NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sport

A szombathelyi Veréb István Facebookon borította a bilit

A szabadfogású birkózó szerint szakága a birkózás nem szívesen látott mostohagyereke.

Nemrég posztolta Facebookon a gondolatait a szombathelyi sportoló miután kiderült, hogy elcsalták Lőrincz Viktor olimpiai bronzérmét

2016.09.01. 09:39

Elismerte a birkózóbíró, hogy elcsalta Lőrincz olimpiai bronzmeccsét

/ sport 2 hsz. /
Staniszlav Serneknek felülről adták az utasítást.
. Veréb azért írta a hosszú posztot, hogy kiálljon saját szakága mellett - mert úgy érzi, Magyarországon igencsak elhanyagolják a szabadfogású birkózókat. Szerinte elfogadhatatlan, hogy megkérdőjelezik a szakág létjogosultságát, és hogy úgy várnak el attól kiemelkedő eredményeket, hogy közben nem kapja meg a szükséges támogatást a munkához.

Veréb István
fotó: mti

A teljes posztot itt olvashatják:

Gondolataim Rió után...

Veréb István vagyok, a magyar válogatott szabadfogású birkózója. Őszintén remélem, hogy - bár a szabadfogású szakág valami miatt ma Magyarországon a birkózás nem szívesen látott mostoha gyereke - nem kell magamat bemutatnom.

Tulajdonképpen ez a szomorú helyzet és a riói olimpia aktualitása szolgáltatja a szomorú indokot, ami miatt tollat ragadtam és gondolataimat szeretném megosztani Önökkel, abban a reményben, hogy értő és megértő fülekre találok.

Az sajnos tény, hogy a magyar birkózók számára ezen az olimpián nem termett sok babér. A tények nagyon szigorúan hatnak. A tények mögött húzódó okok viszont mindenképp magyarázatra szorulnak.

Az olimpia óta eltelt tíz napban a hazai sport sajtó tele volt a kötöttfogás kudarcát taglaló cikkekkel és riportokkal. Megszólaltak érintett birkózók, edzők és vezetők. A nemzetközi helyzet sajnos egyértelmű, a kötöttfogású birkózó társaimat, leginkább Lőrincz Viktort otromba és megalázó csalás-sorozat fosztotta meg dobogós helyezéstől! Ez emberileg és sportdiplomáciailag is óriási kudarc, álmok törtek össze, és sokan jogosan gondolják, hogy van-e így egyáltalán értelme folytatni a munkát, van-e értelme szélmalomharcot vívni.

Sajnálattal és csalódottsággal vettük tudomásul azonban, hogy a szabadfogásról szó sem esett. Sem Ligeti Dánielt, sem engem senki fel sem keresett, meg nem kérdezett az olimpiával kapcsolatos észrevételeinkről, érzéseinkről.

Ha valaki nyomon követte szereplésemet, pontosan láthatta, hogy a venezuelaival vívott csatámat a bronz-meccs lehetőségéért ugyanúgy elcsalták, mint Tamás vagy Viktor mérkőzését. Nem kívánom magyarázni a bizonyítványt, pláne úgy nem, hogy - érthetetlen okokból - senki nem kíváncsi rá. Pillanatnyilag sportolói szemmel úgy tűnik, a birkózószövetségen belül az az álláspont, hogy a szabadfogás csak egy halvány és jelentéktelen folt a mai magyar birkózás térképén. Emberileg abszolút elfogadhatatlan, hogy az elvesztett mérkőzésem után Komáromi úr mar nem fogadja a köszönésemet sem (de ezt talán nagy nehezen túlélem).

Sportolói szemszögből elfogadhatatlan, hogy folyosói pletykákból tájékozódva - mert konkrét információkhoz sajnos nem jutunk - olyan hangokat hallunk, amelyek megkérdőjelezik a szabadfogás létjogosultságát. Véleményem szerint komoly hátrányt szenvedünk el amiatt, hogy a kötöttfogással szemben mi nem jutunk olyan hangsúlyos figyelemhez, ami jogosan illetné meg a szabadfogást is.

Többszörös magyar bajnokként, nemzetközi versenyek dobogós helyezettjeként, Európa-bajnoki és világbajnoki bronzérmesként és olimpiai kvótaszerzőként szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy sokszor megfelelő edzőpartnerek hiányában, állandó és profi masszőr,valamint orvosi felügyelet hiányában, nem mindig megfelelően és gyakran inkább takarékossági, mintsem hasznossági szempontok alapján kiválasztott edzőtáborokban, valamint érthetetlen személyi ellentétek-ellenségeskedések mellett vagyok kénytelen nemzetközileg is kiemelkedő eredményeket produkálni!

Hangsúlyozni szeretném, hogy a szívem edzőimmel és sporttársaimmal egyetemben a birkózásért dobog, hiszen ez az életünk. Hangsúlyozni szeretném, hogy nem az elégedetlenség és csalódottság hangja beszél belőlem.

Csakis a jobbító szándék vezérel, amikor többoldalú konzultáció szükségességére hívom fel a figyelmet, sportolók, edzők és szakági vezetők között! Az elnökségi ülésen elhangzottakból csak igen kevés és szűrt információ jut el a sportolókhoz, s nekünk ily módon nincs fórumunk és lehetőségünk a megszólalásra.

Közös célunk a továbbiakban is világversenyeken és a 2020-as tokiói olimpián való részvétel és eredményes szereplés, ennek szellemében folytatjuk a felkészülést, és ennek szellemében szeretnénk, ha a szabadfogás is megkapná kiérdemelt helyét a magyar birkózás porondján.

Tisztelettel: Veréb István

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Jómagam: *n t*rt *l * t*m*t*l. *n cs*k v*l*sz*lt*m r*....
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?
Jómagam: * k*v*s*bb k*l*gz*tt v*r*s *s v*sz*ly*s. N*m h*gyh*t* *l * m*szk...
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?
miki1950 : *z *mb*r* J*g*k **r*p** B*r*s*g* *gy d*nt*tt, h*gy *z *ll*m*k d*...
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?
OhneGetzi: *m*t * t*rv*ny*k *ng*dn*k, k*h*szn*lj*. F*lj*bb k*ll*tt v*ln* r...
Sárvár és a multik - Mennyire fér meg az ipar az idegenforgalommal?
miki1950 : *rr*l sz*l. M*v*l k*ty* b*j*m, n*m *k*r*k sz*nd*k*s*n b*t*g l*n...
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?