NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A DK Európai Egyesült Államokat, az MKKP egyénre szabott klímát akar – ellenzéki EP jelöltek vitáztak Szombathelyen

Félig telt meg az MMIK nagyterme hétfőn este, pedig a szimpatizánsokat magukkal hozták a jelöltek.

Szombathelyen volt az első ellenzéki vitaest, amin az ellenzéki EP-jelöltek bemutatták programjaikat. A Partizán Aktivista Közéleti vlog szerzője Gulyás Márton azokat a pártokat hívta meg, akik az országgyűlési választásokon legalább egy százalékot elértek.

Az MSZP-Párbeszéd képviseletében Jávor Benedek indította a vitaestet. Az erősen az egyénileg elért eredményeire épített felszólalásaiban a jogállamiság és a fenntarthatóság kérdéskörére helyezett nagy hangsúlyt. Mint mondta, Európa nem ér rá arra, hogy friss pártok kísérletezzenek a vezetésével.

A DK-s Rónai Sándor mondanivalójának eleje és vége is az Európai Egyesült Államok létrehozása volt. Összefogást sürgetnek nemzetközi szinten, minden kérdést erről az oldalról közelítenek meg. Tehetetlenek, amíg nem történik legalább európai szintű együttműködés. Arról, hogy kicsiben, Magyarországon nem sikerül az összefogás igazán nem tehetnek.

fotó: Nagy Jácint

A momentumos Csillag Tamás nagy lelkesedéssel - és talán egy csepp naivitással - állt ki a vitapartnerekkel szemben. Jó kampánnyal dolgoznak, bár maguk is elismerik, hogy ebben néhol tarthatatlan ígéretekkel dobálóznak. Rendkívül hosszútávú tervekben gondolkoznak, röpködtek a 2030-as, 2050-es határidők. Nagyon szeretnének egy fenntartható, előremutató Európát, ahova jó hazajönni. Még nem tudják, hogyan érik el mindezt, de tényleg nagyon szeretnék.

Az LMP-től Turcsán Szabolcs jelent meg a zöldek képviseletében. A globális felmelegedést már biokatasztrófaként emlegette. Úgy gondolják, a következő öt év az utolsó lehetőség a változtatásra. A nagy zöldítési tervet elektromos autókkal, megújuló energiaforrásokra való átállással képzelik. Az átállások költségeit a multinacionális vállalatok adóztatásából hoznák be.

fotó: Nagy Jácint

Bana Tibor egy új, EU kompatibilis pártként mutatta be a Jobbikot. Mint elmondta, így a konszolidálódás után, szeretnének becsatlakozni egy pártcsaládba, jelenleg is erről tárgyalnak. A neki feltett kérdések nagy része a múltbéli problémákkal foglalkozott, amire újra és újra a hiteles fordulatról, és a kompromittáló egyénektől való teljes elhatárolódásról szóló válaszokat kaptunk.

Az MKKP képviseletében Kovács Gergő pártelnök hozta a szokásos formáját - a viccpárt viccpártként viselkedett. A jelenlévő aktivisták és lelkes követők sörökkel és hangos közbeszólásokkal frissítették az est monotonitását. Azt ígérik, ha bejutnak az Európai Parlamentbe, folytatják munkájukat az örök élet és az ingyen sör elérhetővé tételében. Ezek mellett természetesen az EU-s kérdésekre is megvannak a maguk válaszai.

fotó: Nagy Jácint

Az egyperces bemutatkozók után moderált vitablokkok következtek. Az egyik fő designer téma manapság a fenntarthatóság és a klíma kérdése, erről is megkérdezték a képviselőket. Az MSZP-Párbeszéd az Oroszországtól való energiafüggés megszüntetését szorgalmazza, természetesen megújuló energiaforrásokkal kiegészítve, illetve a károsanyagkibocsátási kvóták szigorítása mellett érvelt.

A DK itt is közösen akar megoldani mindent, de már vannak kisebb léptékű ötletek is: a magánháztartások zöldítése is cél a multik adóztatása mellett. A Jobbik szintén az oroszoktól való elhatárolódásra és lassú energetikai átállásra készül. Az LMP is a multicégekre húzná rá a vizes lepedőt, de a harcot elég elkeserítőnek érzi a német iparlobbi ellen.

fotó: Nagy Jácint

Az MKKP rövidebb évszakokat és mindenkinek személyes mikroklímát biztosítana.

Pár kérdésben nagy egyetértés volt az ellenzékiek között. Manfred Weber abszolút alkalmatlan bizottsági elnöknek, Dr. Trócsányi László pedig EU- biztosnak. A Frontex jelenleg nem elég erős szerv, abszolút létjogosult, és fejlesztésre szorul. A Sargentini-jelentéssel kapcsolatban kis nézeteltérések mellett a lényeg – az Orbán kormány kritikája nem egyenlő Magyarország kritikájával.

fotó: Nagy Jácint

A szombathelyi közönségkérdésekből négyet válaszoltak meg a képviselők. A női egyenjogúság mindenkinek nagyon fontos, sokat emlegették a svéd példát, az apasági GYES bevezetését és az oktatás fontosságát a kérdésben. A jogi alapok megvannak, már csak valahogy be kéne tartatni. A kérdésre, miszerint miért nincs egy nagy közös ellenzék, egységes és érdekes válasz született: mi akartuk, de a többiek nem. A migránskérdéssel kapcsolatban a kötelező kvóta érdekelte a jelenlévőket. Általános vélemény volt, hogy ez jelenleg nincs a parlament döntéshozatala előtt, illetve maximum az önkéntes kvótát fogadjuk el.

Hogy az est végére közelebb jutottunk-e az ellenzéki tervek megértéséhez, az talán csak május 26-án derül ki.

Hozzászólások (22)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

atutazo: N* *rd m*g * "ny*gg*r" k*rt,s*kk*l *l*tt* j*bb h* *lp*sz...
Hosszú sorban állnak a szavazók a szombathelyi, Fő téri előválasztási sátor előtt
iszek: *z *rn*-*lv*sn* n*m t*d* r*jt*tt *r*f*rr*s*k,* zs*k kr*mpl*n m*g...
Hosszú sorban állnak a szavazók a szombathelyi, Fő téri előválasztási sátor előtt
iszek: H*b*zt*m,*l*sm*r*m. N*m 50 *vr*,cs*k 2050- *g t*tk*s*t*tt*k. V*g...
Hosszú sorban állnak a szavazók a szombathelyi, Fő téri előválasztási sátor előtt
amiede: M* * g*nd*d T. m*d*r*t*r? M*v*l *s s*rt*tt*m m*g * sz*b*ly*k*t?...
Hosszú sorban állnak a szavazók a szombathelyi, Fő téri előválasztási sátor előtt
Megamedve: * n*mz*t cs*t*ny* *r*gk*r*r* k**rd*m*lt* * n*v*t....
Nagy Feró kibérelte a Nemzeti Színházat a születésnapjára