NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hírek

Kitört a nagy aranyhamisítási botrány

Milliárdosokat és pénzintézeteket vert át a zálogos, aki hamis aranytömböket adott biztosítékként.

Hamis aranytömböket adott biztosítékként a Lombard Kézizálog Zrt. több magyar milliárdosnak és pénzintézetnek. Az év elején csődbe ment zálogcég tulajdonosa által okozott kár a harminc milliárd forintot is elérheti.

fotó: napi.hu

Van olyan pénzintézet, ami 600 millió forintos kölcsönnek mondhat búcsút, de azok a vállalkozók sincsenek jobb helyzetben, akik 300 millió, illetve kétmilliárd forintot buktak a tulajdonos, Bíró Péter akciójával. A napi.hu információi szerint a zálogául kapott aranyrudak hamisak voltak, olyannyira, hogy azok trombitarézből készültek. A csalásra a lap szerint csak hónapokkal a cég bedőlése után derült fény. Az érintett felek azóta már feljelentést tettek Bíró ellen.

Összesen száz kilogramm hamis aranyról van szó, ami az eddigi legnagyobb ilyen típusú botrány lehet a magyar bűnügyi történelemben. Az már kiderült, hogy az aranytárgyak hitelességére jogosult Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóság (Nehiti) soha nem végzett a Kézizálog Zrt. részére aranyhitelesítést.

Vélhetően a fedezetként adott aranytömbök egyáltalán nem rendelkeztek magyar fémjellel. Ha mégis, akkor azt a Kézizálog Zrt. hamisította. A másik lehetőség, hogy külföldi fémjelzésű aranytömböket kínáltak fedezetként.

A gyanú szerint a Kézizálog Zrt. nem csak arannyal élt vissza. A hitelező bankoknak kötvényeikkel is hatalmas, 20 milliárdos kárt okoztak.

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Jómagam: *n t*rt *l * t*m*t*l. *n cs*k v*l*sz*lt*m r*....
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?
Jómagam: * k*v*s*bb k*l*gz*tt v*r*s *s v*sz*ly*s. N*m h*gyh*t* *l * m*szk...
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?
miki1950 : *z *mb*r* J*g*k **r*p** B*r*s*g* *gy d*nt*tt, h*gy *z *ll*m*k d*...
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?
OhneGetzi: *m*t * t*rv*ny*k *ng*dn*k, k*h*szn*lj*. F*lj*bb k*ll*tt v*ln* r...
Sárvár és a multik - Mennyire fér meg az ipar az idegenforgalommal?
miki1950 : *rr*l sz*l. M*v*l k*ty* b*j*m, n*m *k*r*k sz*nd*k*s*n b*t*g l*n...
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?