NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

A húsvéti nyúl is elszégyellné magát a tojásárakon

A legtöbben húsvét előtt sem hagyják az ünnep előtti utolsó hétvégére a nagybevásárlást, nem véletlen, hogy élénk volt a hétvégi piaci forgalom. Mondunk konkrét árakat is!

A szombathelyi Vásárcsarnokban az ünnepek előtt szokásos forgalomnövekedést lehetett tapasztalni, de azt végképp nem lehet állítani, hogy "leszakadt a piac". A vásárlóerő csökkenése és az árak elszabadulása csak-csak visszaköszönt a vásárlói szándékban.

Természetesen húsvét előtt a tojás volt a sláger: az a tojás, amelynek ára még a húsvéti nyuszit is pironkodásra késztetné. Az ünnep nincs tojás nélkül, jól tudják ezt az árusok is, bár a piaci árak még mindig olcsóbbak voltak, mint a multik tojásárai, arról már nem is beszélve, hogy a piaci – legalábbis nagy részben – nem akármilyen, hanem házi tojás. Mérettől függően 40-től 50 forintig kínálták a valamikori egyik legolcsóbb betevő falatnak valót, bár néhány esetben a méret és az ár nem volt arányban egymással.

Azok a drága tojáshegyek
fotó: Lendvai Emil

A magas árak miatt kevesebb tojást veszek, mint a korábbi években, de hát húsvét nincs tojás nélkül. Inkább az olcsóbbakat választom, nem sokkal kisebbek, mint a drágábbak

– árulta el egy háziasszony. Egy őstermelő viszont azzal védte a mundér becsületét: nem érti, miért háborognak a tojásárak miatt, még mindig olcsóbb étel, mint a felvágott vagy a szalámi.

Drágább a magyar, de ízletesebb

Amúgy gazdag, igazán tavaszi volt a zöldség és gyümölcs felhozatal a csarnokokban.

Minden van, igen nagy a kínálat zöldség- és gyümölcsfélékből, de az árak bizony húzósak

– mondta a csarnok egyik legrégebbi kereskedője, a szombathelyi Horváth Emil, aki tényleg tudja, hiszen hetente jár a budapesti nagybani piacra áruért. Majd hozzátette:

az egyéb költségek mellett elsősorban az egekbe szökő üzemanyagárak gyűrűznek be a zöldség-gyümölcs árakba is. Nem véletlen, hogy már az osztrákoknak sem éri meg itt vásárolni, bár olyan paprikát vagy paradicsomot, mint nálunk, kint nemigen kapni. A magyar termékek drágábbak, de ízletesebbek.

Már minden a húsvétról szól a Vásárcsarnokban
fotó: Lendvai Emil

S ha már az áraknál tartunk: a retek csomója 60-160, az újhagymáért 120-160 forintot kérnek. Az új sárgarépa 300, a régi 160 forint, a fehérrépa már húzósabb árú, 200-400 forint kilónként. A fejes saláta 100-200 forintért is kelendő. A régi burgonya kilója fajtától függően 60-200 forint, de van már magyar új krumpli is 800 forintért.

A hazai paprikát darabra adják 60-140 forintért, a külföldi kilója 450-550 forint. Külföldi paradicsomot 300-400 forint körüli áron mérnek kilónként, a magyar kilója 700 forint.

A hazai vöröshagyma 100-140 forint, a külföldi 80 forint kilónként. A fokhagyma vásárlása továbbra is drága mulatság, a külföldi kilója 900 forint, a hazaié 1400 forint, de kapható darabra (fejre) új fokhagyma is, potom 160 forintért.

Csípős, de egészséges a természetes torma
fotó: Lendvai Emil

Húsvétra még sokan ragaszkodnak a hagyományos, természetes tormához, igaz alaposan ki kell nyitni hozzá a pénztárcát, mert kilója 1000-1400 forintba kerül. Fóliába csomagolva, darabra kínálják, egy-egy szál nagyjából 25-30 dekás.

Standok voltak megrakva egyébként különböző húsvéti csokifigurákkal, ahogyan kapható hímes és karcolt tojás is, igaz, szerényebb választékban, mint néhány évvel korábban. No, és ne feledkezzünk meg a sonkáról sem, amelyből szintén bő a kínálat, csak meg tudják fizetni. Minőségtől és a vásárolni kívánt mennyiségtől függően a piacon is ezreseket kell elővennie annak, aki húsvéti sonkára vágyik, bár árat nemigen mertek emelni.

Hozzászólások (10)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

De casu diaboli: *rr*l *s *rj*t*k *gy c*kk*t gy*rs*n, h*gy *gy v*nn* f*l k*tm*ll*...
Nemény András: "Egy kéz van a torkunkon, ami egyre jobban szorít"
Ddd911: K* sz*v*z *rr* h*gy m*sz*r*s f*gj* ny*rn*?? ...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
Latyak: Cs*k *z *r*ny*k *s * pr**r*t*s*k sz*ls*s*g*ss*g**r* pr*b*lt*m r*...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat
Southpark: *z * f*r*g *gy*n*ly*n, m*nt * r*g*nc*l*. M*ll**rd*k*t *s m*g*r*...
Mészáros Lőrinc csodálatos átváltozása
Southpark: **y*n*k * N*r*st* *lk*r*szt*ny*k. *z *s *ll*k * cs*p*tb*....
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után