NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

63 év, 63 kalap - avagy II. Erzsébet, a csini királynő

A mai nap II. Erzsébet átveszi üknagymamájától, Viktória királynőtől az Egyesült Királyság uralkodási időtartamrekordját. Mi kalapjaival köszöntjük őt!

1926. április 21 – a nap, amikor II. Erzsébet világra jött, és amikor még senki sem sejtette, hogy a csecsemőben a britek jövendő rekorder királynőjét kell tisztelni.

Nem sokkal a trónrálepés után
fotó: royalhistorian.com

A csúcstartó eddig Erzsébet üknagymamája, az 1901-ben 82 évesen elhunyt, korszakteremtő Viktória királynő volt. Ő 63 évet, hét hónapot és három napot töltött a brit trónon. Erzsébet 2015 szeptember 9-én veszi át a stafétát, akkor tölti be uralkodásának 23 ezer 226 napját.

Mint egy zöld virág. Kattintson, ha még több kalapot akar látni!
fotó:

A királynő nem akarat ünnepelni, de a közkívánatnak engedve szerdán állítólag mégis szól majd alattvalóihoz, megköszönve lojalitásukat és támogatásukat.

Mi a ShopAlike kalapválogatásával köszöntjük a királynőt, akiről köztudott, hogy nem veti meg a divatot, és a színeket sem. Jöhet a rózsaszín, a világosék, a sárga, vagy a bugyikék. Természetesen egy uralkodónőnek a kosztümökhöz színben és stílusban is passzoló fejfedő dukál, ami II. Erzsébet outfitjeinek is állandó és központi eleme. (Mellesleg ugyanilyen központi eleme uralkodásának férjéhez, Fülöp herceghez kötődő, máig tartó nagy szerelme is. Még hogy az uralkodók csak érdekházasságokat kötnek!)

Ezt a fejfedőt irigyelhetik tőle a legtöbben
fotó: Nyugat.hu

A válogatásban minden eseményt egy, az királynő által az adott évben viselt kalap szimbolizál. Az alábbi oldalon pedig a kalapok illusztrációira kattintva az eredeti képek is láthatók.

fotó: ShopAlike
fotó: ShopAlike
fotó: ShopAlike

A világ legidősebb uralkodója

Bár Geoffrey Fisher, Canterbury érseke csak 1953. június 2-án helyezte Szent Eduárd koronáját a fiatal uralkodó fejére a londoni Westminster-apátságban, a 27 esztendős királynő akkor már több mint egy éve ült a brit trónon. II. A 89 esztendős királynő a világ legidősebb uralkodója, és az európai történelem legrégebbi, ma is létező monarchiájának élén áll. Ráadásul az összesen 54 tagállamot számláló Nemzetközösség tagállamai közül – az Egyesült Királyság mellett – tizenötnek ma is ő az alkotmányosan elismert államfője, köztük olyan földrésznyi óriásoknak is, mint Kanada és Ausztrália.

A trónra lépése óta eltelt idő hosszúságát találóan jellemezte kilencedik miniszterelnöke, Sir John Major, aki a Mail on Sunday című vasárnapi konzervatív brit lapban írt méltató cikkében felidézte: a világon ma élő hétmilliárd ember közül hatmilliárd nem is ismert más brit uralkodót, és legalább 70 évesnek kell lenniük azoknak, akik még emlékezhetnek olyan brit bankjegyekre és postabélyegekre, amelyek nem II. Erzsébet királynő portréját viselték.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : *zt k*tsz*r *s m*g f*gj*k g*nd*ln*, m*rt *nn*k n*gy * r*z*k*j* *...
Pálinkás József új pártja is részt vesz az ellenzéki előválasztáson
miki1950 : L*t*d? V*n *k* *rt*tt*. ...
Amikor a veszélyhelyzet előhozza a rendőrből a jogsértőt
Katka: N*m k*ll *hh*z S*s *tc**n*k l*nn*, s*jn*s!...
Olvasónk szerint medvék garázdálkodnak Szombathelyen
Katka: H*gy j*n *z *z *mb*r *hh*z h*gy *ly*n*k*t *rj*n?...
Nagyon megviseli Törőcsik Marit a bezártság
Katka: M*st n*gy*n m*ll* ny*lt*l! M* v*lt * g*nd*d *z *ls* h*zz*sz*l*s...
Nagyon megviseli Törőcsik Marit a bezártság