NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Programajánló

Új tradíció és friss múlt: Baselitz-kiállítás Budapesten, még pár napig

Kihagyhatatlan művészeti élmény, amit július 2-ig átélhetünk mi is.

Baselitznél kevesebb önkritikusabb és hiperaktívabb művész létezik az európai képzőművészeti szcénában, tele van humorral, kezdeményzőkedvvel, közben újra és újra előveszi kedvenc témáit, és “remixeli” őket, akár egy kortárs elektronikus zenei producer. Elmondása szerint 2800 (!) képett festett eddig, miközben szeizmográfként reagál a társadalmi történésekre, de egyáltalán nem olcsó aktuálpolitizálással, hanem szürreális, - szó szerint - feje tetejére állított látomásokban. Kiállítása még pár napig - július 2-ig - elcsíphető a Magyar Nemzeti Galériában.

Baselitz-kiállítás Budapesten, még pár napig
fotó: Nyugat.hu

Sok Baselitz-elemző állítja, hogy a művész jelenét úgyszólván lehetetlen megérteni a német történelmi múlt nélkül. E környezet esetleges, de korbácsütés erősségével van hatással a művészre, ráadásul hármas pusztítással, hiszen a német festő és szobrász nemcsak a Harmadik Birodalom és az NDK, hanem a Német Szövetségi Köztársaság kontextusába is “belenőtt”. “Végtelenségig német az élettörténetem” - mondja a művész, aki nagyon aktívan közreműködött a budapesti kiállítás kitalálásában, létrehozásában.

Georg Baselitz gazdag életművének középpontjában több mint ötven éve a folyamatos megújulás és a kritikai (ön)reflexió áll. A Magar Nemzeti Galériában még pár napig látható kiállítás vezérfonalát is a művész saját múltjához és a múló időhöz fűződő viszonya jelenti. Baselitz egyfolytában újranézi, újraalkotja, újrajátssza múltjának egy-egy szegmensét, erre utaltunk a “remix” kifejezéssel. Emlékképeit, látomásait, önmagáról gondolt és láttatott képmásait elsősorban nem kiállítótermekbe helyezni és megóvni akarja, hanem erős kézzel megragadja őket, kiveszi az eredeti történeti kontextusukból, összemossa a fent és lent, a kint és bent, múlt és jelent fogalmait. A korábbi részleteket beemeli a jelenbe, az új helyhez és időhöz alakítja, új tradíciót, új múltat formál. Nap mint nap megismételhetetlenül ismétli a múltat.

fotó: Nyugat.hu

A lenyűgöző tárlat a Szépművészeti Múzeum „Klasszikus Kortárs Német Képzőművészet” kiállítás-sorozatának harmadik állomása. A széria 2012-ben Günther Uecker Képpé formált anyag című tárlatával indult útjára, melyet 2014-ben Jörg Immendorff Éljen a festészet! című kiállítása követett. A két-három évente megrendezendő bemutatók a második világháború utáni (Nyugat-)Németország képzőművészeti irányzatait kívánják megismertetni a magyar közönséggel egy-egy meghatározó jelenség vagy tendencia vezető alakján keresztül. A meditatív, alapvető emberi érzetekre és értékekre reagáló, anyagközpontú Günther Uecker után éppen ellenpólusként a politikailag aktív, saját művészetét a társadalomformálás és a kritikai tükörtartás „eszközének” tekintő Jörg Immendorff-fal folytatódott a sorozat.

fotó: Nyugat.hu

A Georg Baselitz munkásságának szentelt tárlat az absztrakt (kép)alkotáson (Uecker), illetőleg a narratív festészeten (Immendorff) nyugvó életművekhez képest egy alapjaiban eltérő alkotói szemléletet, ám ugyancsak kizárólag a német hagyományból táplálkozó életművet tár a közönség elé, Bódi Kinga művészettörténész (Szépművészeti Múzeum) és Alexander Tolnay művészettörténész gondos szerkesztésében a Goethe Intézettel karöltve.

Úgyszólván kihagyhatatlan művészeti élmény, amelyet július 2-ig átélhetünk mi is.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

agro: 3 %*s..:)M*nt *gy gy*ng* s*r......
A Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatja Bana Tibort a szombathelyi előválasztáson
agro: M*n*k sz*v*zz*n*k *gy s*nk* *lt*l n*m *sm*rt f*csk*r* *k* n*m r*...
A Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatja Bana Tibort a szombathelyi előválasztáson
Attila: "M*nd*n *ll*t *gy*nl*, d* v*nn*k *ll*t*k *m*ly*k *gy*nl*bb*...
Fekete-Győr András feljelenti a fővárosi kaszinót a Telex-videó miatt
Rőzsike : *s m*st t*dt*t*k k**lln* m**t*n * F*d*SS f*lsz*l*t*tt b*nn*t*k*t...
Éljen Szombathely: a vírusnál valamennyi ma Magyarországon engedélyezett vakcina jobb
kovacs_ugynok: Sz*gl*g*t* v*r....
Vajon hol járt fotósunk? – Az egyik legszebb kilátás a Dunántúlon