NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Tudja, hogy nyitották meg a szovjetek a pokol kapuját?

Türkmenisztánban található a hatalmas kráter, ami közel 50 éve ég, az eredetét pedig a mai napig ködös rejtélyek övezik.

A Türkmenisztán karakumi sivatagjában található Darvaza-kráter egy hatalmas, ember alkotta víznyelő, amely közel 50 éve égeti a felszín alól feltörő metángázt. A hivatalos álláspont szerint a Szovjetunió ideje alatt jött létre, és szándékosan gyújtották meg a krátert annak reményében, hogy pár hét alatt leég.

De, mint tudjuk, a Szovjetunió rengeteg összeesküvés-elméletet hagyott hátra az utókornak, és köztük ott figyel a „pokol kapuja” is, mivel ennek eredetéről máig nem kerültek nyilvánosságra hivatalos adatok.

A BBC egy rövid dokumentumfilmben megszólaltatja azt a felfedezőt is, aki 2013-ban elutazott a kráterhez, hogy helyben próbálja meg kideríteni annak valódi eredetét.

George Kourounis a filmben elmondja, hogy a hivatalos álláspont szerint a kráter 1971-ben alakult ki, majd szinte azonnal mesterségesen meggyújtották, hogy elégjen a metán. A helyi geológusok ehhez képest egészen mást mondanak. Szerintük 1960 körül alakult ki a kráter, ami egészen a 80-as évekig nem is lett begyújtva.

George szerint nagyon nehéz kutatni a kráter eredetét, mivel semmilyen hivatalos dokumentáció nem áll rendelkezésünkre. Egyrészt a társadalom akkoriban még nem volt ennyire érzékeny a környezetszennyezésre, másrészt a Szovjetunióban nem volt szokás dokumentálni a hibákat.

Kár, hogy a kráter égése rengeteg káros anyagot juttat a légkörbe, mert egyébként elképesztő látványt nyújt.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kayes: *z * g*ccsp*r*d* t*nyl*g t*tsz*k v*l*k*n*k?...
Nem számít se eső, se szél, ezért a sárvári kiskertért bármit megtesz a tulaja
kovacsg: Gr*t*l*l*k, sz*p m*nk*, sz*p k*rt :) ...
Nem számít se eső, se szél, ezért a sárvári kiskertért bármit megtesz a tulaja
namsub: * st*d**n*s j*mb*r** m**tt T* *s sz*pk*dsz m*jd, * sz*g*r*t*s*k,...
Virológus a teltházas meccsekről: meglátjuk, mi lesz a következménye
okidoki: *n n*m l*tt*m t*ll*s k*l*p*s, l*v*scs*nd*r*k*t, h*gy k*rdl*pp*l ...
Virológus a teltházas meccsekről: meglátjuk, mi lesz a következménye
namsub: J*g*s k*rd*s*k, d* r**l*st*k*nt g*nd*lk*dv* h* n*p* *gysz*r *sz*...
Bebukta a Volán Szombathelyt – Januártól a Blaguss fogja üzemeltetni a helyijáratokat