesztés az átszervezésről, aminek részeként összevonják az Agorát és a Médiaközpontot, az Agora mint intézmény jogutód nélkül megszűnik.

Azt is írtuk, hogy az átszervezés célja a takarékosság és az olcsóbb működés, hiszen a város nehéz helyzetben van

01.22. 09:46

Nemény András: Ha nincs kormánytámogatás, az idén sem lesz Savaria Karnevál - és ez a kisebb baj

/ közélet 55 hsz. /
Szombathely polgármestere azt is mondta, hogy az idei, 3,6 milliárd forintos kiesését nem tudja önerőből kezelni a város.
, és egyelőre nem is látszik az alagút vége.

fotó: Kiss Tamás

Horváth Soma kultúráért (is) felelős alpolgármester lapunknak pénteken elmondta: az átszervezés előtt öt olyan várossal folytattak egyeztetéseket, ahol kft-ként működik a kulturális szervezet, közösen a városi médiával. Köztük van Tatabánya, ahová el is látogattak tapasztalatszerzés céljából.

Az alpolgármester hozzátette, az Agora Kulturális Központ kft-vé alakítását már korábban is tervezték, mivel kft-ként jobbak a pályázati lehetőségek is. Kijelentette, az Agora intézményként szűnik meg, kft-ként működik tovább, a Médiaközponttal közös cégben.

Megkérdeztük, van-e már neve az új, közös cégnek. Horváth Soma közölte: még nincs, de egészen biztos, hogy az Agora szó is szerepel majd az új névben. Megjegyezte, a részleteket ki kell még dolgozni, még nem született döntés például a munkatársakról sem.

Horváth Soma megígérte, amint kidolgozzák a részleteket, sajtótájékoztatón ismertetik azokat.

Az alpolgármester időközben kidott egy sajtóközleményt is:

Közlemény

Az elmúlt 30 évben Szombathely kulturális intézményrendszere folyamatosan változott. A 2021. január 21-én megjelent intézményi átszervezéseket tartalmazó polgármesteri előterjesztési javaslat azt a célt szolgálja, hogy egy szélesebb portfólióval rendelkező kulturális centrum jöjjön létre.

A városvezetésnek eddig is elképzelése volt, hogy a közművelődési feladatokat ellátó szervezet céggé alakuljon, így elsősorban sokkal több lehetőség nyílik pályázatokon való részvételre és a dolgozóknak is új lehetőséget teremt az átszervezés.

Az AGORA cégként fog tovább működni és többek között lehetősége nyílik a Médiaközponton keresztül közvetlenebbül és aktívabban kommunikálni a szombathelyiekkel, ezzel egyidejűleg pedig kreatívabb kulturális és médiatartalmak jöhetnek létre.

Az átszervezés nem egyedi, például Szeged, Tatabánya, Mosonmagyaróvár és Salgótarján azok a városok, ahol a közművelődési feladatokat ellátó szervezetek egy cégen belül működnek a helyi médiaközpontokkal. Az elmúlt évben ezen cégek működését figyelemmel kísértük és az ekkor szerzett tapasztalatok alapján készítette el dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere az előterjesztési javaslatot.

A kormányzati elvonások, a koronavírus-járvány és az ezek okozta gazdasági nehézségek miatt elengedhetetlen az intézményi racionalizálás a városban. Az AGORA és a Médiaközpont összevonásával pedig egy ügyvezető vezeti majd az újonnan létrejött szervezetet ugyanazért a bérért a korábbi kettő helyett.

Mindezek azt a célt szolgálják, hogy a szombathelyiek élménygazdag, széles palettájú és minőségi kulturális programokkal és médiatartalmakkal találkozzanak az új cég részéről.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Szup: *k* *ly*nt*l f*l, n* m*nj*n k* * k*z*tr*....
Szabálytalan és kreatív parkolások Szombathelyen: átlósan, keresztbe, összevissza
Kubota: *lv*s*d *s *m*t *rsz?...
Két fűnyírásos életképpel búcsúzunk a szezontól
Nagyadri: "* d*lg*kn*k *s m*gv*n * m*g*k *l*t*, cs*k f*l k*ll *br*szt*...
Elárverezik Gabriel García Márquez ruháit
adofizeto: v*kt*r t* k*s h*z*g f..., t* m*n* d*br*g*. H*l v*nn*k * k*n** sz...
Harmadik oltásként Modernát kapott Orbán Viktor
Attila: *z n*m h*t k*rd*s*, * gr*f*k*n*k*t m*s f*rr*sb*l *s l*h*t *ll*n*...
Megtalálta a Fidesz az elszabaduló rezsiárak felelősét: Brüsszel