NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Lesznek nehézségei a szombathelyi AGORA-nak, de sok programot online is meg tudnak tartani

Horváth Zoltán, az AGORA igazgatója már most számol vele, hogy nem csak egy hónapra kellett bezárniuk az intézményeket.

Talán nem túl merész kijelentés, hogy a szerdán életbe lépett kormányrendeletek

2020.11.10. 23:03

Itt vannak az új járványügyi korlátozások részletei!

/ covid 19 6 hsz. /
Minden gyülekezés tilos. Az esküvők lakodalmak nélkül tarthatóak meg. Hat éves kortól kötelező a maszk. Az egészségügyi dolgozók ingyen utazhatnak.
egyik legnagyobb érintettje Szombathelyen az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ. Az intézmény egyrészt ugye programok, rendezvények szervezésével és lebonyolításával foglalkozik, amiket most tilos tartani, másrészt a Savaria Mozit üzemelteti, ami zárt terű szabadidős létesítmény, így szintén nem üzemelhet.

Megkérdeztük Horváth Zoltánt, az AGORA igazgatóját, hogy hogyan fog tovább működni az intézmény a következő egy hónapban.

Az intézmény vezetője szerint, sajnos, nem egy hónapról lesz szó. Bár a kormányrendelet egyelőre december 11-éig hatályos, már most azzal számol, hogy akár a következő év elején is alternatív módon kell megoldani az intézmény működését.

A bevételkiesés várható mértékéről Horváth Zoltán egyelőre nem szeretett volna nyilatkozni, mert még nagyon képlékenynek érzi a helyzetet.

„Az elmúlt egy hét egyébként arról szólt, hogy alaposan átnéztük az összes jogszabályt, ami ránk és a tevékenységünkre vonatkozhat, leveleket írtunk, egyeztettünk az intézményeink, a sportház, a mozi és az MMIK bérlőivel, újra fogalmaztuk a szerződéseket és elkezdtünk gondolkodni, hogyan állítsuk át magunkat online működésre” – mondta Horváth Zoltán.

A látogatási tilalom alól két érintett bérlő élvez kivételt, mivel ők alapfokú művészeti iskolaként működnek, táncórákat tartanak az intézmény épületeiben.

Egyedül a táncórák látogatói járhatnak be az MMIK épületébe
fotó: Nagy Jácint

Az intézményvezető kitért arra is, hogy a pályázati munka folyamatosan zajlik, ezt a korlátozások ideje alatt is lehet, sőt kell is csinálni.

Sok programot azért így is meg lehet tartani, csak online

„Az AGORA az önkormányzat megbízásából hét közművelődési alapfeladatot lát el, amiket a korlátozások ideje alatt is folytatnunk kell, ezért már most gőzerővel szervezzük a programjaink online térbe költöztetését” – hangsúlyozta Kiss Andrea, programokért felelős igazgatóhelyettes.

Az AGORA-nak két NKA-s (Nemzeti Kulturális Alap) pályázata is folyamatban van, az egyik egy meseíró pályázat, a másik pedig egy gyermekművészeti pályázat. Kiss Andrea elmondta, hogy ezek hamarosan lezárulnak, az eredményeket és az alkotásokat pedig pár héten belül bárki megtekintheti az AGORA weboldalán.

„Számos kézműves programot és előadást is meg tudunk valósítani online, és a városismereti családi vetélkedőt is megtartjuk” – tette hozzá az igazgatóhelyettes.

Nyár végén kültéri játszóházi programokkal várta a gyerekeket az AGORA
fotó: Nagy Zoli

Ezen felül folytatódik a Világjárók ismeretterjesztő előadássorozat is, és egy nagyszabású segélyakció is készülőfélben van. Kiss Andrea azt is elárulta, már most gondolkodnak azon, hogy a december 6-ai mikulásprogramot hogyan ültessék át az online térbe.

A Savaria Mozi problémái már korábban elkezdődtek

Mayer Rudolf, a Savaria Mozi igazgatója rögtön az elején leszögezte, a mozi problémái régebbre nyúlnak vissza, mint a november 11-ei korlátozások.

Már a járvány tavaszi megjelenése után nem sokkal rengeteg film bemutatóját elhalasztották, ami a mozinak nem csak tavasszal, de az azt követő hónapokban is gondot okozott. Az ebből adódó bevételkiesést a mozi igazgatója szerint már csak akkor lehet pótolni, amikor a pandémia lecsengése után az elmaradt premiereket meg lehet tartani.

Savaria Mozi
fotó: Szilágyi József (telefonos fotó)

A teljes leállás helyett azonban a Savaria Mozi is az online működésben gondolkodik. Egyrészt becsatlakozik az Országos Rajzfilmünnep programjaiba, amiket november 13-ától bárki megtekinthet a résztvevő városok és intézmények Youtube-csatornáin.

Másrészt a tavmozi.hu szolgáltatásain keresztül a szombathelyi mozi is igyekszik majd minél több független művészfilmet vetíteni nézőinek a látogatási tilalom alatt.

Egyébként a mozi épülete sem lesz teljesen kihasználatlan. Bemenni ugyan nem lehet, de a rengeteg üvegfalat az intézményvezető szeretné kihasználni, valamilyen kirakatkiállítás jellegű megmozdulást szervezni.

„Az igazi moziélmény ettől függetlenül biztos mindenkinek hiányozni fog, pláne úgy, hogy a tavaszi intézkedésekkel ellentétben most kültéren is tilos rendezvényeket szervezni, hideg is van, így a kertmozizásnak is lőttek. De bízunk a legjobbakban” – tette hozzá Mayer Rudolf.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Rőzsike : P*nt *ll*nk*z*l*g. K*n* n*m n*gy*n *ltj* s*j*t v*kc*n*j*v*l * l*...
Az ötből csak négy vakcinát tud nyugodt szívvel ajánlani Zacher Gábor
kovacs_ugynok: *z*rt, * f*d*sz*s k*rm*nym*gh*z*tt h*tt*r*b*n l*th*t* SZTK *p*l*...
Harangozó: A szervezés sem volt tökéletes, de az emberek is fegyelmezetlenek
kovacs_ugynok: -20°C-h*z? B*f*gyn* * s*gg*d... :P...
Mit szólna ma húsz fokhoz?
kovacs_ugynok: *z * t*rt*n*t *ll*t*l*g j*v*l t*lny*l*k *z*n *z *s*t*n. * "v...
Puskával fenyegetőzött a felbőszült vadász: „Kikötöd a kutyát, vagy agyonlőlek!”
shopron: *z *rs*gb* *p*r k*ll! * h*ly**k t*ls*g*s*n k*rl*t*lt*k, h*gy *zt...
"Nem tesszük a csizmát az asztalra, nem fúrunk olajkutat az Őrségben"