NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A csodával meggyógyult férfi is ott volt Teréz anya szentté avatásán

Százezer zarándok előtt zajlott a Ferenc pápa által celebrált szentmise.

2003. október 19-én avatták boldoggá Teréz anyát. Ez volt az első lépés ahhoz, hogy ma a Vatikánban egy szabadtéri szentmisén Ferenc pápa szentté avassa a nővért.

Teréz anya
fotó: http://9126-presscdn-0-46.pagely.netdna-cdn.com/

Teréz anya 1910 augusztus 26-án született Szkopjéban. 1931-ben utazott először Indába, azzal a céllal, hogy ott missziós nővér legyen. Kezdetben egy kalkuttai iskolában földrajzot és hittant tanított. 1946-ban egy indiai vonatút során döbbent rá arra, hogy az országban milyen mértékű szegénység és nyomor van. Felhagyott addigi életével és elhagyva a kolostort, egészségügyi ápolónői képzésre ment, majd nemsokára megnyitotta első nyomortelepi iskoláját.

1950-ben pápai jóváhagyást kapott saját rendje megalapítására. Ezt követően alakult meg a Szeretet Misszionáriusai. Teréz anya halálakor a rend a világ 123 országában 610 missziót működtetett, ahol több mint 4000 apáca és több mint 100 000 önkéntes ápoló dolgozott.

Teréz anya halála után két csodát is "tett". 2002-ben egy nő állította, hogy hasi daganata gyógyult meg attól, hogy a hasán tartott egy Teréz anya képével díszített medált. 2008 decemberében pedig egy brazil mérnök gyógyulását tulajdonították a nővérnek. A férfi komoly agytályogban szenvedett, a műtőben pedig, közvetlen a műtét előtt egyszer csak felült és teljesen gyógyulva kisétált a kórházból. Az orvosi vizsgálatok is bebizonyították, hogy tünetmentes. A férfi és családja is Teréz anyához imádkozott betegsége és műtétje ideje alatt is. A Vatikán így Teréz anyának tulajdonította ezt a csodát.

A most már szent nővér 1979-ben egyébként Nobel-békedíjat is kapott. Ma százezer zarándokot vártak a Vatikánba, 600 újságíró akkreditált a szentmisére. A Szent Péter teret három zónára osztották a biztonsági előírások miatt, a tér feletti légteret pedig lezárták. Az államfők és egyházi vezetők mellett jelen volt az a brazil mérnök is, aki agybetegségéből gyógyult fel.

Teréz anya
fotó: http://cp91279.biography.com/

A mise nagy része latinul zajlott, ám voltak benne angol részek is, mint például a felolvasás. Teréz anya ereklyetartó keresztjét pedig egy indiai művész készítette el. A szentté avatási szentmisét most először panorámás, tömeges csoportképpel rögzítik, amelyen minden egyes résztvevő pontosan és kinagyítva azonosíthatja magát.

Szeptember 5-én, Teréz anya halálnak napján, most először ünnepli a Katolikus egyház a szent ünnepnapját. Ünnepi szentmisét celebrálnak ismét a Vatikánban, majd hétfőn és kedden a lateráni Szent János bazilikában állítják ki a szent ereklyéit.

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

namsub: H*szt*r**k*lt*n*k t*t*l*l*m *zt * b*lf*szt *m*ly*k * k*v*d t*m*j...
Pfizer és Moderna: a vártnál több a szívizomgyulladás a fiatal férfiaknál
iszek: M*jd * p*kh*s* m*gm*ndj* * fr*nk*t. M*nd*n m*gy*r*k k*pcs*k- d*k...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
kezdem: ***....j*g*s *m*t *rsz.......
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
lolka: *tt n*m * t*rd*l*sr*l v*n sz*. "M*nd*nk*' *gy f*j*z* k*...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
Kari: N*m k*ll n*k*k * m*gy*r t*r*st* n*. :D ...
Ausztria feladja a leckét a nyaralni vágyóknak