NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Aktuál

Minden eddiginél hamarabb jött el a túlfogyasztás napja

Idén alig több mint hét hónap alatt használtuk el a Föld egész éves erőforrás-mennyiségét.

A Global Footprint Network jelentése szerint az emberiség idén augusztus 13-ára használta el a Föld egész éves erőforrás-mennyiségét. Az elmúlt 15 esztendőben a túlfogyasztás világnapja évről évre két hónappal került előrébb. Magyarország is pazarol: ha rajtunk múlna, már május 8-án átlépnénk a fenntarthatóság küszöbét.

Erdőírtás
fotó: WWF

A nemzetközi túlfogyasztás napja az a pont, amikortól már a bolygó megújítóképességén felül fogyasztunk. Egy egyszerű hasonlatot véve, ha a Föld egy gyümölcsös lenne, akkor eddig a napig a termést fogyasztottuk, ezután viszont már a fákat vágjuk ki és esszük meg. Így nem is csoda, hogy 2000 óta a túlfogyasztás napja október elejéről augusztus elejére vándorolt.

Következményképp olyan problémákkal kell megküzdenünk, mint a talajerózió, a fokozódó szárazság és ivóvízhiány, vagy a fajok sokszínűségének csökkenése. Az éghajlatváltozás pedig csak gyorsítja ezeket a káros folyamatokat.

A 2015-ben kibocsátott üvegházhatású gázok elnyeléséhez a Föld erdeinek kétszeresére lenne szükség. Ez egy őrült mutatvány, hiszen csak akkor van esélyünk stabilizálni bolygónk helyzetét, ha radikálisan csökkentjük ökológiai lábnyomunkat

– mondta Mathis Wackernagel, az ökológiai lábnyom fogalmának egyik ötletadója.

Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója szerint Magyarország éves fogyasztásának fedezéséhez jelenleg 2,5 Földre lenne szükségünk. Ez azt jelenti, hogy ha a világ a magyar fogyasztási szokások szerint élne, akkor már május 8-ától a tartalékból élnénk.

fotó: WWF

A fenntartható működéshez a kínaiaknak 2,7 Kína kellene, Franciaországnak 1,4 Franciaországra, Indiának két Indiára, Svájcnak 3,5 Svájcra, Japánnak pedig 5,5 Japánra lenne szüksége.

A 2015-ös, decemberi párizsi klímacsúcson talán megszülethet az a nemzetközi éghajlatvédelmi megállapodás, amely gátat szab a destruktív folyamatoknak. A cél elérése érdekében 2070-re szinte teljesen fel kell hagynunk a fosszilis tüzelőanyagok használatával. A lehetőségek és a technológia már adott, most a döntéshozókon és a Föld lakóinak egyéni felelősségvállalásán a sor.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

belabo: N*m cs*k * tr*j** f*l* k*lt*tt *rd*kl*d*st, *k* b*c*kl*v*z*n h*z...
Karácsony Gergely és Ungár Péter nagyot kampányolt a szombathelyi Fő téren
miki1950 : M*gm*nd*n*d m**rt k*ll *z*rt *d**t*zn*d? N*m *rb*n *rt*! *v*nt*...
Hóvirágszedés miatt emelt vádat a szombathelyi ügyészség
belabo: B*cs, k*v*t*l p*rsz* * tr**n*n* l*t*sz*s *z*. ...
Mertek nagyot álmodni – Egy monumentális, multifunkcionális szombathelyi kilátó a láthatáron
belabo: *z * v*r*s n*m *rd*ml* m*g, h*gy b*rm* *tt - *m*t n*m k*r*cs*ny*...
Mertek nagyot álmodni – Egy monumentális, multifunkcionális szombathelyi kilátó a láthatáron
miki1950 : B*z*ny*t*k *rr*, h*gy sz*r*nt*d * k*mm*nt *z*n*s * n*ck -k*l. ...
Karácsony Gergely és Ungár Péter nagyot kampányolt a szombathelyi Fő téren