NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Horváth Soma a szombathelyi kulturális élet átszervezéséről: „Nem ördögtől való dolog”

A szombathelyi önkormányzat az Agora Savaria Kulturális Központ és a Médiaközpont összevonására készül, a város egy része felhördült. Alpolgármesteri interjú.

A múlt héten nagy port kavart a hír, mely szerint az önkormányzat össze akarja vonni

01.22. 11:56

Közös önkormányzati cégként működik tovább a szombathelyi Agora és a Médiaközpont

/ közélet 2 hsz. /
Horváth Soma alpolgármester pontosította a helyzetet.
az Agora Kulturális Központot valamint a Savaria Fórumot és a városi tévét működtető Médiaközpontot. A tervre azonnal reagált
01.22. 18:15

A szombathelyi Fidesz a közgyűlés szakmai bizottságainak összehívását követeli az Agora átszervezése miatt

/ vélemény 7 hsz. /
A párt szombathelyi szervezete tiltakozik az átszervezés ellen.
a szombathelyi Fidesz, majd a közgyűlésben többségben lévő Éljen Szombathely frakció is.
01.24. 17:36

Nem csitulnak a szombathelyi Agora körüli hullámok

/ közélet 11 hsz. /
Ma az Éljen Szombathely frakciója reagált a Fidesz pénteki közleményére.

A közösségi oldalakon is elindult a vita és az üzengetés.

A viharok máig nem csitultak el, így megkerestük Horváth Soma kultúráért is felelős alpolgármestert, és az árszervezés okairól, részleteiről kérdeztük.

Mi a lényege az átszervezésnek?

Az előterjesztésben is olvasható, hogy a Médiaközpont veheti át az Agora mint intézmény eddigi feladatait. Az új kft. nemcsak kulturális, hanem médiaszolgáltató cég is lesz, ami elsődlegesen az Agora nevet fogja használni.

Ha jól értem, azért a Médiaközpont Kft.-be csatlakozik az Agora, mert az már egy létező kft., és nem kell új céget alapítania a városnak.

Így van, erről van szó, a veszélyhelyzet egyébként nem is teszi lehetővé az átszervezést vagy cégalapítást. Azt is látjuk az előterjesztésben, hogy január 31-ével megszűnik az igazgató asszony ügyvezetői megbízatása

01.15. 13:41

Távozik a Médiaközpont nemrég kinevezett igazgatója

/ közélet 3 hsz. /
Racionalizálások a szombathelyi önkormányzati intézményeknél.
, de ott marad a kft.-nél mint munkatárs.

Horváth Soma a közgyűlésen.
fotó: Mészáros D. Zsolt

Az is olvasható, hogy február 1-től a kft. ügyvezetője az a Horváth Zoltán, aki jelenleg az Agora Kulturális Központot vezeti, ő egyébként nemcsak közművelődési, hanem mozgóképes szakember is. Számos alkotás fűződik a nevéhez, például prof. dr. Széll Kálmánról is készített társaival egy dokumentumfilmet. Az ő filmes múltja nem ismeretlen a szombathelyiek előtt.

Horváth Zoltánt egyébként az Agora előző igazgatója ajánlotta helyettesének korábban, nem egy alkalmatlan emberről van szó. Fekete Péter államtitkár is operatív, kreatív partnerként jellemezte egy nemrég tartott egyeztetésen.

A polgármester az előterjesztésben arra kéri fel az igazgatót, hogy készítsen egy koncepciót arra, amikor a két szervezet már beintegrálódik a kft.-be. Ez a veszélyhelyzet után lesz, az előterjesztés úgy fogalmaz, hogy a koncepciót a veszélyhelyzet utáni első közgyűlésen tárgyalják a képviselők.

Tehát a közgyűlés dönt majd az átalakításról?

Igen. Nemény András polgármester és Horváth Attila alpolgármester már beszéltek arról az elmúlt hónapokban, milyen hatásai vannak a járványnak. Nem akarom felsorolni a kormány által bevezetett elvonásokat, de ott van a szolidaritási adó is.

Tisztában kell lennünk azzal, hogy a város az iparűzési adó bevétele után szolidaritási adót fizet, amiről lehet vitatkozni, hogy jogos vagy nem jogos, szerintem a szombathelyiek számra nem az, mert az itt befizetett adóból vesznek így el.

Mindketten arról beszéltek, hogy racionalizálásokra lesz szükség, és ebben benne van az is, hogy intézmények alakulhatnak át.

