NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Covid 19

A nem hivatalos adatok szerint aggasztó a koronavírus-helyzet Oroszországban

A hivatalos adatok egészen másról szólnak.

Oroszországban a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 7848-cal - ez a legalacsonyabb szám szeptember 26. óta - 4 787 237-re emelkedett.

A napi növekmény 0,16 százalék, az új esetek 13,7 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek szám 266 808-ra csökkent, a halálos áldozatoké 387-tel 109 367-re, a felépülteké pedig 8420-szal 4 411 098-ra emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 128,5 millió, az elmúlt napokban pedig mintegy 251 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 504 440 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A Bloomberg ezzel szemben, nem hivatalos kormányzati statisztikára hivatkozva szerdán azt közölte, hogy Oroszországban "megkezdődött a járvány harmadik hulláma". Az amerikai hírügynökség két, meg nem nevezett informátora szerint a Kremlnek a járvánnyal kapcsolatos derűlátó állásfoglalásai miatt a lakosság nem fél a fertőzéstől, és az oltakozási kedve is alacsony.

Gyenyisz Volkov, a Jurij Levada Független Elemzőközpont elemzője a Bloombergnek azt mondta, hogy az oroszok mintegy kétharmada nem akarja beoltatni magát, annak ellenére sem, hogy a bevásárlóközpontokban ingyenes oltópontokat nyitottak. A hírügynökség idézte Evelina Zakamszkaját, a Doktor tévécsatorna főszerkesztőjét, aki szerint az orosz orvosoknak nincs elegendő információjuk az oltóanyagokról, és nem bíznak meg bennük, a pácienseik pedig gyakran az ő javallatuk alapján döntenek.

A Bloomberg szerint Moszkvában az új fertőzések száma meghaladja a januári mértéket, és gyorsabban növekszik, mint Nagy-Britanniában, ahol ötször annyian élnek.

"Nem létezik semmiféle második könyvelés" - jelentette ki a sajtóhírrel kapcsolatban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Rámutatott, hogy az orosz Covid-19-adatok mindenki számára naponta hozzáférhetők. Peszkov szerint a vakcináció üteme megfelel a lakosság igényeinek, amelyek a későbbiekben növekedni fognak.

Az operatív törzs RBK napilapnak adott tájékoztatása szerint Oroszországban nincs harmadik hullám, és "abszolút helytelenek" a Bloomberg információi.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes kedden azt mondta, hogy Oroszországban eddig 12,1 millió ember kapta meg a Covid-19 elleni vakcina első adagját, mintegy 7,7 milliót közülük pedig már mindkettővel beoltottak.

Vlagyimir Putyin elnök, aki szerdán felkeresett egy szentpétervári mentőállomást, azt hangoztatta, hogy az orosz egészségügyi rendszer állóképessége és rugalmassága hatékonyabbnak bizonyult a járvány idején, mint sok más országé. Putyin méltatta az orosz egészségügyi dolgozók felkészültségét.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

anatra: *z *gy f*k* n*ws l*v*g. ...
Szijjártó Péter: Globális fake news-kampány zajlik Magyarország ellen
lights: *nn*k s*mm* k*z* * h*s*gr**d*h*z, (*s * m*l*gh*z). *sz*nt* *gy*...
Edzés közben rosszul lett és elhunyt hétfőn este egy fiatal zalai focista – Frissítve
Pizsi: N*gy*n *r*lt*tt m*r *z... n*m l*h*tn* s*m*n l*p*tt*nn* * t*m*r*...
A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
nertars: *gy *kk*r* v*r*sb*n, h*h*. L*ny*g * l*p*s, n*p*, *k*r *r*nk*nt*...
Új, multifunkcionális sportcsarnok épülhet Körmenden
edmond: P*l*t*k** m*rk*t*ng. H* b*j*n n*k*, *l*rh*t *ly*n sz*ntr*, m*nt ...
Oltatlansági igazolványt hirdetett Gődény György