NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sport

Apjától tanulta a fogadás szeretetét, és most az egyik legjobb e-sportolónk Jordán Benedek

Jordán Tamás fiával nemrégiben kötött szponzori szerződést a Hell, múlt héten pedig 1681 indulóból válogatták be a FIFA20 Európa Bajnokság 8-as döntőjébe.

Jordán Benedek, (játékosnevén jordanBeast15) a februárban nemzet színészének választott Jordán Tamás fia. Több szombathelyi kötődése is van. Korábban a Haladás, majd az Illés Akadémia focistája volt, gyerekkorának jelentős részét is a városban töltötte. Jelenleg Budapesten dolgozik egy filmes cégnél és a FIFA egyik magyarországi élsportolója.

Benedek, alias JordanBeast15
fotó: Kiss Tamás

De mi az a FIFA? Mi az az e-sport, amit Benedek is űz, és hogy kell elképzelni e-sportoló karrierjét? Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána Benedekkel készült interjúnkban.

Honnan jött a futball szeretete?

Apa szinte már mániákusan szereti a focit, kiskoromban rengeteg meccset néztem vele. Amikor elhatároztam, hogy focizni szeretnék, nagyon örült neki, támogatott benne. Egyébként nem csak ez az egy szenvedélyem jött apától. Szeretek fogadni is, aminek ő szintén nagy mestere.

Hogyan indult a focista karriered, és hogy folytatódott ez Szombathelyen?

Apukám miatt költöztünk Szombathelyre 11 évvel ezelőtt. Azelőtt Budapesten fociztam, majd a Haladásban folytattam. Onnan kerültem át az Illés Akadémiába, ahol 5-6 évet töltöttem. Összességében jó emlékként élem meg ezeket az éveket. Szombathelyt is nagyon szerettem, hiányzik is, amióta ilyen sokat vagyok Budapesten.

Jordán Benedek a Nyugat szerkesztőségében
fotó: Kiss Tamás

Miért nyergeltél át a valódi fociról az e-sportra?

Már foci mellett is minden hétvégén rendeztünk a haverjaimmal FIFA bajnokságokat. Ők látták meg bennem először a lehetőséget, egyre gyakrabban mondogatták, hogy érdemes lenne ezzel foglalkoznom.

Tulajdonképpen mit jelent az, hogy e-sport?

Az e-sportot fel lehet fogni ugyanúgy, mint bármilyen más sportot. Itt is edzések vannak, itt is versenyek vannak és itt is teljesíteni kell. A különbség csak annyi, hogy ezeket a sportokat virtuálisan, számítógépen űzik. Egyszerre nagyon más a kettő, és mégsem annyira. Azt gondolom, a lényege mindkettőnek ugyanaz: a verseny.

Te az e-sportágak közül a FIFA-t képviseled. Ez pontosan milyen játék?

A FIFA egy olyan videójáték, amiben gyakorlatilag virtuális focimeccseket játszunk. Két versenyző játszik egymás ellen úgy, hogy egy-egy focicsapatot irányít. Mi döntjük el, hogy ki kinek passzoljon, hova lőjön, cselezzen vagy szereljen, de még a játékosok cseréjét is mi vezényeljük. Nagyon jó reflexek kellenek hozzá, összehangolt kézmunka és tudni kell átlátni az egész pályát. Persze az sem árt, ha valaki ért a focihoz.

És hogy indult a FIFA karriered?

Két évvel ezelőtt volt az első komoly mérkőzésem egy profi játékos ellen, aki már több versenyt megnyert, köztük több külföldit is. Amikor őt sikerült elvernem 3:1-re, akkor fogalmazódott meg bennem, hogy ez az eredmény magáért beszél, talán rá kéne feküdnöm rendesen erre a játékra, nem csak hobbi szinten.

Hogy látod, hol tartasz most és hova juthatsz el?

Optimistán látom a helyzetet. Habár még csak egy éve vagyok hivatalos e-sport játékos, már van egy támogatói szerződésem a Hell-lel. Gyerekcipőben jár még az e-sport, főleg Magyarországon, de biztató, hogy a márkák látnak benne potenciált és szponzorálják a tehetséges játékosokat, ugyanúgy, mint bármilyen más sportban.

Meg lehet ebből élni?