Nemény Andrással szeptemberben készítettünk interjút, amiben hatalmas átvilágítást ígért az önkormányzati intézményeknél és cégeknél. A Médiaközpont és az Agora összevonása ennek az átvilágításnak a következménye?

Így van, ez már annak a következménye. De szeretném elmondani, hogy amit egyes médiumok és politikusok próbálnak felfújni, hogy ördögtől való dolognak érzik azt, hogy egy intézmény beintegrálódik egy másik szervezetbe, vagy hogy jogutód nélkül megszűnik, az nem hiba. Az nem a kulturális élet csorbítása, hanem csupán egy technikai folyamat egy új szervezet létrehozására.

Mindenkit emlékeztetnék, hogy 2007-ben, amikor létrejött az Agora, akkor a Művelődési és Sportház gazdasági társaságként működött. Tovább megyek, a mozi is gazdasági társaságként működött, mindkettő jogutód nélkül szűnt meg és integrálódott be az Agorába.

A Gyermekek Háza és a Művészetek Háza intézményként működött, így ezek jogutóddal szűntek meg, az Agora volt a jogutódjuk.

Mi az előnye, ha kft.-ként működik majd az Agora?

Ez egy technikai dolog. Nem értem, amikor azt írják, hogy megszüntetjük. Hogyan szüntetnénk meg? Hiszen ott lesz a Sportház ugyanúgy, sőt, szélesebb portfólióval rendelkezik majd. Nem csak a médiacentrum által; most kerül hozzájuk egy újabb intézmény, a Víztorony. Azt gondolom, a korábbinál sokkal szélesebb kulturális kínálat, médiatartalom jelenik majd meg.

Egy-két minket támadó sajtóközleményt is megmosolyogtatónak tartottam, mert ha az Agora kevesebb lett valamikor, akkor az pont az elmúlt kilenc év volt. Ott volt az Agora-központjaként is üzemelő a Művészetek Háza, ami szerintem a belváros egyik legértékesebb ingatlana. Hiába tiltakozott 2013-14-ben az akkori ellenzék, mégis eladta a fideszes városvezetés az épületet.

Pedig nagyon sok jó kulturális tér volt benne, a pincegaléria, szalon, terasz. Több alkalommal is ott volt a Bloomsday megnyitó rendezvénye, de én voltam ott Mácsai-esten, például.

A Gyermekek Háza önállóan megszűnt létezni a Jászai Mari utcában, beolvadt az Agorába, ott maradt a helyén az üres ingatlan, ami később teljesen más funkciót kapott.

Az MSH lesz a központja az új önkormányzati kft-nek.
fotó: Kiss Tamás

Tavasszal, amikor a rendkívüli jogrend kialakult, március-áprilisban álltunk át a személyes egyeztetésekre. Az első ilyen találkozó után Illés Károly, a Fidesz frakcióvezetője azt nyilatkozta, hogy fel kell készülni a város bevételeink csökkenésére, ezért szükség van a költségvetés átalakítására, az önkormányzati cégek üzleti terveinek racionalizálásával.

Azért, mert a költségvetésnek kiegyensúlyozottnak kell lennie, és hogy segíteni tudjanak a válság miatt nehéz helyzetbe kerülő szombathelyieknek.

Szeptemberben a közgyűlésen Illés azt mondta, vannak olyan területek, ahol még mindig túlköltés folyik, szerinte ilyen a kultúra, ahol „lehetne még megtakarítani” és úgy zárta mondandóját: „ilyen megszorításokat lehetne eszközölni”.

Hát, azért erős kifejezés a megszorítás, csodálkozom, hogy egy ellenzéki képviselő mond ilyet. De én örülök neki, ha a Fidesz azt mondja, hogy ők is látják a város nehéz helyzetét, csak azzal nem értek egyet, ha valaki bort iszik és vizet prédikál – mert most körülbelül ezt látjuk.

Ők maguk mondják, hogy a kulturális területen érdemes racionalizálni, és azt, is, hogy fel kell készülni a város bevételeinek csökkenésére. Majd ezután teljesen populista módon nekünk esnek egy technikai átalakítás során. Én ezt nem tartom hiteles, felelős politizálásnak.

De úgy tűnik, hogy az Agora kulturális szervező munkája az elmúlt bő egy évben is csökkent. A városházán is megalakult egy programszervező csoport, olyan feladatokat látnak el, amit az Agora is el tudott volna látni.

