NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Időjárás

Hol érdemes fürödnünk? A vasi vizek jók, csak hidegek

A hétvége időjárása lehet, hogy nem kedvez a strandolásnak. De ha már nem fürödhetünk, legalább beszéljünk róla. Kiválóak a vizeink.

Megfelelő vízminőséggel várják a strandok az élővizek és a természetes vizek kedvelőit – tudtuk meg dr. Stánitz Éva Vas megyei tisztifőorvostól. A fürdőszezon kezdetére mindenhol elvégezték a fürdőhelyek ellenőrzését. A medencés strandok esetében vizsgálták a medencék és az azokat tápláló kutak vizét is. Mindent rendben találtak.

Megnézték azt is, hogy a vendégeket milyen körülmények között szolgálják ki, megfelelnek-e a fogadó- és kiszolgáló helyiségek az előírásoknak. Ezzel kapcsolatban néhány esetben találtak kifogásolni valót, de a szolgálat előírásait azóta teljesítette minden üzemeltető.

A szezonban is folyamatosan végez vizsgálatokat az ÁNTSZ, de az üzemeltetők maguk is ellenőrzik a víz minőségét.

Ha a Balatonra megyünk, most biztos nem ez a látvány fogad
fotó: Garai Antal Atom

Mi a helyzet a Vas megyei vizekkel?

A Balcsi vize kiváló, szinte az összes tóparti fürdőhely ezt a minősítést kapta a strandok mellett az ÁNTSZ napokban megjelent listáján. Megnéztük, mi a helyzet a Vas megyei élővizekkel: A Döröskei tározó besorolás alatt áll jelenleg, akárcsak a Gersekaráti tározó és a Hársas-tó. Ez azt jelenti, hogy a minősítést az utóbbi négy év alapján kapták meg a strandok, a besorolás alatt álló vizeknél nincs elég adat a minősítéshez. A Szajki-tó vize viszont kiváló, akárcsak a Vadása. Ugyan már Zala megye, de nincs olyan messze a hegyhátszentjakabi tó, bátran fürödhetünk abban is, a víz tiszta.

Hol fürödhetünk a Rábán?

Az ÁNTSZ listáján a Rába egyetlen vasi fürdőhellyel nem szerepel. A rendőrségtől kértünk információt, hogy szabad-e fürödni a folyóban, és ha igen, hol. Válaszukat még várjuk. A népegészségügyi szolgálat ugyanakkor felhívja rá a figyelmet, hogy

a nem engedélyezett fürdővizeken, nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg.

fotó: Mészáros Zsolt

A minőség tehát nem lehet akadálya a strandolásnak, az időjárás annál inkább. A Köpönyeg.hu felhős, zivataros időt jósol a 27 fok mellé szombatra. Vasárnapra valamivel alacsonyabb hőmérsékletre számíthatunk. Amíg megjavul az időjárás, marad a tervezgetés, hol strandoljunk, ha végre itt a nyár.

A kijelölt élővízi fürdőhelyek országos listát ITT találják.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

StarMan: * f*, h*gy n*ncs h*tr*ny*s m*gk*l*nb*zt*t*s, m*k*zb*n *gy j* m*n...
Szombaton ismét a múzeumokban éjszakázhatunk
StarMan: "M*n*k n*k*m *z * s*k t*ll... M*n*k n*k*m *z * s*k t*ll... M...
Se jogsi, se bukósisak és még ittas is volt a celldömölki motoros
StarMan: *zt b*n*zt*d. 300W-*s t*lj*s*tm*ny*g *s m*x. 25 km/h s*b*ss*g*g ...
Se jogsi, se bukósisak és még ittas is volt a celldömölki motoros
StarMan: K*rj*k * h*m*r*t f*gg*l*g*sb* *ll*t*n*, * h*m*rs*kl*t* *d*t*k*t ...
Hét megyére adtak ki harmadfokú figyelmeztetést
StarMan: H*t, n*k*d t*t* n*m *z! H* j*n * p*nz, *kk*r *bb*l k**dj*k * l*p...
A hirdetési piacra hivatkozva a teljes szombathelyi választókörzetre kiterjesztik a Savaria Fórumot