Nehezen, mivel Magyarországon még nem lehet az e-sportból igazán sokat keresni. Én is, mint bárki más, reggeltől estig dolgozom, jelenleg épp egy filmes cégnél. Az is fontos, hogy miután munkából hazaérek, ne az legyen az első, hogy leülök játszani. Inkább hétvégén van időm gyakorolni, a heti 6-7 óra játék a kitűzött cél.

Ez mégiscsak egy helyben ülős dolog. Egykori aktív sportolóként nem hiányzik a mozgás? A FIFA mellett mire jut még időd?

A mozgás nagyon fontos. Mivel a focival együtt az aktív mozgás is kikerült az életemből, ügyelnem kell rá, hogy szabadidőmben végezzek testmozgást. Most heti öt alkalommal járok el edzőterembe. Sajnos a szórakozásra és bulizásra sincs már annyi időm, azért igyekszem legalább havi egyszer-kétszer időt szakítani a kikapcsolódásra és a barátaimra.

Jordán Benedek
fotó: Kiss Tamás

Az eSport Szombathely Egyesület Facebook oldalán láttam, hogy te is tartasz streameket. Pontosan mi az a stream?

Ez tulajdonképpen egy olyan közvetítés, amikor a játékos kommentálja is a saját játékát. Közben a nézőivel is tudja tartani a kapcsolatot, akik chaten írnak neki, ő pedig ezekre reagál. Én a Twich platformon kezdtem el streamelni, ötezer követő jött össze két hónap alatt, ami egy elég jó szám. Ez az egész összességében arról szól, hogy betekintést nyújtunk a rajongóinknak abba, hogy mi hogyan is játszunk. Mintha bevinnénk őket a kulisszák mögé. (Cikkünk végén láthatnak is egy ilyen videót Jordán Benedekkel. Szerk.)

Jótékonysági streameket is tartasz. Ez hogyan működik?

Januárban csináltam ilyet először. Mivel nagyon szoros kapcsolatot ápolok az állatokkal - nekem is van négy macskám, két kutyám - azt találtam ki, hogy a Rex Kutya Alapítványnak fogok gyűjteni egy streamem alatt. A streamereket a nézők ugyanúgy támogathatják pénzzel, mint ahogy egy előfizetéses csatornáért fizetnek. A stream alatt befolyó összes támogatás jótékony célt szolgál, például az én esetemben az állatok mentését.

A szerkesztőségben sem volt mindenki képben, mi is pontosan az e-sport. Sőt, vitatkoztunk is róla, hogy ez sport-e egyáltalán. Hogy látod, közelebb lehetne hozni az idősebb korosztályt is ehhez a sporthoz?

Ez egy nagyon nehéz kérdés. Mindenképpen látok rá esélyt, hogy idővel a szüleink generációja is elfogadja az e-sportot, mint hasznos időtöltést. Ehhez viszont az is kell, hogy az e-sport közösségek is tudatosabban ösztönözzék sportolóikat a testmozgásra és az egészséges életre. Amíg egy felnőtt azt látja, hogy a gyereke profi e-sportoló, de közben éjjel-nappal a sötét szobában ül és károsítja a saját egészségét, nem fogja elfogadni az e-sportot. Én magam is próbálom hangsúlyozni a streameken, interjúkban, versenyeken, hogy a videójáték mellett - még akkor is, ha valaki profi szinten űzi - se hanyagolja el a testét és az egészségét.

JordanBeast15 trükkös gólja

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

halfarkas: J*k*b *gy*s*n cs*n*lj*; s*kk*l *gy*s*bb*n m*nt *zt V*n* t*tt* *n...
Élmezőny és leszakadók: Alakul az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek sorrendje
StarMan: S*jn*ll*k, h* n*k*d *z. *tt v*gy*rg*tt * f*l k*p*rny*n * b.b*ny*...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: G*zd*g *mb*r *s l*h*t sz*r*ny. T* * sz*g*nys*gr* g*nd*lt*l, d* n...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: D*l-*fr*k** f*z*t**gys*g. H* b*rsz v*l*, n*k*d *s v*n r*nd*d, h*...
Ön találkozott már a szombathelyi bevásárlókocsi-fantommal?
StarMan: *ssz*gy*jth*tn*t*k *gy c*kkb*n *gy*n*zt, "h*v* l*tt*k * h*v*...
Hol vannak hűvös helyek és ivókutak Szombathelyen?