NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

„Széttépett esztendők”, egy széttépett útlevél – lezárult a holokauszt emlékév Szombathelyen

Zsidó hétköznapok, egy igazán emberközeli tárlaton: szerda este a Zsidó Hitközség Imaházába, a Bernstein Béla Kulturális Központba érkezett a fővárosi levéltár kiállítása.

A

Nyitott Levéltárak

sorozat kiállítása elsőként érkezett Szombathelyre Budapest után. A nyitottság pedig jó hívószó az egész holokauszt emlékév szombathelyi eseménysorozatára. Márkus Sándor, a zsidó hitközség elnöke hangsúlyozta, hogy barátsággal várnak mindenkit, aki kíváncsi a tárlatra.

Mákus Sándor a kiállítási anyag előtt
fotó: Bonyhádi Zoltán

És valóban érdemes ellátogatni: már az iseumi Szemtől szembe

2014.10.31. 19:47

Szombathely múltjával is szembenéztünk: elhurcolt zsidó családok portréiból nyílt kiállítás az Iseumban

/ kultúra 3 hsz. /
A II. világháború előtt több mint háromezer zsidó vallású ember élt Szombathelyen. Csütörtök este az ő szemükbe nézhettünk bele a Savaria Múzeum által összegyűjtött korabeli fotókon.
is bebizonyította, hogy sok esetben megrázóbb tud lenni a hétköznapi élet bemutatása kézzel fogható fotókon és dokumentumokon, mint a borzalmak feltárása.

Elszakított szerelmesek, megnyomorított életek

Szinte a bőrünk alá kúszik, hogy mennyire fájdalmas lehetett, egy bimbózó szerelem ellehetetlenítése, azzal, hogy a fiút munkaszolgálatra küldték. Menyasszonya Ács Éva, el nem küldött levelei naplószerűen megmaradtak, így ma is olvashatjuk elhurcolt szerelméhez írt sorait.

Ez a negyedik emlékévhez kapcsolódó esemény, mondta el Puskás Tivadar polgármester, ami abba a korba kalauzol bennünket, amikor

a magyarság és a zsidóság szerves egységet alkotott

. Amit szétszakítottak... Ahogy tette ezt a negyvenes években egy zsidó vallású ember az útlevelével, szimbolikusan, hiszen úgysem utazhat sehová. Ez az útlevél a budapesti tárlaton eredetiben látható.

Tablókból nyílt egészen egyedi kiállítás
fotó: Bonyhádi Zoltán

Mindenezek mellett, a zsidóság kulturális és társadalmi életben elfoglalt helyzetét is láthatjuk: tagjai voltak a cserkészmozgalomnak, valamint a Bethlen téren zsidó színház is működött, nemcsak zsidó színészekkel.

Dr. Feldmájer Péter a MAZSIHISZ alelnöke szerint Szombathely nagyon szépen és méltón emlékezik, ezért is érdemes ellátogatni a tárlatra, amely kedden és pénteken látogatható háromtól hatig a Bernstein Béla Kulturális Központban .

Koncert az imateremben:

Szállj költemény!

A záró rendezvénybe jobban belesimuló koncertet nem is tudtunk volna képzelni. A véletlen alakította így, hogy Kelemen Zoltán és Varga Richárd műsora olyan hatásfokkal dolgozott, hogy jó ideig nem fogjuk elfelejteni. A vers klasszikusokból válogató előadói est mind arányaiban, mind pedig felépítésében széles érzelmi skálán mozog.

Varga Richárd és Kelemen Zoltán
fotó: Bonyhádi Zoltán

Tömény, idő kell, amíg megemésztjük. De úgy gondoljuk, aki nemcsak könnyed szórakozásra vágyik, feltétlenül nézze meg őket, ha lehetősége lesz rá. Hetvenöt percet kitölteni nem könnyű, de a színház egyik legszebb hangi adottságaival rendelkező színészének és néha már groteszkbe hajló parafrázisok mesterének sikerült, teljes harmóniában egymással. Igazi élmény-ajándék, köszönjük.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

elbandi: m*g l*l* p*nz*s s*m l*nn* *l*g h*gy m*nd*nk*t m*nd*g t*szt*lg*ss...
Ezer alatt az új fertőzöttek száma
miki1950 : N*ncs m*s*, *rb*n t*v*bb h*ly*l. M*nt * L*b*r*l*s *nt*rn*c**n*l...
A magyar liberálisok egyötöde a liberalizmust elutasító Fideszre szavazna
elbandi: cs*m* t*n*lm*ny v*n, j*p*r*t *l *s l*h*t *lv*sn* * n*t*n, *h*l k...
Kötelezővé tenné a koronavírus elleni oltást egy javaslat
dredd bíró: B* *m ! M*g*nt n*tt * F*d*sz t*m*g*t*tts*g* 6 % -*t. * b*l*ld*...
A magyar liberálisok egyötöde a liberalizmust elutasító Fideszre szavazna
west: * f*d*sz*s l*b*r*l*s *z *ly*n m*nt * h*s*m*d* v*g*t*r**n*s. V*l*...
A magyar liberálisok egyötöde a liberalizmust elutasító Fideszre szavazna