NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hírek

Kitört a nagy aranyhamisítási botrány

Milliárdosokat és pénzintézeteket vert át a zálogos, aki hamis aranytömböket adott biztosítékként.

Hamis aranytömböket adott biztosítékként a Lombard Kézizálog Zrt. több magyar milliárdosnak és pénzintézetnek. Az év elején csődbe ment zálogcég tulajdonosa által okozott kár a harminc milliárd forintot is elérheti.

fotó: napi.hu

Van olyan pénzintézet, ami 600 millió forintos kölcsönnek mondhat búcsút, de azok a vállalkozók sincsenek jobb helyzetben, akik 300 millió, illetve kétmilliárd forintot buktak a tulajdonos, Bíró Péter akciójával. A napi.hu információi szerint a zálogául kapott aranyrudak hamisak voltak, olyannyira, hogy azok trombitarézből készültek. A csalásra a lap szerint csak hónapokkal a cég bedőlése után derült fény. Az érintett felek azóta már feljelentést tettek Bíró ellen.

Összesen száz kilogramm hamis aranyról van szó, ami az eddigi legnagyobb ilyen típusú botrány lehet a magyar bűnügyi történelemben. Az már kiderült, hogy az aranytárgyak hitelességére jogosult Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóság (Nehiti) soha nem végzett a Kézizálog Zrt. részére aranyhitelesítést.

Vélhetően a fedezetként adott aranytömbök egyáltalán nem rendelkeztek magyar fémjellel. Ha mégis, akkor azt a Kézizálog Zrt. hamisította. A másik lehetőség, hogy külföldi fémjelzésű aranytömböket kínáltak fedezetként.

A gyanú szerint a Kézizálog Zrt. nem csak arannyal élt vissza. A hitelező bankoknak kötvényeikkel is hatalmas, 20 milliárdos kárt okoztak.

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Pizsi: *r*mm*l *lv*s*m, h*gy *l*nd*lt *z *ll*nz*k* *l*v*l*szt*s k*mp*ny...
Szombathely legrosszabb állapotban lévő utcái: A Paragvári utca
Paulus_Maior: - R*m**, j*rt*l m*r *kr*jn*b*n? - *n m*g n*m k*z*ccs*k*l*m, d*...
Visszafordítják az ukránok azokat a magyar állampolgárokat, akik Szputnyik V oltást kaptak
nagyokos_kicsikinai: T*bb, m*nt *gy *vt*z*d* *ng*z*k Sz*mb*th*ly *s D*br*c*n k*zt. *n...
Szombathely legrosszabb állapotban lévő utcái: A Paragvári utca
spq2s: H* sz*r n*p*d v*n, g*nd*lj *rr* * m*nk*sr* *k* n*p*nt* b**l * n*...
Szombathely legrosszabb állapotban lévő utcái: A Paragvári utca
fucking: *z *gyh*l*tt*kn*l m*gk*r*st*m * pr*j*kt*t: T*P-6.4.1-15-SH1-201...
„Újperintben sikerült ismét nagyot alkotni” – Furcsa megoldás a bicikliúton