NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Időjárás

Most süt a nap, de nincs még vége, a tél visszatámad!

Idén, úgy látszik bejön a népi megfigyelés: a medve ma meglátta az árnyékát, és spurizott vissza aludni. Kemény fagyokat és hófúvást jósol Pétervári Tibor meteorológiai észlelő.

Nincs olyan szerencséje a tavasz és a nyár szerelmeseinek, hogy a február enyhülést hozna lágy szellővel. Kialakult felettünk egy mediterrán ciklon, ami dél-nyugati irányba mozog, így úgy tűnik, hogy szerdától elbúcsúzhatunk a napsütéstől.

Ismét erre számíthatunk
fotó: Garai Antal Atom

Helyette erős, akár viharos erejű szelet kapunk, csapadékkal, aminek halmazállapota minden valószínűség szerint hó lesz. Bár nyugaton még bizonytalan a hó mennyisége, ha ez széllel jön, akár pár centi is gondokat okozhat a közlekedésben. Viszont vannak olyanok is, aki ennek örülhetnek.

Például a Karintiában síelők

Vagy azok, akik Stájerország, Nassfeld felé veszik az irány egy kis téli sportolásra. Ugyanis itt jelentősen javulni fog a pályák minősége, a frissen leesett hó miatt. 1000-1100 méter felett már biztosan várható új hótakaró.

Hideg lesz
fotó: időkép.hu

Az észak-nyugati tartományokban Tirolban és Salzburgban eddig sem volt gond a hó minőségével, de ezeken a síterepeken is várható utánpótlás, így aki csúszni vágyik, most nyugodt szívvel indulhat bármerre.

De mi lesz velünk, aki itt maradunk?

Nagyon fogunk fázni. A havazás után támadnak a mínuszok, az idei tél leghidegebb időszaka következik. A sok éves átlag szerint, ilyenkor már elemelkedni szokott a hőmérséklet, de ez idén másképp lesz.

Már most kialakult egy lefagyott hóréteg, amire friss hó fog esni, mindez kombinálva az Anglia felől érkező áramlással és a széllel, fogcsikorgató hideget fog eredményezni.

Ismét gondok lehetnek a közlekedésben
fotó: Tánczos Mihály

Éjszaka a mínusz tíz fok sem lesz ritka, nappal pedig a szél csak ront a reál hőérzetünkön.

A lehullott hómennyiség, azon túl, hogy gondokat okozhat a közlekedésben a hóátfúvások miatt, a falvak köré és a belterületekre is nagy mennyiségű havat hordhat össze a szél. Tehát: sapka, sál, termosz, hólánc.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

fgzb: R*h*b*zt*l, *z * M*gy*r K*zl*ny. m*r * ny*md*b*n f*t * g*p*kb*...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
miki1950 : *gy *g*n r*tk* *s n*gy*n *rd*k*s bl*kk v*lt * h*r*m*szt*t* b*sz...
Együttműködés vagy versengés? Pécsi beszélgetés a helyi hírportálok helyzetéről
namsub: F*sz* p*l*t*k** k*rd*st cs*n*lsz *gy k*z*ss*g* sz*rv*z*sb*l. H*...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat
namsub: *dr*k* b*szk*, *lv*ss m*r k*mm*nt*k*t! N* m*g p*rsz* ny*l*tk*zh*...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
Latyak: *z *t*k n*m m*sf*l *v *l*tt m*nt*k t*nkr*, *z *lm*lt 10 *v - n*g...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat