NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Savaria Karnevál 2015

Ne hagyja ki ezt a vaníliás-málnást!

Kíváncsi az idei karneváli torta hivatalos receptjére? Most megtudhatja, miből készült Claudius és Szombathely idei kedvence.

Nemrégiben, augusztus 6-án, szakértő zsűri döntött arról, hogy a XVI. Savaria Történelmi Karneválhoz kapcsolódóan, Claudius Kedvence - a Claudia Cukrászda alkotása - viselheti a Karnevál Tortája 2015 címet. Ahogy azt mi is megírtuk,

2015.08.07. 08:24

Ez lesz Savaria Karnevál bora, fagyija, tortája

/ savaria karnevál 2015 9 hsz. /
Ha menő karneválozó akar lenni, csak ezt eszi, issza... Vagy nem.
a Karnevál Tortáját az idei Ország Tortáival együtt a XVI. Savaria Történelmi Karneválon külön erre a célra kialakított pavilonokban bárki megkóstolhatja majd, melyet a környék cukrászatai felváltva fognak elkészíteni és értékesíteni a rendezvény alatt.

A nyertes karneváli torta
fotó: Nyugat.hu

És íme, itt Claudius kedvencének receptje is!

KARNEVÁL TORTÁJA 2015 Claudius Kedvence

HOZZÁVALÓK ÖSSZEGEZVE:
85 dkg málna
3 db tojás
2 dl tej
8 dl tejszín
4 dkg zselatin
4,5 dkg vanília krémpor
0,7 dl olaj
5 dkg vaj
20 dkg fehér csokoládé
45 dkg kristálycukor
2 g fahéj
15 g sütőpor
13 dkg liszt 5 dkg tisztított, héjazott, őrölt mandula
2 dkg vaníliás cukor

ELKÉSZÍTÉS:
Gyümölcsös lapok:
2 egész tojás
11 dkg kristálycukor
9 dkg málna
2 evőkanál tej
0,7 dl olaj
5 dkg vaj
késhegynyi sütőpor
pici őrölt fahéj

A két egész tojást összemelegítjük, majd habbá verjük. A vajat megolvasztjuk, ezután az olajjal és a tejjel a habba csorgatjuk. A lisztet, a sütőport és a fahéjat összekeverjük, és hozzáadjuk a málnát. Óvatosan a habos keverékhez adjuk. Végül két darab, 23 cm átmérőjű lapot sütünk belőle.

Málnakrém:
62 dkg málna
13 dkg kristálycukor
1 dkg zselatin
0,6 dl víz
25 dkg tejszínhab

A zselatint vízzel duzzasztjuk, amíg össze nem áll. A málnát felfőzzük, kihűtjük, ezután átpasszírozzuk. A málnakrémből 25 dkg-ot félreteszünk. A maradékot kristálycukorral és a duzzasztott zselatinnal összeforraljuk. A kihűlés után a tejszínhabbal összekeverjük.

Málnazselé:
20 dkg málnakrém
25 dkg főzött zselatin
A málnakrémet a zselatinnal összemelegítjük, felforraljuk, és a felhasználásig félre tesszük.

Vaníliakrém: 1,5 dl tej
1,5 dl állati tejszín 35%
2 dkg pudingpor
2 dkg vaníliás cukor
1 tojás sárgája
9 dkg kristálycukor
10 dkg zselé
25 dkg cukrozott tejszínhab

A tejet és a tejszínt összekeverjük. 5 evőkanállal kiveszünk belőle, és a tojássárgájával és a pudingporral összekeverjük - a maradékot felforraljuk a kristálycukorral, majd besűrítjük, és hozzáadjuk a fehér csokit. Addig keverjük, míg el nem olvad. Alaposan kikeverjük, végül kihűtjük, ezután a tejszínhabbal is összekeverjük.

Zselatin:
2,3 dl víz
9 dkg cukor
3 dkg zselatinpor

A cukrot és a zselatinport összekeverjük 5 evőkanál vízzel. A maradék vizet melegítjük, és még forrás előtt a zselatinos keveréket hozzáadjuk, felforraljuk.

Málna jam: A félretett 5 dkg málnakrémet 2 dkg kristálycukorral elkeverjük, lassan felforraljuk.

A torta összeállítása: A málnás lapot a málnajammal lekenjük, és 5 dkg héjazott, őrölt mandulával megszórjuk. Tortakarikába helyezzük. A kész málnás krémet rásimítjuk, ezután a második lapot is rátesszük, és rátöltjük a vaníliás krémet. Szépen elsimítjuk, és legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. A kissé folyós málnazselét a tetejére öntjük, és szépen elsimítjuk.

Díszítés: 12 dkg fehér csokoládét vízgőzön felolvasztunk. Tálcára öntjük, kihűtjük, és 16 db háromszöget vágunk belőle. A háromszögeket a zselére helyezzük, és málnával díszítjük.

Kapcsolódó

2015.08.07. 08:24

Ez lesz Savaria Karnevál bora, fagyija, tortája

/ savaria karnevál 2015 9 hsz. /
Ha menő karneválozó akar lenni, csak ezt eszi, issza... Vagy nem.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

rheingold1926: *n cs*k sz*m*r**n n*z*m, m*gl*tt k*r* v*n *mb*rk*nt *z*k*n *z *v...
Valakinek nagyon szúrta a szemét, hogy van, akit nem dühít Brüsszel
lolka: *z*rt *z *t*bb* *d*b*n *szr* l*h*t*tt v*nn*, h*gy "sp*r*ln*k...
Úgy néz ki, befellegzett az egyik híres Vas megyei pékségnek
Szup: N*m t*d*m, d* *l*g b*d*s *z *z *g*sz. *tt p*z*lt*k *t*d*sk*r, *m...
„Kibírhatatlan, szauna, pokol” – mondják a vevők és az árusok a szombathelyi vásárcsarnokról
Szup: K*sz*nh*t**n * pl. * m*gy*r k*rm*nyn*k n*m m*k*d*k *rr*f*l*....
Magyarország kilép az Unióból vagy Orbán elbukik? Mi lehet a vége az EU-val folytatott harcnak?
rheingold1926: S*jn*l*m! J* t*rm*k** v*lt*k! H*gy m* l*sz v*l*k, s * d*lg*z*kk*...
Úgy néz ki, befellegzett az egyik híres Vas megyei pékségnek