NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

A magyarok többsége leszámolna az óraátállítással. És Ön?

Egy felmérés szerint a megkérdezettek felének már problémája is volt a félévenkénti előre- és visszatekerésből.

Először is: már most írjuk fel a noteszbe, okostelefon-alkalmazásba, hűtő ajtajára, csöcsös kártyanaptárba, hogy idén október 27-én vasárnap kell visszaállítani az órákat, hajnali 3-ról 2-re. Azért szólunk, mert egy friss kutatás szerint ez a többségünknek rendre kellemetlenséget okoz: az 1 millióan az óraátállítás ellen csoport megbízásából készített online mérés szerint a magyarok 85 százaléka meg is szüntetné a félévente esedékes hacacárét.

Mi okoz gondot egy óramutató megcsavarásában?

Hát biztosan nem magának az óramutatónak a megcsavarása, vagy az idő átpötyögése a digitális készüléken - főleg, hogy utóbbiak ráadásul gyakran már maguktól képesek erre, észrevétlenül. De pont ez a baj, hogy nem feltétlenül vesszük észre a váltást: a kutatásban részt vevők közül minden tizedik emberrel megesett már, hogy elkésett vagy éppen túl korán érkezett a váltás miatt. 35 százalék pedig azt közölte, hogy ilyenkor napokig nem tudja tisztességesen kialudni magát. És nem csak a bioritmust borogatja, de a hangulatunkra sincs jó hatással, ha már délután négy-öt körül sötétség borul a városra.

Sőt: az eredmények alapján a lakosság 5 százalékának nem csak apróbb kellemetlenségeket okoz az óraátállítás, hanem egészségügyi problémái is vannak ilyenkor. Nem véletlen, hogy nagy népszerűségnek örvend a fentebb linkelt oldal, ahol mindenki igent mondhat az óraátállítás eltörlésére.

fotó: washingtontimes.com

Mondhatnánk persze, hogy csak azért a nagy népszerűség, mert a hazai panaszkultúra ahova csak tudja, beteszi a lábát, szétereszti a csápjait, a magyar ember pedig örömmel zúgolódik. Ez sajnos alapvetően így is van, de ettől még a fenti petícióféleségnek kivételesen tényleg van alapja: a nyári időszámítás ötlete először az Egyesült Államokban merült fel az első világháború idején, abból a megfontolásból, hogy így jelentős villamosenergiát lehet megspórolni - mára azonban ennek előnyei elfogytak, nem fogyasztunk kevesebb áramot csak azért, mert áttekerjük a nagymutatót. Cserébe viszont jó sokan jó rosszul érezzük magunkat tőle.

És ön merre hajlik a kérdésben? Szavazzon!

Szavazás: Mit gondol az óraátállításról?


Az „1 millióan az óraátállítás ellen” csoport megbízásából készített felmérés 2013. október 14. és 16. között, online megkérdezéssel zajlott. A nem reprezentatív eredmények 6170 résztvevő válaszait tükrözik.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

belabo: N*m cs*k * tr*j** f*l* k*lt*tt *rd*kl*d*st, *k* b*c*kl*v*z*n h*z...
Karácsony Gergely és Ungár Péter nagyot kampányolt a szombathelyi Fő téren
miki1950 : M*gm*nd*n*d m**rt k*ll *z*rt *d**t*zn*d? N*m *rb*n *rt*! *v*nt*...
Hóvirágszedés miatt emelt vádat a szombathelyi ügyészség
belabo: B*cs, k*v*t*l p*rsz* * tr**n*n* l*t*sz*s *z*. ...
Mertek nagyot álmodni – Egy monumentális, multifunkcionális szombathelyi kilátó a láthatáron
belabo: *z * v*r*s n*m *rd*ml* m*g, h*gy b*rm* *tt - *m*t n*m k*r*cs*ny*...
Mertek nagyot álmodni – Egy monumentális, multifunkcionális szombathelyi kilátó a láthatáron
miki1950 : B*z*ny*t*k *rr*, h*gy sz*r*nt*d * k*mm*nt *z*n*s * n*ck -k*l. ...
Karácsony Gergely és Ungár Péter nagyot kampányolt a szombathelyi Fő téren