NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Gazdaság

Adócsökkentéseket lebegtetett be a pénzügyminiszter

Hamarosan be is nyújtja a változtatásokat az országgyűlésnek.

Jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések. A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segítjük. Erről szól a jövő évi adókönnyítésekről szóló törvényjavaslat, amit hamarosan benyújtunk az országgyűlésnek – jelentette be Varga Mihály egy Facebookra feltöltött videóban.

Mint mondja, elsőként csökkentik a munkabérek adóterheit. Azt már eddig is tudni lehetett, hogy jövő júliustól a szociális hozzájárulási adó mértéke 15%-ra csökken, ebbe pedig bele fog épülni a szakképzési hozzájárulás is. A pénzügyminiszter szerint mindez azt jelenti, hogy a munkát terhelő adók 2 százalékponttal csökkennek és tovább egyszerűsödik az adórendszer is. Vagyis elvileg 250 milliárd forint marad a vállalkozásoknál.

Varga azt is elmondta, hogy könnyebb és olcsóbb lesz az átalányadózás is, ugyanis ez az adózási forma jövőre az éves minimálbér tízszereséig, kiskereskedelmi tevékenységnél ötvenszereséig választható. Az így adózó egyéni vállalkozónak az éves minimálbér feléig nem kel szja-t fizetni és élhetnek a családi adókedvezmény lehetőségével is. Elmondása szerint ez az intézkedés 70 ezer vállalkozónak jelenthet segítséget.

A harmadik körben segítik a gazdaság újraindításában aktívan részt vevő piaci szereplőket. Jövő évtől a kockázati tőkealap-kezelőknek és a tőzsdéknek nem kell különadót fizetniük. A negyedik kedvezmény a rezsicsökkentés megőrzését segíti, így az energiaellátók a veszteségüket a következő öt adóévben levonhatják az adózás előtti eredményből.

És végül, de nem utolsó sorban jön egy nagy lépés: kifehérítenék a kriptodevizákból származó jövedelmet is, jelenleg ugyanis ezek adóterhe 30,5%, ami 15%ra csökkenhet. Ez a lépés a számításai szerint önmagában több milliárd forintot hozhat a költségvetésnek.

Keresés

Hozzászólások

kovacs_ugynok: D* l*g*l*bb * cs*tk*ny *s * m*ll**rd*s cs*tl*s** m*nd * 800*zr*t...
Tovább gerjeszti az inflációt az SZJA-visszatérítés a miniszterelnök korábbi gazdasági tanácsadója szerint
kovacs_ugynok: SZVSZ *zl*t *z *m*k*r * sz*r*pl*k * p**cr*l t*rtj*k *l m*g*k*t. ...
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után
kovacs_ugynok: *z, h*gy * kr*mpl*b*g*r*k*t *d*k*ld*k sz*n*lm*s f*lsz*pk*d*ss*l ...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
kovacs_ugynok: B+, t* g*c*b*t* v*gy......
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
cicus: t*v*d*sb*n v*gy, k*p*tt *gy v*st*g k*v*cs*s *l*pr*t*g*t *l*z* *v...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat