NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A Szabad Városok Szövetsége – köztük Szombathely – megkezdte a brüsszeli lobbit

Tavaly még elképzelhetetlen volt az: Brüsszelben ma arról tárgyalnak városok képviselői, hogyan teremtsenek érdemi beleszólást a városok számára.

2019. decemberében Budapest, Pozsony, Prága Varsó létrehozta a „Szabad Városok Szövetségét”, amely azóta számos fórumon lobbizik azért, hogy a városok több beleszólást és több közvetlen forrást kapjanak az európai programok végrehajtására. A kezdeményezéshez azóta 36 európai város csatlakozott, a városok nagyobb beleszólást kérnek abba, hogy hogyan, kik és mire költik el az európai unióból érkező forrásokat.

Tavaly még is elképzelhetetlen volt az: Brüsszelben ma arról tárgyalnak városok képviselői, hogyan teremtsenek érdemi beleszólást a városok számára. Számos európai intézmény már felismeri, hogy a városok annak garanciái, hogy a pénz valóban oda jusson, ahol erre szükség van és ne kiváltságos körökhöz.

Jelenleg a költségvetést megalapozó, a gazdasági helyreállítást célzó jogszabályok kodifikációja folyik Brüsszelben, amelyben képviseljük azt a törekvés: adjunk többet azoknak, akik a legtöbbet tudják adni az európai polgároknak, adjunk többet a városoknak.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Facebook oldalán számolt be céljaikról:

Karácsony Gergely
fotó: Facebook

Tegnap elindultunk hát, mi, szabad városok és falvak, akik településeinket meg akarjuk őrizni a demokrácia kis szigeteinek. Mi, akik a járvány és a gazdasági válság idején is segíteni akarunk helyben, a településeinken élő polgárainknak. És mivel a kormány ezt éppen megpróbálja megakadályozni, ezért mi, polgármesterek és önkormányzatok összefogtunk, és összefogást kínálunk a polgároknak is.

Hogy miért? Mert a kormány gazdasági válságkezelése eddig súlyos kudarc. Erről tudósítanak az adatok, a bezuhanó GDP és az elszálló infláció, de még inkább az, hogy a támogatásokból megint csak a kiváltságos keveseknek jutott a legtöbb, miközben az álláskeresők jelentős része semmit nem kapott. Új megközelítés kell a válságkezelésben, ami a kevesek további gazdagodása helyett a többség javát szolgálja. Magyarország nincs egyedül a válságkezelésben.

Nem Putyin, nem Erdogan, nem a Türk Tanács, hanem az Európai Unió segít. Mintegy 2500 milliárd forinttal támogatná az EU Magyarországot a válság idején. A feltételes mód azért indokolt, mert az Orbán-kormány blokkolja a folyamatot, akadályozza, hogy ez a pénz eljusson a magyarokhoz. Azért teszi, mert nem hajlandó elfogadni az úgynevezett jogállami kritériumokat. Márpedig ezen jogállami kritériumok nagyrészt korrupcióellenes szabályok. Lehet, hogy ezek sértik annak az Orbán-kormánynak a hatalmi érdekeit, amely az uniós pénzekkel való visszaéléseket rögzítő szégyenlista élén áll jó ideje már. De a jogállami kritériumok betartása érdeke az országnak.

Ezért mi, szabad városok és falvak vállaljuk: mi készek és képesek vagyunk ezen szabályok betartására. Készek és képesek vagyunk arra, hogy az európai támogatást eljuttassuk az emberekhez.

Mit kezdeményezünk? Azt, hogy az Európai Unió válságkezelő támogatásának legalább felét az önkormányzatokon keresztül használja fel Magyarország. Ez a garancia arra, hogy a támogatás el is jut azokhoz, akiknek szükségük van rá, hogy mindenki megkaphatja, ami neki jár. Hiszen ez a pénz nem a kormányé, nem is az önkormányzatoké, hanem a magyar embereké. Ha olyan kormányunk van, amely a saját hatalmi érdekeit a válság miatt bajba jutott emberek és vállalkozások érdekei elé sorolja, akkor különösen nagy szükség van az önkormányzatok bevonására.

