NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Mindörökké nejlon tető?

Hihetetlen, de sajnos igaz: még mindig nem láttak neki az illetékesek az acsádi idősotthon felújításának.

Úgy tűnik föl, hogy hiába minden kérés, kritika, figyelmeztetés, a Vas Megyei Intézményfenntartó Központ malmai elmondhatatlanul lassan őrölnek, csak nem akar elkezdődni a munka.

Kiköltöztetett lakók

Amikor legutóbb – november 26-án, hétfőn – szemügyre vettük a szerencsétlen sorsú acsádi idősotthon leégett épületrészét, az pontosan úgy festett, mint egy hónappal ezelőtti látogatásunkkor: tetejét továbbra is szürke fólia takarta, annak pedig, hogy itt hamarosan fontos munkák kezdődnének, a legcsekélyebb jelét sem lehetett látni.

Az épület tetőzete 2012. március 10-én égett le, s a tűzeset miatt több mint száz idős lakót ki kellett költöztetni megszokott környezetéből. Sokuk – akiket nem sikerült más intézményben vagy hozzátartozóknál elhelyezni – azóta is méltatlan körülmények között él, nekik az otthon dísztermében és társalgójában alakítottak ki hálótermeket.

Összezsúfolva, méltatlan körülmények között
fotó:

Most már lassan kilenc hónap telik el a tűzvész óta, s az idős emberek még mindig ezekben a nyomorúságos, puritánul berendezett helyiségekben kénytelenek tölteni a mindennapjaikat, ráadásul meglehetősen összezsúfolva.

A szabályoknak megfelelően

Kezdettől fogva sürgető lett volna tehát az épület felújítása, hogy a lakók mielőbb visszatérhessenek régi szobáikba, amelyeket szinte már valamennyien az otthonuknak éreztek.

Mi magunk több cikkben is foglalkoztunk a szomorú üggyel, újra és újra azt kérdeztük az illetékestől, a Vas Megyei Intézményfenntartó Központ vezetőjétől, Huszár Lillától , hogy mikor indul el végre az építkezés.

S a vezetőnőtől újra és újra azt a választ kaptuk, hogy az intézményfenntartó központ a szabályoknak megfelelően jár el, hogy az ügymenet nem gyorsítható fel semmiképpen sem.

Makacs központ

Legutóbb október 16-án váltottunk levelet Huszár Lillával, aki – egyebek mellett – arról tájékoztatott bennünket, hogy az építési engedélyre vonatkozó határozatot szeptember 27-én vették kézhez a Kulturális és Örökségvédelmi Irodától.

A vezetőnő aztán keményen leszögezte, hogy a határozat jogerőre emelkedése után haladéktalanul kiírják a közbeszerzési pályázatot, s még az idei évben elkezdik a kivitelezést.

De még mindig nem kezdték el. Egészen biztos tehát, hogy az intézményfenntartó központ makacs, a végtelenségig bürokratikus magaviselete megváltozhatatlan ebben az ügyben, hiszen a világért sem hajlandó felgyorsítani az eljárást.

Lakonikus válasz

Úgy tűnik föl, hogy az alapvető jogok biztosának felhívására is bátran fittyet hányhat a kormányhivatal és az intézményfenntartó központ. Szabó Máté egy hónappal ezelőtt nyilvánította ki, hogy az ominózus esetben súlyosan csorbultak az acsádi otthon lakóinak jogai, egyszersmind nyomatékosan felkérte az illetékeseket a felújítás mielőbbi elkezdésére. Az ügy jelenlegi állása szerint nemigen volt foganatja az ombudsmani fellépésnek.

Hétfőn délután – miután körülnéztünk egy kicsit az otthonban – természetesen emailt küldtünk Huszár Lillának. Azt tudakoltuk tőle, hogy befejeződött-e a közbeszerzési eljárás, hogy van-e már kivitelező, s hogy elkezdődhet-e az idén a felújítás.

A vezetőnő szerdán délelőtt 11 órakor a következő lakonikus választ adta kérdéseinkre:

Tájékoztatom, hogy a 2011. évi CVIII. törvény és a 46/2011. (III. 25.) kormányrendelet előírásai alapján a közbeszerzési eljárás folyamatban van. Tisztelettel: dr. Huszár Lilla PhD.

Ennyi, és nem több. Itt tartunk most.

Kapcsolódó

2012.10.23. 08:29

"Ez nem menekülttábor" - politikust kísértünk az idősek otthonába

/ közélet gal. 8 hsz. 5 kapcs. /
Március óta zárva az acsádi otthon melléképülete. Az egykori lakókat ideglenes helyre zsúfolták, ám a felújítás csak nem akar megkezdődni...Czeglédy Csabával terepszemléztünk.

2012.10.16. 06:00

Még mindig nejlonból van az idősotthon teteje

/ közélet gal. 30 hsz. 1 kapcs. /
Az acsádi szociális otthon egyik épületének tetőzete március 10-én égett le, de az őszre ígért felújítási munkák még mindig nem kezdődtek el.

2012.06.21. 19:42

Menekülttábor vagy idősotthon?

/ közélet 40 hsz. 2 kapcs. /
Az acsádi szociális otthon tetőszerkezete március 10-én égett le, de az idős gondozottak körülményei még mindig méltatlanok.

Hozzászólások (15)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

oszto: *z *ng*z*k....
Koronavírus: október 1-jétől szigorítanak Bécsben
demoktatorovm: *n *g*z*n *ssst*b* T*szt*lt *r*m!...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
miki1950 : L*tsz*k, h*gy N*m*ny *ndr*s v*ssz*f*l* t*lj* * v*r*st, n*m p*d*g...
Újabb multinacionális cég érkezett meg Szombathelyre
tintiritti: *n *nn*k n*m cs*n*lt*m v*ln* pr*m*t *gy c*kk f*rm*j*b*n, h*th* *...
Szlovéniában a home office-hoz is kell védettségi igazolás
Ddd911: P*ty*s d*h*s l*tt? :D k*s bz* ...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel