NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

A macskád szerint lúzer vagy!

Egy amerikai professzor szerint a cicák korántsem olyan szelíd, háziasított, cukimuki állatkák, mint gondolnánk.

Mert a macskák azt hiszik, mi is ugyanahhoz a fajhoz tartozunk, mi, emberek tulajdonképpen nagyra nőtt, szerencsétlen macskák vagyunk - legalábbis ezt állítja dr. John Bradshaw biológus. A macskákkal kapcsolatos legújabb felfedezéseit a biológus több mint 25 évnyi megfigyelésre alapozza.

Bradshaw úgy véli, hogy például mikor legkedvesebb házi kedvencünk hazacipel egy döglött egeret, és azt gondosan a frissen felmosott padlóra helyezi, az nem azért van, mert nekünk hozta ebédre. Csupán arról van szó, hogy mikor belépett a házba, eszébe jutott, hogy a konzerves kaját sokkal jobban szereti (és elfogyasztása feleakkora macerával sem jár), és az egeret egész egyszerűen a padlóra dobja, és otthagyja.

A macskák totál lenéznek minket
fotó: Unger András

Ha a cica a magasba tartja a farkincáját, az valóban a szeretet jele – csakhogy ez egy általános üdvözlés is a macskafélék között. Tehát amikor mi azt hisszük, hogy a mi cirmosunk szabályosan rajong értünk, lehet, hogy végig csak azt akarta közölni, hogy helló .

A házicicák nem is annyira háziasak, inkább vadak

Dr. John Bradshaw, aki egyébként a Bristoli Egyetem antrozoológia intézetének alapítója, rámutatott arra, hogy, a macskákat, mivel sosem volt meghatározó szerepük az emberi háztartásban, ezért nem tenyésztették, nemesítették (kivéve persze a kiállításra szánt fajtatiszta egyedeket, de ez viszonylag új trend a macskatörténelemben).

Ráadásul ma is ez a helyzet: a sima házicicák úgy szaporodnak, ahogy nekik tetszik – és a választék főként azokra a szabadon kószáló kandúrokra korlátozódik, akik nincsenek kasztrálva, ennélfogva nyugodtan örökíthetik tovább a génjeiket.

fotó: Nyugat.hu

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : H*t *z * k*m*x*l*s n*m s*k*r*d*tt t*l j*r* - l*g*l*bb*s *z *ls* ...
Kimaxoljuk a havat, ki tudja, mikor látunk legközelebb?
miki1950 : L*sd *l*tt*m *z *j*bb b*rk* p*ld*j*t. ...
Fekete-Győr András futóversenyre hívta ki Németh Szilárdot és Budai Gyulát
miki1950 : T*rm*sz*t*s*n n*m sz*b*d l*n*zn* s*m * k*n**, s*m *z *r*sz *rv*s...
Virológus a kínai vakcináról: olyan, mint a fekete-fehér televízió
lolka: N*m *s t*dt*m, h*gy t*g*z*d*nk, d* l*gy*n. (t*d*m n*t *t*k*tt, s...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
butamami: *l*lv*st*m. *l*r*l*m n*k*d, h*gy s*mm*t n*m *k*lt*m b*l*l*. F*ls...
Kásler kiadta a vörös kódot