NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Covid 19

A koronavírus lehet akár egy új fejezet kezdete is - ne szalasszuk el a lehetőséget!

Nagy Róbert szombathelyi képzőművész kifejti, szerinte hogyan lehetne a pandémiából a legjobbat kihozni.

Nagy Róbertről, aki a Szombathelyi Művészeti Szakgimnáziumban és a Soproni Egyetem Simonyi Károly Karán is tanít, tavaly már írtunk.

2019.01.01. 08:30

Vár a végtelen relax! Kezdje az új évet a szombathelyi művészeti gimi tanárainak videójával

/ kultúra 1 hsz. /
Tessék ellazulni.
Akkor egy szellemes fél órás videójába botlottunk bele a YouTube-on, most viszont egy sokkal komolyabb tartalomról lesz szó.

Nagy Róbert a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Reneszánsz most című online konferenciáján tartott előadást, és azt boncolgatja, hogy a reneszánszt közvetlenül megelőző pestisjárványhoz hasonlóan a koronavírus is elő fog-e idézni olyan kulturális változásokat, amilyenekről a reneszánsz szólt.

Nagy Róbert a Reneszánsz most konferencia online előadásán
fotó: Nagy Róbert/Youtube

Előadásában nagy hangsúlyt fektet rá, hogy ismertesse a modern kultúra – azon belül is különösen a fogyasztói kultúra – zsákutcáit, a túlfogyasztás okozta természeti, gazdasági és szociális károkat, valamint az ezek elleni fellépés lehetőségeit.

"Ki kell lépnünk az emberszabású gondolkodás ketrecéből! Fel kell hagynunk azzal, hogy a férfi arrogancia által a világ teremtőinek és a hierarchia csúcsának érezzük magunkat! Természet felett állóknak, akik azért kaptuk ezt a Földet, hogy birtokunkba hajtsuk, átalakítsuk és műveljük – a saját élvezeti forrásainknak tekintsük" – foglalja össze Nagy Róbert a poszthumanizmus, mint modern filozófiai irányzat alapfelvetéseit. S mindezt azért, mert szerinte ennek a gondolkodásmódnak az egyre nagyobb népszerűsége jelezhet egy reneszánszhoz hasonló megújulást a 21. században.

Nagy Róbert szerint a pandémiának hosszú távon olyan hatásai lehetnek az emberiségre nézve, mint a túlfogyasztás pusztító köréből kiszakadás, a természethez való visszatalálás, vagy egy összetartóbb, nyitottabb és felvilágosultabb társadalom kialakulása.

De mindez csupán egy érdekes és informatív előadás barbár zanzásítása volt. Akit érdekel, mit gondol a pandémia kulturális hatásairól Nagy Róbert képzőművész, nézze meg a videót!

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Igaz: N* m* * br*ssz*l* b*r*kr*t*k p*r*ncs* ?...
Bár találkozott Dobrev Klárával, a szombathelyi polgármester tesztje negatív
Igaz: *z *g*szs*g*gy*t st*d**n*kk*l k*ll k*mp*nz*ln* , *z s*g*t ....
Lesz másik: 19 milliárdból épülhet a nyíregyházi stadion
rheingold1926: H*t *g*n **sztr**b*n t*dj*k, h*gy * ny*j *mm*n*t*s *l*r*s**g n*n...
Operatív törzs: El kell halasztani a hétvégére tervezett oltásokat
Igaz: J*l cs*n*lj*k . *gy k*v*s*bb*n v*sz*k b* h*zz*j*k *zt * n*th*t ....
Ha oda indulna: minden Kínába utazó külföldinek kötelező lesz az anális Covid-teszt
Igaz: *z **r*p** Gy*gysz*r*gyn*ks*g t*gj** * gy*gysz*r*p*r m*ff**j*b*l...
Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a felmérést, hogy a Szputnyik V megfelel-e az EU szabványainak