NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

A jövő az ELTE Savaria kapuját döngeti – virtuális kiállítást rendeztek a végzős hallgatók

Rendhagyó és progresszív módon mutatták be pénteken az ELTE Savaria Vizuális Művészeti Tanszék végzős hallgatóinak diplomamunkáit.

Eddig minden évben a Szombathelyi Képtár adott otthont a diplomakiállításnak, ám ez idén két okból sem jöhetett létre. A Képtár felújítása miatt már év közben el kellett kezdeni alternatíván gondolkodni, ami tudomásom szerint nem volt könnyű feladat, ugyanis Szombathelyen nem igazán van másik kiállítótér. Mivel nem erről szeretnék írni, ezért most csak lerendezem annyival, hogy ez gáz.

Aztán kitört a járvány, ami annyit tesz, hogy ha lenne másik kiállítótér, akkor sem lehetett volna oda szervezni a kiállítást. Ekkor kezdett el az egész tanszék együtt agyalni azon, milyen módon lehetne mégis a nagyközönség elé tárni a munkákat, végére is a puding próbája az evés, a műalkotásé pedig a kiállítás.

Az ELTE Savaria végzős művészpalántái végül egy olyan megoldást találtak, ami az alkotásokat kiállítótérben mutatja be, mégsem kell senkinek zárt helyiségbe mennie másokkal, kockáztatva ezzel a vírus terjedését. Az egyetem egy volt hallgatója, Budai Bálint 3D kiállítóteret tervezett, melyben elhelyezte a műveket, a néző pedig Facebookon bejárhatja az egészet.

Jó szokás szerint a megnyitó sem maradt el, a kiállítás eseményében Dr. Bordács Andrea esztéta, az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék vezetője a meghirdetett időpontban élő bejelentkezésben üdvözölte a vendégeket és hallgatókat, köszönetet mondott mindenkinek, akinek ilyenkor kell és röviden összegezte, miért jött létre az esemény.

Elmondta, hogy nem volt könnyű dolga az idei diplomázóknak, ugyanis az intézmény zárva tartása miatt rengetegen nem fértek hozzá azokhoz az eszközökhöz, amikre szükségük lett volna a munkához.

Na, de hagyjuk már a megnyitót, milyen a kiállítás?

Budai Bálint virtuális kiállítótere igényes és esztétikus, csak a részletek megfigyelésével hosszú percekig elvoltam, de maga a koncepció valahogy mégsem az igazi. Miközben a virtuális térben barangoltam, az fogalmazódott meg bennem, hogy a progresszív szándék tán felülkerekedett az élvezhetőségen.

Budai Bálint virtuális kiállítótere kívülről
fotó: Budai Bálint

A virtuális terek akkor működnek igazán, amikor az ember egy VR szemüveg és szenzorok segítségével konkrétan benne van. Itt most csak a laptopom monitorán látom a teret, és az egérrel ugyan körbe forgathatom a képet, de nem mehetek bárhová. Kötött pályán halad a tárlat, nem én döntöm el, mennyit időzök el egy-egy mű előtt, hogy mit mi után szeretnék megnézni, és sajnos magukat a kiállított alkotásokat sem tudom elég közelről megszemlélni.

Tóth Tifani - Teomantia
fotó: Budai Bálint

A kiállítás Salamon Júlia Kiállításrendezés nevű kurzusának keretei közt valósult meg, így persze azt is hozzá kell tennem, hogy maga a tér és abban a munkák elhelyezése is szempont, amit viszont jól reprezentál ez a megoldás. A hiányérzetet a kiállítás egyszerű „vendégeként” érzem.

Ami még hiányzik, az maga a miliő. Nem hallani a többi vendég duruzsolását, a sarkak kopogását, a pezsgőspoharak koccanását, esetleg valami lágy aláfestő zenét, ezek hiányában pedig inkább csak önálló alkotásként tudom értékelni a kiállítást, eseményként kevésbé.

A Vizuális Művészeti Tanszék oldalán egyébként külön képgalériában megtalálni a munkákat, ami valamelyest kárpótolt. Így, külön az alkotásokról készült képek és külön a kiállítótér már kiad egy majdnem teljes élményt.

Tanai Nikolett - Göcseji bólogató című sorozatának egy darabja
fotó: Tanai Nikolett

Mindettől függetlenül azért szeretném leszögezni, hogy nem volt rossz ötlet ez a virtuális kiállítás. A képzőművészet legfontosabb feladatának, az új utak keresésének megfelelően azt a váratlan akadályt, miszerint nem lehet kiállítást rendezni, a művészetis diplomázók újszerű módon oldották meg.

Mivel erre a helyzetre még a tanárok és egyetemi vezetők sem voltak felkészülve, a hiányosságok és hibák elkerülhetetlenek voltak. A következő virtuális kiállítást pedig – pandémia ide vagy oda – biztosan mindenki felkészültebben kezeli majd.

A kiállítást, a műveket külön-külön és Dr. Bordács Andrea megnyitóját itt tekinthetik meg.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : *zt *z *d**t*zm*st! N*m *k*r*m *lh*nn*! * f* t*ng*ly k*l*t -ny...
A szombathelyi Fő téren hosszában nem lehet biciklizni. De jó ez így?
miki1950 : M*g*nt *gy*t k*ll, h*gy *rts*k. S*jn*s *tt t*rt*nk m*, *gy k*ll...
Megszólalt Müller Cecília a harmadik oltásról és annak vakcináiról
miki1950 : M*r n*gy*n *d*j* v*lt! F*nt*s, h*gy * sz*l** k*cs*t m*gny*g*dh*...
Megkapta a várva várt kezelését az SMA-beteg Noel
miki1950 : *l n* m*rj t*nn*, m*rt f*lh*b*r*d*s*mb*n m*gk*r*sl*k *s *z *rr*d...
Keserű valóság - A magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten
miki1950 : T* n* l*gy*l m*r l*k*tt! T*d*d h*nysz*r *rt*m l* k*mm*nt*t k*cs...
Keserű valóság - A magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten