NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tudtad-e?

A varázsgomba lehet az egyik leghatékonyabb szer depresszió ellen

Egyre kevesebb a napos órák száma, egyre szigorúbbak a kijárási korlátozások, és még a gomba sem legális. Isten óvjon minket!

Tavasszal már tapasztalható volt, hogy a járványhelyzet miatti bezártság következtében megemelkedett a depressziós és szorongásos tünetekkel jelentkezők száma. Márciusban mi is készítettünk interjút

2020.03.21. 14:23

Nem a világ dőlt össze, csak fel kell készülnünk a megváltozó élethelyzetekre

/ életmód 1 hsz. /
Tudnunk kell a helyén kezelni a bezártságot – Jó, ha van a tarsolyban pár új hobbi és megvalósítatlan ötlet
Dr. Buda Botond ideggyógyásszal, aki a bezártság, összezártság és az általános félelem esetleges következményeire hívta fel a figyelmet.

A most életbe lépett szigorítások nagy valószínűséggel hasonló egészségügyi következményekkel járnak majd, mint a tavasziak, azzal a ténnyel megfejelve, hogy már délután négykor sötét van.

Már számos erre irányuló kutatás eredményét ismerhetjük

A Qbit.hu cikkében alaposan összegyűjtötték és csokorba fogták azokat a kutatásokat, melyek a katasztrófák, különböző világjárványok és karanténok után tapasztalható mentálhigiénés változásokra irányultak.

A kínai Északnyugati Általános Egyetem kutatói például már áprilisban felmérést készítettek a Hupej tartományban megjelenő, szociális izoláció következményeként fellépő depresszióról és alkoholfogyasztásról. Depresszió a vizsgált személyek 37,5 százalékánál jelentkezett, a kockázati ivás 29,1 százalékot ért el, az ártalmas ivás 9,5 százalékot, míg az alkoholfüggőség 1,6 százalékot.

Világos tehát, hogy a koronavírus, és az az elleni védekezés rossz hatással van mentális egészségünkre. De mit lehet tenni?

Erre a kérdésre kerestük a választ mi is Buda Botonddal, aki több hasznos tanáccsal is szolgált. Sokaknak biztosan segítettek a sötét felhők elkergetésében ezek a praktikák, de biztos akadnak olyanok is, akiket már nem ilyen egyszerű megóvni a depressziótól.

És mintha a baltimore-i Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem kutatói is ráéreztek volna a téma aktualitására, november 4-én publikálták a varázsgomba hatásáról szóló tanulmányukat a depresszió kezelésében.

Mexikói pszilocibin gomba
fotó: Wikipédia

Az egyetem egyébként tavaly hozta létre a tudatmódosító szerek lehetséges terápiás alkalmazásaival foglalkozó intézetét. Legújabb kutatásukban arra keresték a választ, hogy a varázsgomba hatóanyaga, a pszilocibin alkalmazható-e depresszió kezelésére.


Az eredmények megdöbbentőek

24 súlyos depressziós zavarban szenvedő önkéntesnél a pszilocibin terápia legalább kétszer olyan hatékony volt, mint a pszichoterápia, és négyszer olyan hatékony, mint a ma kapható antidepresszáns gyógyszerek bármelyike.

A vizsgálatok negyedik hetében az önkéntesek 71 százalékánál mutattak ki javulást, a nyolcadik héten pedig már a fél csapatot gyógyulófélben lévőnek lehetett tekinteni.

A kutatásban talán az a legérdekesebb, hogy ez a hatóanyag bár ugyanott fejti ki hatását, mint az antidepresszánsok, épp ellenkezőleg működik: míg a szelektív szerotoninvisszavétel-gátló gyógyszerek tompítják az érzelmeket, a pszilocibin felélénkíti azokat.

Az érzelmekben gazdag spirituális belső utazás valamiért hatékonyabb, mint a ma kapható antidepresszánsok
fotó: pixabay.com

A kutatás eredményei szép lassan a törvényhozásban is kimutathatók lesznek

Az amerikai gyógyszerfelügyeleti hivatal 2019-ben áttörést hozó terápiaként ismerte el a pszilocibin-kezelést, így egyre több klinikai vizsgálat folyik a területen, míg a napokban Oregon államban és Washington fővárosban is dekriminalizálták a varázsgomba birtoklását és fogyasztását.

Via Qbit.hu


Az eredmények ugyan magukért beszélnek, arra még biztos sokat kell várnunk, hogy a varázsgombát itthon is dekriminalizálják, és elkezdjék alkalmazni a mindennapi kezelések során.

Kapcsolódó

2020.03.21. 14:23

Nem a világ dőlt össze, csak fel kell készülnünk a megváltozó élethelyzetekre

/ életmód 1 hsz. /
Tudnunk kell a helyén kezelni a bezártságot – Jó, ha van a tarsolyban pár új hobbi és megvalósítatlan ötlet

Hozzászólások (7)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

palig: *z m*nd *z*rt v*l*s*lt m*g m*rt * S*m* *s *d* j*rt *v*d*b* , b*n...
Napelemek és hőszivattyúk – Megújuló óvodák Szombathelyen
crankitup: N*l*d *s *lm*nt*k *tth*nr*l... ...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
crankitup: K* h*tt* v*ln*. *gy k*nny* l*sz *ls*lly*szt*n* *z *d*f*z*t*k p*n...
Már saját alapítványa is van Várkonyi Andreának
miki1950 : H* n*m b*n*d, k**g*sz*t*n*m. - * t*t*l*t*r**s *ll*m m*gt*r*mt*s...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
crankitup: * gy*rt* cs*k *z*n v*n, h*gy m*n*l t*bb*t sp*r*lj*n. Pl. * vw k*...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen