NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A ma 100 éves trianoni szerződés Vas megyét is megcsonkította

Ausztria Burgenland tartományának jelentős része a békediktátum előtt megyénkhez tartozott.

Az első világháborút zárta le 1920. június 4-én a trianoni békeszerződés, melyben Magyarország kétharmadát elcsatolták, a határos államoknak pedig kiosztották.

Igaz, az elcsatolt részek közül Ausztria elég keveset kapott, mindössze 3967 négyzetkilométert, ami sehol sincs a Romániához került 103 ezer 93 négyzetkilométerhez képest, a Nyugat-Dunántúli régiók így is megérezték a hiányt.

Érdekesség, hogy Burgenland tartományt valójában nem a trianoni szerződés során csatolták el az országtól, hanem közel egy évvel korábban, 1919. szeptember 10-én a Saint Germain-i békeszerződéssel. Ennek ellenére erről a területről is június 4-én szokás megemlékezni, mivel maga a trianoni megemlékezés sokkal inkább a megcsonkított történelmi Magyarországról szól, mint egyetlen konkrét szerződés aláírásáról.

Ausztria Burgenland tartományának területe
fotó: wikipédia

Maga a Burgenland elnevezés is csupán 100 éve született meg, azelőtt az Őrvidék nevet viselte az Alpok lábánál elterülő magyar föld. A mai osztrák elnevezést onnan kapta, hogy a négy magyar vármegye neve, melyekből területeket szeltek le, német nyelven mind a burg szóval végződnek.

Pozsony – Pressburg, Moson – Wieselburg, Sopron – Ödenburg és Vas – Eisenburg.

Ausztria eredetileg nagyobb területet kívánt magához csatolni, ezek alapján ma az osztrák-magyar határ valahol Celldömölk környékén húzódna. A Vas, Moson és Sopron vármegyei települések jelentős része azonban ellenállt, elsöprő arányban szavaztak a magyarság mellett, Vas vármegye területén például csak Nagysároslak, Karácsfa és Lovászad szavazott Ausztria mellett, így alakult ki a mai határvonal.

A határ külső oldalán ragadt egykori magyar települések közül egyébként a burgenlandiak kapták meg utoljára a jogot 2012-ben, hogy két nevű településjelző táblákat helyezzenek ki. Csupán nyolc éve olvasható az Oberwart felirat alatt a Felsőőr, az Oberpullendorf alatt a Felsőpulya, a Großpetersdorf alatt a Nagyszentmihály, vagy a Rechnitz alatt a Rohonc.

A tartomány székhelye Kismarton, ám ezt a rangot viszontagságos körülmények közt kapta meg. 1925-ben még átmeneti székhelynek választották meg, ugyanis a régió abban bízott, hogy egy revízió során Sopront is hozzácsatolják Burgenlandhoz, így az lesz majd a hivatalos székhely.

A soproni Tűztorony
fotó: wikipédia

A revízió gondolatát nagyon sokáig nem tudta elengedni a tartomány, mivel az itt élő magyar és osztrák lakosok jelentős része igazságtalannak tartotta, hogy Sopron népszavazás útján eldönthette, hogy nem akar Ausztriához tartozni. Végül 1981-ben Kismarton alkotmányos úton is megkapta a tartományi székhely címet.

Habár Burgenland tartomány az elcsatolt országrészek közül a legkisebb, sokan ezt tartják a legigazságtalanabb döntésnek, mivel Ausztria és Magyarország kéz a kézben vesztette el a háborút.

Hozzászólások (11)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : N* h*ll*d, t* *zt*n n*m v*gy s*mm*. *nny*r* b*g*tt p*s*st m*r r...
Európai Bizottság: nyárig be kell oltani a felnőtt lakosság 70 százalékát
miki1950 : H* *gy*lt*l*n l*sz n*l* h*llg*t*. ...
Vidnyánszky Attila is indít osztályt jövőre az SZFE-n
miki1950 : *g*sz *gysz*r**n n*m t*d*m m*g*lln*, h*gy * f*lk*nfb*n f*lt*tt k...
Podcast Feiszt Györggyel: Miért nem tudják a szombathelyiek, hogy gazdag kultúrájú, nagy múltú városban élnek?
miki1950 : M*g j*, h*gy n*m *n d*nt*k b*rk* h*ly*tt *s! D* *tt*l m*g h* v*l...
„Nagyon szerencsétlen, amikor beleszól a politika” – Egy szombathelyi orvos a kínai vakcináról
miki1950 : *kk*r* h*ly*s*g*t *rt*l, h*gy cs*k r*v*d*n. * f*d*ss m*gt*lt*tt*...
Tiltakozik az ellenzéki szövetség a kormány „büntetőhadjárata” ellen