NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A kormány népszavazási kérdéseiről már pénteken döntenek, Karácsonynak még várnia kell

Akár szeptember közepéig.

Pénteken délelőtt határoz a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a kormány egy hete, július 21- én benyújtott, gyermekvédelminek titulált országos népszavazási kezdeményezésének öt kérdéséről - hívta fel a figyelmet a Népszava .

Ezen a napon további hét, korábban benyújtott kezdeményezés sorsáról is döntést hoz, ám ezek között nem találni Karácsony Gergely beadványait.

A lap meg is érdeklődte, hogy mi az oka ennek. Mint a válaszból kiderült, ha egy választópolgár, mint a főpolgármester ad be kérdéseket, akkor az NVI a benyújtást követően öt napon belül formai vizsgálatnak veti alá a beadványt. Ennek keretében ellenőrzik a kezdeményező személyes adatait, megvizsgálják azt is, valós személyek írták-e alá támogatóként a benyújtott dokumentumot. Azt is megnézik, hogy nincsenek-e már beadva azonos tartalmú kérdések, s hogy azok megfogalmazása nem ütközik-e alkotmányos alapelvekkel. Ez azonban csak a formai vizsgálat.

Mivel az NVB elnökének a benyújtástól számított 60 napon belül kell csak összehívni a testületet, az is elképzelhető, hogy csak szeptember közepén (szeptember 17-én) döntenek Karácsony kérdéseinek sorsáról.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés