NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

A három év alatti gyerekeknek is már a fele használ(t) okoseszközt

Szüleik tudják, hogy nem kellene, mégis a kezükbe adják.

A 3 év alatti gyermekek fele, a 4-6 évesek 90 százaléka használ okoseszközöket, főként okostelefont, tabletet és notebookot - derült ki a Huawei Techologies Hungary kutatásából, amely az Y generációs szülők digitális nevelési szokásait vizsgálta. - teszi közzé a femina.hu - A felmérés szerint a szülők annak ellenére adják oda készülékeiket legkisebb gyermekeknek, hogy úgy tartják, ideális esetben csak idősebb korban szabadna megengedni számukra ezek használatát.

Telefon
fotó: Forrás: Revolúció blog

A Huawei legújabb magyarországi felmérésében többek közt arra kereste a választ, hogyan nevelik gyermekeiket a digitális eszközök használatára azok a szülők, akik már maguk is a digitális kor szülöttei. Mit engednek, és mitől féltik az okostelefont használó gyermekeiket az Y generáció tagjai? - többek között ezeket a kérdéseket boncolgatta a 2020 januárjában készített reprezentatív kutatás, ahol az Y generációs - 1980 és 1995 között születettek - szülők nyilatkoztak arról, miként látják gyermekeik digitális nevelését. A megkérdezettek legtöbbje kisgyermekes szülő, 34 százalékuknak 0-3 éves korú, míg 24-24 százalékuknak 4-6, illetve 7-10 éves, 18 százalékuk gyermeke pedig 10 éves vagy annál idősebb.

A kutatás egyik legfontosabb megállapítása, hogy a digitális nevelés kapcsán a szülők a saját maguk által támasztott elvárásoknak is nehezen tudnak megfelelni. Főként az okoseszközök veszélyeitől és a függőség kialakulásától tartva úgy érzik, hogy később lenne csak ideális megismertetni a gyermekeiket az okoskészülékek világával ahhoz képest, mint amikor ténylegesen a kezükbe adják azokat. Ideális esetben 72 százalékuk egyáltalán nem adna okostelefont 5 év alatti gyermeke kezébe, 41 százalékuk pedig csupán 8 éves kor felett tenné ki gyermekét a technika vívmányainak. Érdekesség, hogy kis arányban ugyan, de a felmérésben részt vevő szülők 2 százaléka már egyéves kor alatt elkezdené a gyerek okoseszközökhöz "szoktatását".

Mobil telefon töltő
fotó: Pixabay.com

Noha tartanak a túl korai készülékhasználat hatásaitól, mégis az Y generációs szülők jelenleg 3 éves kor alatti gyermekeinek fele már használt valamilyet - jellemzően 2-3 évesen találkoztak először kütyüvel. A most 4-6 évesek csupán 10 százaléka nem találkozott még okostelefonnal, notebookkal vagy tablettel, míg a 10 évesnél idősebbek közül már nincs olyan gyermek, aki ne használt volna élete során legalább egyszer ilyen eszközt. A felmérésből kiderült, hogy mindössze a szülők 17 százaléka várt legalább az iskoláskorig, és 7 éves korában vagy később ismertette meg gyermekét az okoseszközökkel. Összességében a válaszadók több mint 20 százaléka mondta azt, hogy gyermeke még egyáltalán nem találkozott okoseszközzel, az ő gyermekeik jellemzően a legfiatalabbak köréből kerülnek ki.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

OhneGetzi: *v*nt* m*x. k*t *lk*l*mm*l *z *gy t*k j* *tl*t sz*r*nt*m. T*rm*...
A kormány egymillió forinttal támogat minden falunapot
OhneGetzi: K* * t*k*m *lv*sg*tj* *zt b*rm*k*r *s? *gy V*kt*r k*p s*kk*l h*...
Mától a Szájer-féle Nemzeti hitvallás szövegét kell kihelyezni a középületekben
miki1950 : P*nt*s*n! * m*gy*r n*p 80%- * *n**p*rt*! *z *rb*n k*sm*sk* *hh*...
Magyarország kilép az Unióból vagy Orbán elbukik? Mi lehet a vége az EU-val folytatott harcnak?
miki1950 : R*m*l*m, l*tn*kn*k *s k*v*l* v*gy! N*h*gy cs*l*dn*m k*llj*n b*n...
26 választókerületben dőlhet el a jövő évi választás, Szombathely is köztük van
OhneGetzi: J*bb*n t*lj*s*t......
Orvoshiány miatt leállt az Uzsoki Kórház sürgősségi osztálya