Én nem így látom ezt, mert programszervezők mindig voltak a városházán. De tény és való, hogy elindítottuk az önálló Nyitott Városháza programot. Én ebben nem láttam jelentős konkurenciát az Agorának, de ha profibb szintre emeljük a városházi rendezvényeket, akkor nyilván be kell vonni egy kulturális központot. Már beszéltünk is róla, a jövő évi Nyitott Városháza programban biztosan részt vesz az Agora is.

A jelenlegi Agora Kulturális Központnak több intézményegysége van. Ezek megmaradnak a jövőben is?

Hogyne, sőt, azt látjuk, hogy bővülnek. Azzal kiegészíteném, hogy más városokban is gazdasági társaságként működik a kulturális szervezet. Tatabányán például járt is egy kis küldöttségünk, nagyon pozitív tapasztalatokat szereztünk.

Szeretném a szombathelyieknek üzenni, hogy ez az átszervezés egy technikai dolog. Ettől a kulturális élet viszont nemhogy kevesebb, hanem több lesz, mert nem ezen múlik. Más kérdés, hogy azért is szükséges ezt minél előbb meglépni, mert több pályázati lehetőség nyílik, ha valaki gazdasági társaságként működik. Mondok egy példát, az MMIK-t is kft.-ként fogja működtetni az állam.

Azt se felejtsük el, hogy egy kormányzati döntés következtében a kulturális dolgozók más besorolásba kerültek a Munka Törvénykönyve szerint.

Elveszítették a közalkalmazotti státuszukat.

Nagyon-nagyon sok dolgot mérlegeltünk és gondoltunk át, de azt láttuk, hogy ilyen elvonások mellett nem tudunk mást tenni. Szombathely nem kapott kompenzációt az iparűzési adó csökkentése után, más városok kaptak. Bízunk abban, hogy mi is megkapjuk majd - nyilván polgármester úr egyeztet még a kormánnyal.

Miből lesz a megtakarítás?

Az első az, hogy egy ügyvezető lesz a kettő helyett, egy ügyvezetői bért megspórolunk. Az anyag is megfogalmazza, hogy az igazgatónak készítenie kell egy szakmai javaslatot arra, hogyan tud együtt működni az Agora és a Médiaközpont ebben a konstrukcióban. Nyilván hatékonyabban, de takarékosabban. Mivel csökken a bevétel, ezért a költségeket is racionalizálni kell.

Tudjuk, hogy hányan nézik a városi tévét?

Ezt is meg kell vizsgálni, és be kell kalkulálni. A Médiaközpont és az Agora is nagy költségvetéssel működik, a kettőből egy cég lesz, egy büdzséből kell gazdálkodni. Ezért is nagyon fontos, hogy most a szakmai javaslat mellett gazdasági javaslat is készüljön. Az igazgató fogja eldönteni, milyen csapattal akar majd dolgozni.

A hírek szerint az új Agorának az MSH-ban több helyiségre lesz szüksége,

01.26. 17:44

Mi az igazság az „utcára tett” szombathelyi táncosok ügyében?

/ közélet 3 hsz. /
Komoly internetes adok-kapokba torkolt az Agora átszervezésének egy mellékszála.
ezért felmerült a kérdés, hogy odaköltözik-e a Médiaközpont a stúdióval együtt? A jelenlegi helyiségeiket az úgynevezett Öntödében bérlik, nem kevés pénzért.

Azért kell szakmai és pénzügyi terv, hogy megnézzük, hogyan tud egy költségvetéssel működni a korábbi két szervezet. Több dolog is szóba jöhet a racionalizálás kapcsán, takarékoskodni kell, de fontos, hogy a minőség ne sérüljön. Sem a kulturális programok, sem a média szintjén.

Tehát, ha jól értem, a városvezetés úgy képzeli, hogy a szombathelyiek észre sem veszik ezeket a változásokat.

Igen. Nyilván, amikor folyamatosan csökken az állami támogatásunk és a saját bevétünk, akkor sokkal kevesebb forrás jut mindenre. Szerencsére az Agoránál több jó pályázatíró dolgozik, sok pályázaton szerepelnek jól. Hogy több vagy kevesebb program lesz, azt most nem tudom megmondani, de az a cél, hogy a végén minőségi és élménygazdag kulturális- és médiatartalom jöjjön lére.

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés