NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hasznos

A tojások titkos jelölése - Hasznos infók, nemcsak húsvétra

Megmutatjuk, hogy mire vigyázzon, amikor tojást vesz.

Azt mindannyian tudjuk, hogy a boltban vásárolt tojások héján vannak betűk és számok. De azt már kevesen, hogy ezek mit is jelentenek. Pedig a nagy húsvéti tojásvásárlás előtt jobb ha tisztában vagyunk azzal, hogy mi is veszünk. Ehhez nyújtunk most egy kis segítséget.

Tojásfestési technikák
fotó: Garai Antal Atom

A tojáshéjon kötelezően feltüntetett nyilvántartási szám hét részből áll, és segítségével többek között azt is megtudhatjuk, hogy melyik ország, melyik telep, melyik istállójából származik a tojás, és ott milyen tartási módot alkalmaznak.

Talán az első szám a legfontosabb, ez ugyanis ez mutatja meg, hogy hogyan nevelték azt a tyúkot, aminek a tojását el akarjuk fogyasztani. Négy kategória van. Magyarországon a leggyakoribb a 3-as szám, ami a ketreces tartást jelöli. Ilyenkor a tojók egymás fölött, zárt ketrecekben vannak elhelyezve, akár több sorban is. Ezek a tojások a legolcsóbbak, ugyanis ketrecbe zárva lehet a legolcsóbban tartani az állatokat.

A tojásokon látható jelölés tartalma
fotó: Forrás: nebih.gov.hu
Hazánkban a második legnépszerűbb a 2-vel jelölt alternatív tartás, ami leggyakrabban mélyalmos tartást jelent. Ebben az esetben a tyúkok szabadon mászkálhatnak az istállóban, szalmában kapirgálhatnak, rácspadlóra, ülőrudakra ugorhatnak fel, és fészekbe tojhatnak. A szabadba kimenni azonban ők sem tudnak.

fotó: Mészáros Zsolt

1-es számmal a szabadtartást jelölik, ebben az esetben értelemszerűen arról van szó, hogy a tyúkok a szabadban is kapirgálhatnak. Itthon kereskedelmi forgalomba gyakorlatilag nem kerül ilyen tojás, ilyesmivel néhány kistermelőt leszámítva jelenleg senki nem foglalkozik. Ezeket a tojásokat háztájival foglalkozó termelőktől tudjuk beszerezni. Ők azonban nem kötelesek számokkal ellátni a tojásaikat.

A 0-ás szám a biogazdaságból származó tojásokat jelöli. Itthon ezt fogyasztják a legkevesebben. Egyrészt a magas áruk miatt, másrészt Magyarországon kevesebben hisznek a bio minősítésben.

A jelölés második egységéről érdemes még szót ejteni. Ez mutatja meg, hogy melyik országból származik a tojás. A ketreces tojások majdnem fele külföldi. Leggyakrabban Csehországból, Litvániából, Németországból, Lengyelországból, Szlovákiából érkeznek hozzánk a tojások.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

polgartars: *z n*gy*n d*rv*. *l*sz*r *l n*m t*dt*m k*pz*ln*, m* *rh*t 3 *v ...
Három év börtön vár a videóban szereplő autó vezetőjére
fgzb: V*l*m*k*r * br*tt*kn*l pr*v*t*z*lt*k * v*s*t* sz*m*lysz*ll*t*st....
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
kovacs_ugynok: D* l*g*l*bb * cs*tk*ny *s * m*ll**rd*s cs*tl*s** m*nd * 800*zr*t...
Tovább gerjeszti az inflációt az SZJA-visszatérítés a miniszterelnök korábbi gazdasági tanácsadója szerint
kovacs_ugynok: SZVSZ *zl*t *z *m*k*r * sz*r*pl*k * p**cr*l t*rtj*k *l m*g*k*t. ...
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után
kovacs_ugynok: *z, h*gy * kr*mpl*b*g*r*k*t *d*k*ld*k sz*n*lm*s f*lsz*pk*d*ss*l ...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot