NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

A mamahotel ajtaja mindig nyitva áll, de az exkluzív szolgáltatások mégsem olyan csábítóak

Rengeteg egyetemista kényszerült hazaköltözni a szülői házba, ami a legtöbb esetben nem olyan zökkenőmentes, mint elsőre gondolnánk.

A mamahotel egy viszonylag új keletű jelenség, mely röviden és tömören azt jelenti, hogy egyre nagyobb számban tapasztalható a fiatalabb generációk körében, hogy képtelenek az érzelmi és fizikai leválásra édesanyjukról. Mamahotelnek nevezzük például, ha egy 30 felnőtt még mindig az anyjával él, élvezi a mamahotel „szolgáltatásait” (étkeztetés, bevásárlás, mosás, takarítás) a felelősségteljes felnőtt élet minden nehézsége nélkül.

fotó: Walt Disney Pictures

A jelenségnek számos pszichológiai és szociológiai oka van, rengeteg féle formája, következménye és vita ezek körül. A koronajárvány kitörésének következtében azonban felütötte a fejét a mamahotel jelenségkörnek egy eddig nem létező változata, a kényszerű mamahotel.

A kijárási korlátozások, a kollégiumok bezárása és a nappali tanulás melletti munkalehetőségek hirtelen csökkenése miatt sok egyetemista haza kényszerült a szülői házba. Ez az új (vagyis inkább régi-új) élethelyzet azonban a fiatalok számára a hagyományos mamahotellel szemben nem egy könnyű, megnyugtató és biztonságot adó helyzet. Sokkal inkább konfliktusok és egyéb nehézségek forrása.

Miután megkérdeztem pár ismerősömet, akiket érint a dolog, hogy hogyan élik meg a kényszerű haza költözést, kiderült; a legtöbb nehézséget az okozza, hogy a szülők nem egy fiatal felnőttet, hanem egy gyereket látnak haza költözni.

Sok konfliktus forrása lehet, ha egy évek óta önálló életet élő fiatal fölött hirtelen újra atyáskodni és anyáskodni kezdenek a szülők.

„Elég frusztráló, hogy négy év után újra be kell számolnom édesanyámnak arról, hogy hová megyek, kivel megyek, mit csinálok.”

„Amikor a tanulmányai miatt az ember egy másik városba költözik, ott elkezd kötődni emberekhez, helyekhez, intézményekhez, melyek már a fiatal felnőtt életéhez tartoznak. A szülővárosba visszaköltözni olyan volt, mintha megint gyerek lennék.”

A már jól megszokott magánszféra is csorbul.

Szintén problémákat okozhat, hogy a már kirepült fiatalok megszokták, hogy ha szeretnének, egyedül lehetnek, akkor beszélgetnek a szüleikkel, amikor akarnak, és nem rontanak rájuk a szobában. Ez szintén abból fakadhat, hogy a szülők számára rögzült: abban a szobában egy gyerek van.

„Még mindig nem szoktam hozzá, hogy ha egyedül akarok lenni, azt előre jelentenem kell, különben simán benyitnak a szobámba kopogás nélkül.”

fotó: Walt Disney Pictures

Az életritmus és a mindennapi rutinok is elhangolódtak már.

Amikor egy egyetemi tanulmányait megkezdő fiatal kollégiumba vagy albérletbe költözik, sokszor okoz nehézséget, hogy megszokja: innentől magára főz, most, takarít és vásárol. Ez azonban általában csak kezdeti nehézség, igen hamar kialakul egy saját életritmus és a napi teendők rutinja.

A most kényszerűen haza költöző ismerőseim egy része azt vette észre, hogy bár próbálná kivenni a részét a házimunkából, ez nem egyszerű. A rutinok, amiket a kollégiumban, albérletben kialakított, sokszor nem összeegyeztethető anya és apa rutinjával.

„A saját albérletemben már kialakítottam magamnak a házimunka menetét – Mikor, milyen gyakran mosogatok, takarítok, mikor indítom el a mosógépet, stb. Nagyon kellemetlen, hogy én naponta egyszer, esténként szoktam elmosni minden edényt, de itthon mindig üres a mosogató tálca. Aztán persze megkapom, hogy nem vagyok képes elmosni magam után.”

fotó: Walt Disney Pictures

Ebben a helyzetben könnyebb ellustulni.

Még ha valaki küzd is ellene, valljuk be, néha nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy újra élvezzük a mamahotel exkluzív szolgáltatásait.

„Öt kilót híztam és legalább 3 árnyalatot sápadtam. Mivel fizikailag nem kell bejárni egyetemre, a reggeli torna is egyre gyakrabban marad el.”

Azt tanácsolnám a kényszerűen haza költöző fiataloknak és szüleiknek, hogy mielőtt hajba kapnának a szokásos dolgokon, próbálják meg bele képzelni magukat a másik helyzetébe.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

StarMan: K*ll*ncs*t s*m sz*b*d *rt*n*. * f*nt*s, h*gy * gy*m- *s k*rt*v**...
Január 1-től tényleg tilos lesz avart égetni, Szombathely is törli a jelenlegi szabályozást
emberfarkas: J*, *s sz*r*nt*m GYF n*m * "sz*v*rv*ny*s *ld*l f*v*z*r*"...
Sok ezren tüntettek Budapesten
jóbarát: *r*gl*ny! F*l k*n* j*nn* * p*nc*b*l! H*l *l k*gy*d? *z * k*rs...
A kamara felfüggesztette Czeglédy Csaba ügyvédi tevékenységét
emberfarkas: *ls*r* *s *tl*tsz* m*ll*b*sz*l*sb* k*v*r*d*tt, m*g*nt *z *rb*n*s...
Sok ezren tüntettek Budapesten
kovacs_ugynok: * v*st*g*bb *g*k*t m*g cs*k, cs*k. D*, *z *v*rt s*nk* n*m *g*t* ...
Január 1-től tényleg tilos lesz avart égetni, Szombathely is törli a jelenlegi szabályozást