NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A híd átmenetileg politikai okok miatt zárva!

Transzparensekkel és petícióval tiltakoznak a Parlamentnél a Nagy Imre szobor eltávolítása ellen.

A magyar kormány a Steindl Imre Program keretén belül úgy határozott, hogy visszaállítja a Kossuth tér 1944. évi állapotát. Ennek a programnak köszönhetően korábban már lecserélték Károlyi Mihály szobrát gróf Tisza Istvánéra, most pedig úgy határoztak, hogy Nagy Imre mártír miniszterelnök szobrát távolítják el.

- kezdi bejegyzését a Nagy Imre marad nevű facebook-csoport . A nemrég indult oldal tagjai hétfő este demonstrációt tartottak a vértanú miniszterelnök szobránál, ahol többek közt

Itt fasizmus épül, Nem NER-kompatibilis

és

Tudta? Nagy Imre hős

feliratú transzparenseket helyeztek el a szobron. Kedden már egy petíció is elérhető lett, ahol aláírásával bárki tiltakozhat a Vértanúk terének átalakítása ellen.

fotó: Nagy Imre marad / facebook

A Steindl Program terve szerint egyébként a tér képet az 1936 és 1944 közötti állapotra állítanák vissza fotók és korabeli feljegyzések alapján, ami szerint a Nagy Imre szobor helyén a Tanácsköztársaság által végzett vörös terror áldozatainak emlékművét rekonstruálnák. Ez egyébként külön érdekes abból a szempontból, hogy a kormány nemrég a Szabadság téren felállított német megszállási emlékművel verte ki a biztosítékot, amivel gyakorlatilag az akkori Horthy- majd nyilas rendszert mentik fel a holokausztban lévő felelősségük alól. Ez abszolút beleillik abba a fideszes narratívába, hogy a kommunisták mennyivel sokkal csúnyábbak voltak a fasisztáknál.

Nagy Imre kommunista pártban betöltött szerepével és nézeteivel sokan nem értenek egyet, de Nagy Imre a halált választotta, hogy kiálljon a hazája mellett, és azzal, hogy nem tagadta meg a magyar népet, megváltotta a nemzet tiszteletre méltó vezetői közé a menetjegyét.

- idézi a petíció szövege Orbán Viktort, aki ezt nem is olyan rég, idén júniusban mondta a Parlamentben, amikor még a jobbikos Szávay István követelte a szobor eltávolítását. Ennek ellenére a kormány továbbra is folytatja azt a tempót, aminek a szobrot védő csoport szerint része Nagy Imre fokozatos kiretusálása 1956 emlékezetéből.

fotó: Nagy Imre marad / facebook

A szobor méltó helye ott van, ahol jelenleg is áll: az Országház és a Szabadság tér között félúton. Méltó emléke 1956-nak és az ő akkor betöltött szerepének, áthelyezése a Jászai Mari térre, hogy a Fehér Ház felé (az egykori ÁVÓ épületére) nézzen, teljes nonszensz - ha nem egyenesen kegyeletsértő - nem csak rá, hanem az 1956-ban részt vett baloldali, kommunista forradalmárokra nézve is.

- írja a petíció, majd egy újabb Orbán-idézettel zárul, a Nagy Imre újratemetésén elhangzott beszédből:

Mi azokat tiszteljük bennük, akik azonosultak a magyar társadalom akaratával, akik hogy ezt megtehessék, képesek voltak leszámolni a szent kommunista tabukkal, azaz az orosz birodalom feltétlen szolgálatával és a párt diktatúrájával. Ők azok az államférfiak számunkra, akik az akasztófa árnyékában sem vállalták hogy a társadalmat megtizedelő gyilkosokkal egy sorba álljanak, akik életük árán sem tagadták meg azt a nemzetet, amely elfogadta őket és bizalmát beléjük helyezte.

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

demoktatorovm: H*l *lv*st*l t*l*m *ly*t? N*m cs*k * k*t v*gl*t l*t*z*k!...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor
kovacs_ugynok: M*g t*tsz*tt*k v*ln* p*rtn*rk*nt k*z*ln* *z *n. *ll*nz*k*t, n*m ...
A szombathelyi Fidesz kiáll az orosz és kínai vakcina használata mellett
demoktatorovm: J* *s *zt t*dt*d, h*gy * b**lt*tt *zr**l**k k*z*l n*m k*r*lt k*r...
Szlávik: Gyakrabban kerül kórházba olyan 40-50 éves ember, akinek semmilyen alapbetegsége nem volt
west: *lk*p*szt* t*m*g*k v*rt*k *rr* *p*k*dv*, h*gy m*gt*dj*k * sz*mb*...
A szombathelyi Fidesz kiáll az orosz és kínai vakcina használata mellett
Rőzsike : *dr* k*r*m, m*r t*bb h*t* n*m v*l*sz*l *gy *ly*n *gysz*r* k*rd*s...
Karácsony Gergely elkérte a kormány által nem lehívott EU-s vakcinákat Budapestnek