NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

II. János Pál pápa, Teller Ede és Göncz Árpád – csak néhány név, akiknek Szabó Tibor felszolgált a Claudiusban

Milyen volt a késő Kádár-kori luxus gasztronómia? Bemutatjuk, hogy mit és hogyan ehettek és ihattak egykori szombathelyi elit hotel legtehetősebb vendégei.

Szabó Tibor a nyolcvanas-kilencvenes években Szombathely legpatinásabb, négycsillagos hoteljében, a Claudius Szállóban felszolgálóként dolgozott. Az egykori pincér mindent elmesélt nekünk a késő Kádár-kori csúcsgasztronómiáról. Kiderült, hogy az idelátogató vendégek már ekkor Henessy-konyakkal öblíthették le a kaviárt, és szóba került az is, hogy milyen volt II. János Pál pápának szervírozni az ebédet, és, hogy ízlett-e neki a szombathelyi szakácsok főztje.

Interjú Szabó Tiborral
fotó: Mészáros D. Zsolt

Az egykori pincér az Orlayban (ma Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola és Kollégium) szerzett felszolgáló szakképesítést a nyolcvanas évek végén. Már az iskolás évei alatt is Claudius Szállóban volt szakmai gyakorlaton, majd szakképesítése megszerzése után még egy jó pár évet a szombathelyi négycsillagos szállodában dolgozott. Azóta is a vendéglátóiparban van, a szombathelyiek a Don Pepito társtulajdonosaként ismerhetik a nevét.

„A borravaló az élmény volt. Meggazdagodni ott az emlékekben lehetett”

Válaszolja Szabó Tibor amikor, arról kérdezem, hogy hogyan kerestek Szombathely legdrágább szállodájában a pincérek. Bár hozzáteszi, hogy huszonéves fiatalként nagyon élvezte, hogy borravalóként kapott schillinget a valutás boltokban külföldi, márkás cigarettákra költhette.

Claudius szálló
fotó: Fortepan/Bauer Sándor

„Álltam az ajtófélfánál és hallottam a csoszogást”

Tibor legnagyobb élménye az volt, amikor II. János Pál pápának szombathelyi látogatása alkalmával ő szervírozhatta az ebédet. Az egykori pincér úgy emlékszik, hogy nagyon izgult, amikor szmokingba öltözve, fehér kesztyűt húzva fogadta a pápát. Az ünnepi ebéddel és menüsorral, amelyről egy korábbi cikkünkben már mi is beszámoltunk

04.04. 15:29

Itt járt... II. János Pál pápa

/ itt járt... 12 hsz. /
Az érkezés reggelén Szombathely lakossága egy emberként özönlött az utcára, hogy részese lehessen a nagy eseménynek.
. Valószínűleg elégedett lehetett az egyházfő, ugyanis, ahogy Tibortól megtudtuk, az összes fogást végigette. A hívek köszöntése után pedig minden felszolgálónak kezet nyújtva, magyarul köszönte meg a vendéglátást.

Szabó Tibor kezet fog II. János Pál pápával
fotó: Szabó Tibor

Koncz Zsuzsa, Göncz Árpád, Egerszegi Krisztina, és Teller Ede

Csak néhány név, azok közül, akiket Szabó Tibor kiszolgált. Magyarok nagyon ritkán fordultak meg a szállodában, de ha egy híresség, legyen szó akár sportolóról, zenészről vagy tudósról Vas megyébe érkezett, akkor valószínű, hogy itt szállt meg. A legtöbb vendég osztrák, német vagy olasz volt. Valamint szovjet turistacsoportok is gyakran ebédeltek itt, de ők nem étlapról rendeltek. Amikor a turistabuszok megérkeztek velük, akkor „Tömegétkeztetés volt. Gyorsan kiszórtuk az ételeket nekik. Mindegy volt, hogy mit tettél eléjük, belapátolták három perc alatt, és jött a következő csoport.”

A látványos felszolgálásé volt a főszerep

Tibor munkájának nagy részét azonban a szállóvendégek precíz kiszolgálása tette ki. A Claudiusbna az angol szervizt, vagyis a legszínvonalasabb felszolgálási módot alkalmazták, ami azt jelentette, hogy az ételek tálalását a vendégek asztalánál végezték a felszolgálók.

A szervírozásé volt a főszerep. A fotó 1977-ben, Budapesten készült. A szombathelyi Claudius Szállóból sajnos nem találtunk hasonló képet.
fotó: Fortepan/Bauer Sándor

A flambírozás, az ételek és az italok tálalásakor alkalmazott, lángoló égetett szeszes itallal történő pörköléses eljárás ekkor jött divatba. A Caludius Szállóban nem csak a fagylaltokat vagy a palacsintákat szolgálták fel így, hanem többféle húsételt is. A vendégek asztalánál keverték be a tatár beefsteaket, ott bontották a halakat vagy éppen pirították meg a májat. Mindezt kis gázpalackokat használó kocsikon végezték, így már a felszolgálás előtt személyes kapcsolatot tudtak kialakítani a vendégekkel.

Leginkább csak a főzelékekkel gondoltak a vegetáriánusokra

Kifejezetten vegetárius ételek ekkor még nem szerepeltek az étlapon, de a tejszínes paraj- és a zöldborsó főzelék már helyet kapott és az előtelek között is jelentek meg húsmentes fogások. A klasszikusnak számító hortobágyi palacsinta mellett feltűnt a vajjal és citrommal tálalt kaviár is. A halak közül ponty, fogas és pisztráng volt népszerű. A ma is jól ismert desszertek között pedig a túros csusza is feltűnt.

Claudius szálló
fotó: Fortepan/Bauer Sándor

Csúcsminőség megfizetetlen áron

A pincéreknek ekkor már a borokhoz is érteniük kellett. Ezekből azonban még a Claudius Szállóban sem volt a mai viszonyokhoz képest kiemelkedő választék. Import termékek helyett az egri bikavér és a szekszárdi kadarka volt a sláger. A német sörök, mint a Gösser és Dab azonban már jól fogytak. Az ide látogatók Tenessey -konyakot és olyan méregdrága pezsgőt is kortyolgathatott, amiből egy üveg egy ott dolgozó pincér másfél-kéthavi fizetésébe került.

Hozzászólások (7)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

palig: *z m*nd *z*rt v*l*s*lt m*g m*rt * S*m* *s *d* j*rt *v*d*b* , b*n...
Napelemek és hőszivattyúk – Megújuló óvodák Szombathelyen
crankitup: N*l*d *s *lm*nt*k *tth*nr*l... ...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
crankitup: K* h*tt* v*ln*. *gy k*nny* l*sz *ls*lly*szt*n* *z *d*f*z*t*k p*n...
Már saját alapítványa is van Várkonyi Andreának
miki1950 : H* n*m b*n*d, k**g*sz*t*n*m. - * t*t*l*t*r**s *ll*m m*gt*r*mt*s...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
crankitup: * gy*rt* cs*k *z*n v*n, h*gy m*n*l t*bb*t sp*r*lj*n. Pl. * vw k*...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen