NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Gazdaság

A fizetések nincsenek a topon Vasban

Egy jó hír és egy rossz hír a vasi gazdaságról: 2014-ben az országos átlag feletti volt a növekedés, de még mindig átlag alattiak a munkabérek. Vigyázat, számok következnek.

A megyei lap gazdasági magazinja a TOP 100, a NAV és a KSH segítségével készült 2014. évi és az idei első félévi adatok alapján. Az első százban nincs nagy meglepetés, a nettó árbevétel alapján még az első tízben sem. A sorrend: LUK, Delphi, BPW, Epcos, Linde, Opel, a 7. nem nyilvános, Swietelsky, Seton, Falco. (A Jabilt, illetve most Iqort nem találtuk a listán, feltételezhető, hogy benne vannak az első tízben.)

A nagyok az igazán nagyok

A TOP 10-ben szereplő cégek egy kivételével növelték az árbevételüket az előző évhez képest, legnagyobb mértékben a bőr, szőrme kikészítésével foglalkozó Seton Hungary Kft.-é nőtt, közel 50 százalékkal. A Swietelskyé viszont csökkent 16 százalékkal. Adózás előtti eredmény szempontjából az EPCOS viszi a prímet: 67 százalékos növekedést ért el. Ez a szám azért is érdekes, mert a foglalkoztatottjainak száma viszont csak 1,6 százalékkal nőtt az előző évihez (2013-hoz) képest.

fotó: -

A TOP 100 cég értékesítési árbevétele 970,6 milliárd forintra nőtt, ez 19,7 százalékkal haladta meg az előző évit. Az adózás előtti eredmény 76 milliárd forint, ez azt jelenti, hogy a száz legnagyobb cég adja a megyében képződött eredmény közel 77 százalékát. (A megyében 39 ezer vállalkozás működik, beleértve az egyéni vállalkozásokat is.) A 100-as listán szereplők foglalkoztatják a munkavállalók 40 százalékát, tehát kevesebb emberrel nagyobb értéket állítanak elő, mint az összes többi cég.

Az iparban dolgoznak a legtöbben

A legtöbb alkalmazottat az ipar foglalkoztatja, 2015 első félévében a 44 116 munkavállalóból a 21 753 fő dolgozott gyárban. Ez után következik a szállítmányozás és raktározás, melyeket a közigazgatás, egészségügy, kereskedelem és oktatás követ.

fotó: -

A vasi telephelyű, 4 főt meghaladó ipari tevékenységet folytató vállalkozások tíz százalékkal jobban teljesítenek, ami meghaladja az országos átlagot. Ez azonban bérekben egyelőre nem mutatkozik. A KSH szerint az átlagosnál nagyobb mértékű keresetnövekedés ellenére a bérszínvonal továbbra is elmarad az országos átlagtól. Területi összehasonlításban a középmezőnybe tartozik a megye: a 2015 első félévi 218 ezer forintos átlagfizetéssel csak a nyolcadik helyen áll.

A fizikai munkások átlagosan 180 ezer forintot vihetnek haza, a szellemiek 285 ezret. Területi összehasonlításban az előbbiek a 4., az utóbbiak a 8. helyen állnak.

Az iparban és oktatásban keresnek a legjobban

A legjobban megéri bankárnak lenni – az országos átlag szerint. Vasban kicsit másképp van, itt az ipar és az oktatás fizet a legjobban, az oktatás épp annyi, mint az országos átlag, az iparban pedig alig marad el attól. (Az információ és kommunikáció területén viszont épp a felét lehet keresni az országos átlagénak, de ez jellemzi a pénzügyi szolgáltatást is.) Két ágazatban lehet magasabb fizetést hazavinni az országos átlagénál, az egészségügyben és a mezőgazdaságban.

Annak ellenére, hogy azt halljuk gyakorta, hogy sok mérnökre van szükség a megyében, a KSH adataiból kiderül, hogy nem feltétlenül a legjobban kifizetődő itt dolgozni műszaki értelmiségiként. A helyi tudományos és műszaki emberek jövedelem jóval elmarad az országos átlagétól. Keresetük Vasban átlagosan nem éri el a 250 ezer forintot, míg az országos átlag 350 ezer forint felett van. Ezen a téren azért még bele kellene húzni a munkáltatóknak. De azt is jelentheti ez a szám, hogy a nagyon magas hozzáadott értéket előállító és nagyon jó fizető tudományos, innovációs, K+F-es tevékenység aránya a megyében még mindig az átlag alatt lehet.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : M*jdn*m s*k*r*lt v*g*gn*zn*m * k*zv*t*t*st, *s * l*t*tt*k *l*pj*...
Új cég buszai járnak majd Szombathelyen, összevonták az Agorát és a Médiaközpontot, mehet a stadion államosítása
wehrmacht: R*b*rt W. M*l*n* *tl*t**t *ll*pv*, k*r*k* h*z*g *lvt*rsn*...
Karikó Katalin megkapta az Asztúria hercegnője-díjat
StarMan: H**b* t*nn*m, h* m*r n*m j*tt*l r*....
Benzineskannákat, festékes dobozokat szedtek ki a Gyöngyös-patakból az önkéntesek
StarMan: *r*nt*ttk*nt *s * v*l*g*t m*r m*gj*rv* *nny*t m*nd*n*k: sz*r*nt*...
Szellemi tudásból vállalkozói vagyon
StarMan: F*lt*rn*, f*lsz*nt*n*, b**lt*tn* *z *g*sz*t! *l*r* m*gm*ndt*k t*...
Videó: Kánikulába dermedt a szombathelyi „térköves” Berzsenyi tér