Szabad Városok - Karácsony
fotó: Facebook

Hogyan lehet ezt elérni? Az együttműködő önkormányzatok vállalják, hogy ugyan arról a kérdésről egyszerre több településen helyi népszavazást kezdeményeznek. Ha ugyanis a polgárok hangja, akarata felerősíti az önkormányzatok hangját és akaratát, akkor az immár nem söpörhető le az asztalról. A helyi népszavazások az önkormányzatok azon alkotmányos jogára épülnek, hogy felterjesztéssel élhetnek a kormány felé, és ezt a kormánynak kötelező figyelembe vennie. Ha ez kiegészül sok magyar polgár véleménynyilvánításával, akkor abban igazi erő van. És tudjuk, ez a kormány leginkább az erőből ért.

A kérdés az: Egyetért-e azzal, hogy a helyi képviselő-testület, élve felterjesztési jogával kezdeményezze, hogy az Európai Unió válságkezelő támogatásának legalább felét az önkormányzatokon keresztül használja fel Magyarország?

Az azonos kérdésről megvalósuló több helyi népszavazás elrendeléséről november végéig dönthetnek a helyi képviselő-testületek, a jogi procedúra után jövő tavasszal valósulhatnak meg a referendumok – reméljük, addigra a járványhelyzet is lehetővé teszi a szabad véleménynyilvánítást.

A magyar kormány eddig tudatosan kihagyta az önkormányzatokat a válságkezelő támogatásokból, politikai alapon kivételez és kivéreztet. Az Európai Unióban azonban létezik a partnerség elve, és ma már komoly szándék van arra, hogy az önkormányzatok közvetlenül is kaphassanak támogatást. Ezt a folyamatot Varsó, Prága és Pozsony főpolgármesterévek indítottuk el, de ma már több mint harminc európai város része ennek az együttműködésnek. Amit ma teszünk, az valójában az, hogy ezt az európai együttműködést a magyar polgármesterekre és a magyar polgárokra is kiterjesztjük.

A csapat folyamatosan bővül, polgármesterek és polgárok is csatlakozhatnak hozzá az alábbi oldalon:

https://szabadvarosok.hu/

Alighanem sokat fogunk még erről beszélni, mert aligha van fontosabb ügy ma annál, mint hogy az ország gazdasági helyreállítása a többség javát szolgálja a kevesek gazdagodása helyett.

Itt pedig Nemény András videoüzenetét láthatják-hallhatják:

Hozzászólások (16)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

busman: *jt*r* k*r*k*d * z*rt k*r* r*nd*zv*ny f*l*r*t*t, *zt*n *k* *gy *...
Plakátok és felhívások - Lázadásközeli állapotok Szombathelyen is?
busman: K*v*t*ln* l*gf*lj*bb *tth*n * k*j*t *ny*k*t*l......
A szombathelyi Fidesz a közgyűlés szakmai bizottságainak összehívását követeli az Agora átszervezése miatt
ciber: H* j*l *ml*ksz*m *z SZF*-n*k d*nt*s *l*tt n*mcs*k, h*gy n*m k*rt...
A szombathelyi Fidesz a közgyűlés szakmai bizottságainak összehívását követeli az Agora átszervezése miatt
miki1950 : *rd*k*s*n *rt*l. V*l*b*n, *g*szs*g*gy l*sz*d*lv*. *tth*nm*r*d*s*...
Plakátok és felhívások - Lázadásközeli állapotok Szombathelyen is?
borsofuzelek: *n b*z*m b*nn*, h*gy k*k*nysz*r*t*n*k v*l*m* *l*r*l*p*st *z *gyb...
Plakátok és felhívások - Lázadásközeli állapotok Szombathelyen is?