NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Ezekkel az adótörvény változásokkal kell számolnia 2015-ben

Elfogadták az új adótörvényt, kicsit szemezgetünk az új intézkedésekből. Lesznek finomságok!

A címben szereplő állítás a kollégák szerint magyarázatra szorul, szóval íme a száraz tény: az agráriummal kapcsolatos változás, hogy a mezőgazdasági termelők beszerző és értékesítő szövetkezeteit mentesítik a helyi iparűzési adó alól, a köztes terméknek minősülő, nagy testű élőállatok (szarvasmarha, juh és kecske) értékesítésére alkalmazandó áfakulcs pedig 27-ről 5 százalékra csökken. Ez nem a bolti árat terhelő áfát jelenti, hanem a feldolgozók, termelők által fizetettet.

fotó: Nyugat.hu

De persze a legfontosabb, hogy mennyi lesz a személyi jövedelemadó, vagy hogy mennyit kell a vállalkozásoknak befizetni a közösbe. A kormány adócsomagja a közterhek rendszerének alapjain nem változtat, továbbra is egykulcsos 16 százalékos személyi jövedelemadóval számolhatunk. A cégeknek a társasági adó pedig - 500 millió forintos adóalapig - 10 százalékos, fölötte pedig 19. De épp egy hétfői tájékoztató szerint tervben van a társasági adókulcs egységesítése, az egy kulcs bevezetése, ez önök szerint adócsökkentést jelentenek?

Adókedvezmény a házasságkötés után

Az új rendszer ugyanakkor több fontos változtatást is hoz: adókedvezmény jár a házasságkötés után. No azért vannak feltételek, meg korlátok bőven. A kedvezmény mértéke két éven át, de legfeljebb a családi kedvezményre való jogosultságig együttesen havi 5 ezer forint, feltéve, hogy a pár legalább egyik tagja első házasságát köti. A kétgyermekes családok kedvezményeit fokozatosan emelni fogják. Igaz itt majd csak 2016-tól lesz érezhető a változás. Évente 2500 forinttal nő a havonta és gyermekenként érvényesíthető családi kedvezmény mértéke, így 2019-re megduplázódik, 10 ezerről 20 ezer forintra nő a gyermekenkénti kedvezmény.

Ami a munkát illeti, itt is lesz változás bőven. Az egyik legfontosabb, hogy maximális adókedvezmény jár a részmunkaidőben foglalkoztatott kisgyermekes szülők után. A Cafeteria rendszere is átalakul valamennyire, 200 forintig változatlan, a 200-450 ezer közötti részt csak SZÉP kártyán adhatják ki a munkáltatók. Aki esetleg 450 ezer feletti összeget kapna, annak a zsebébe kell nyúlni, 51 százalékkal számolhat.

Ami a médiát illeti, az RTL Klub újra előveheti az Orbánékat fricskázó felvételeket, a reklámadó legmagasabb mértékét 40-ről 50 százalékra emeli a kormány. Jó hír viszont, hogy az internetadót mégsem vezeti be. De van rossz is, a bankkártyás vásárlások után alapból 800 forint éves díjat kell majd kicsengetnünk, ha a kártyánk paypassos, akkor csak 500-at.

Oda a pálinkabiznisz

Rossz hír sajnos, hogy a pálinkabizniszre is rászállt a kormány. A jelenlegi 200-ról 50 literre csökken a magánfőzésben előállítható párlat mennyisége, a magánfőzéshez kapcsolódó kedvezmények pedig csak a gyümölcstermesztő magánszemélyekre vonatkoznak. A bérfőzés jövedékiadó-mértéke az alkoholtermékek normál adómértékének 50 százalékára változik - az eddigi adómentesség helyett -, vagyis egy liter 50 százalékos alkoholtartalmú párlat esetében 1670 forint jövedéki adót kell fizetni.

De van még finomság a házi főzéseket illetően. Aki bármilyen alkoholos italt előállít otthon, annak 1000 forint átalányadót kell befizetnie. 2015. január 1-jétől egy új termékkör, az alkoholos italok után is népegészségügyi termékadót kell majd fizetni, a pálinka és az adalékanyagot nem tartalmazó, legalább hétfajta gyógynövény felhasználásával készült szeszes italok kivételével. A legkevesebbet - literenként 20 forintot - az 5 térfogatszázaléknál kisebb alkoholtartalmú italok után kell majd fizetni, meg a legtöbbet a 45 térfogat százaléknál nagyobb alkoholtartalmúaknál, literenként 900 forint.

És akkor amiről már korábban is cikkezett a sajtó, tényleg kell majd fizetni a művirágért is többek között, mert a környezetvédelmi termékdíjjal sújtott termékek köre kiegészül bizonyos műanyag és vegyipari termékekkel - például a művirággal és tisztálkodási, szépségápolási cikkekkel -, valamint az irodai papírral. Ugyanakkor a kézműves termékeket előállító mikrovállalkozások és kistermelők árui kikerülnek a termékdíj hatálya alól.

Drágább lesz az áram és a gáz

A környezetvédelmi termékdíj és az élelmiszerlánc felügyeleti díj emelkedése nyomán számos napi fogyasztási cikk, a népegészségügyi termékadó kiterjesztése nyomán számos szeszes ital lesz drágább. Nő a villamos energia ára, a gázra és a szénre kivetett energiaadó mértéke.

Az online fogadási bizniszt továbbra is csak magának akarja az állam, ennek megfelelően az adócsomag módosítja a szerencsejáték-szervezési törvényt is, rögzítve abban, hogy a nem liberalizált távszerencsejáték szervezésen belül az online sportfogadás szervezését kizárólag a Szerencsejáték Zrt., míg az online kaszinó- és kártyajáték szervezését csak játékkaszinó üzemeltetésére szóló koncessziós jog jogosultja végezheti.

Cél az áfacsalások visszaszorítása

Az áfacsalások visszaszorítására tett legújabb kísérletet Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszernek, vagy röviden EKAER-nek nevezik. Készüljön fel, mert a tét magas: hatósági zár, terméklefoglalás és a szállítmány értékének 40 százalékára rúgó mulasztási bírság. A legnehezebb dolga a közösségen belüli beszerzőknek lesz.

A láncolatos áfacsalások visszaszorítása érdekében a tételes áfaösszesítő jelentés értékhatára jövőre havi kétmillió forint helyett egymillió forint lesz. Új vállalkozásoknak eleinte havonta kell majd áfabevallást készíteniük.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

joska01: *n ny*t*tt sz*mm*l j*r*k-n*k*m *z * f*nt*s,h*gy * m*nk* l*gy*n *...
Hogyan, miért és miből jótékonykodik Várkonyi Andrea?
joska01: J* d*nt*s! Cs*k *gy t*v*bb!...
Adócsökkentéseket lebegtetett be a pénzügyminiszter
fgzb: M*sz*r*s s*gg*b*n v*n * f*j*, *z*rt *ly*n h*m*ly*s * l*t*s*. *n...
Hogyan, miért és miből jótékonykodik Várkonyi Andrea?
Ddd911: M*dd* pr*b*lk*z*s v*lt m*g*rt*tn* v*l*d *zt. *z * b*j h*gy m*g *...
Hogyan, miért és miből jótékonykodik Várkonyi Andrea?
namsub: M*t *s b*z*ny*t*tt...? M*ly*k *rsz*gb*n...? K*rv*r* v*ssz*h*t* ...
A szombathelyi Csillag Tamás képviseli majd a külföldi magyarokat a Parlamentben?