NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

gombÁSZ 8. - A sorozatunk végetér, de receptek azért még vannak!

A gombaszezon véget ért, emelem kalapom, viszlát 2015-ben!

Idén utoljára jelentkezem – a gombák ugyan mind a négy évszakban nőnek, de az igazi szezon véget ért, és csak a fanatikusok folytatják az erdőjárást kalapos zsákmány becserkészésének reményében. Amikor elkezdtem gombÁSZ-jegyzeteimet a nyugat.hu hasábjain, abban reménykedtem, hogy – Magyarország egyik legismertebb gombász-területéről lévén szó – sokan küldenek majd kommenteket, kritikákat, vagy egyszerűen hozzászólásokat saját élményeikről. Talán majd jövőre…

Gomba már alig van, de az őszi erdő csodálatos...
fotó: Kocsis Péter

Még a kezdetekben egy hozzászóló azt kérdezte, miért Csehországban gyűjtöm a gombákat. Nos, azért, mert itt élek. És ha az ember valaminő véletlen vagy hirtelen felindulás miatt hosszabb ideig Bohémia földjén tartózkodik, három megállapítást kénytelen tenni: jobbak a sörök, gyorsabbak a hokisok és több a gomba. Így lesz egy csehországi magyarból sörissza, hokiszurkoló és egyben gombaszakértő is.

Az utolsó kiskosár - tölcséres rókagomba...
fotó: Kocsis Péter

De hogy még érthetőbb legyek: a hazai Olvasókhoz és gyakorló gombászokhoz képest előnyben vagyok, mivel számomra a gombászat helyszínét a dél-cseh erdők világa biztosítja. Az természetes és közismert, hogy minden népnek megvan a maga nemzeti sportja - a cseheknek elsősorban a hoki, majd a foci, és ezeket követi a tenisz, a motorsportok és az atlétika. Ám az itteniek még valamiben jeleskednek: ez pedig a gombavadászat! Ennek gyökerei nyilvánvalóan a kirándulás, a természetjárás itteni, már-már abnormális méreteket öltő divatjából eredeztethetőek, ám idővel teljesen önálló műfajjá nemesedett. Azt hiszem, túlzás nélkül nevezhetjük ezt a szokást a kispolgárok tömegsportjának, annak minden nagy- és kisszerű értelmét hozzágondolva.

...és ugyanaz szárítva
fotó: Kocsis Péter

Azt mi, magyarok is tudjuk, hogy e sport bizony csöppet sem veszélytelen. Eső után erdőszéleken, domboldalakon, mint apró hangyák mászkálnak az emberek, az utak szélén autók tucatjai parkolnak mindenütt. A sport szabályai egyértelműek: kosarunkba a megadott idő alatt a lehető legtöbb gombát kell összegyűjteni, ráadásul ügyelve arra, hogy ezek mindegyike ehető fajta legyen! Ez pedig nem könnyű munka: ha például a Piruló galóca helyett Párducgalócát viszünk haza, jóllakottság helyett bódulat és őrjöngés követi az ebédet. Vagy itt vannak az Őzlábgombák: a Nagy őzláb remek étel kirántva, a Vörhenyesnek nevezett kistestvér viszont súlyos mérgezést okoz. De még az oly kedves nevű és ízletes Erdőszéli csiperke gyűjtése sem veszélytelen: a Fehér Gyilkos-galócával és az ugyancsak kellemetlen Nagy döggombával egyaránt könnyen összetéveszthető! Vannak aztán csak főzés után fogyasztható gombák és olyanok is, melyek ízletesek ugyan, ám 10-15 óra elteltével már aligha ez jut róluk eszünkbe gyomormosás közben...

Egyszóval e sport sokkal izgalmasabb, mint mondjuk egy Forma-1-es futam. Gombász csak abból válhat, aki kitartó előtanulmányokat folytat elméletben és gyakorlatban egyaránt, ugyanakkor a tanulástól függetlenül remek felismerő-képességgel rendelkezik: máskülönben az egészségkárosodás hamar a sport abbahagyására kényszerítheti a gyöngébb versenyzőket...

Ennek ellenére - számomra mindeddig érthetetlen módon - errefelé nagyon ritka a gombamérgezés, pedig ha a „sportolók” számát nézzük, akkor a magyarországinak többszörösét kellene regisztrálni egy-egy jó gombász-hétvége után... Errefelé nincs szükség bevizsgálásra sem, ha bizonytalanok vagyunk, elég, ha bevisszük a zsákmányt valamelyik étterembe, ahol a szakács vagy akár a törzsvendégek is készséggel kiválogatják nekünk a kosár tartalmát.

Vargánya frissen...
fotó: Kocsis Péter

Előző írásomban téli receptet ígértem. Nos, a vargánya és a tölcséres rókagomba azon kalaposok közé tartoznak, amelyek szárítva talán még aromásabbak, mint frissen elkészítve, ezért most egy ilyen keverékből készült ételt szeretnék megosztani Önökkel.

...és szárítva
fotó: Kocsis Péter
Sült halfilé vargányával és tölcséres rókagombával

Hozzávalók: - ½ kg tengeri halfilé (lehetőleg nem Pangasius) - egy-egy marék szárított vargánya és tölcséres rókagomba - ½ kg felkockázott burgonya - 15 dkg vaj - 5 ek olívaolaj - 6 gerezd fokhagyma - rozmaring - só, színesbors

Elkészítés: A halfilét kiolvasztjuk, és citrommal-fokhagymával ízesítjük. Besózva a vajjal és olívaolajjal kikent sütő közepére helyezzük, és kevés helyet kihagyva körülszórjuk cm-es kockákra vágott és félpuhára előfőzött burgonyával. A szárított gombákat tejszínben áztatjuk legalább 10 percig. Ezután hozzáöntjük a halhoz és burgonyához, majd szeletekre szelt fokhagyma-gerezdekkel meghintjük az egészet. A tepsibe rozmaringleveleket teszünk, sajtot reszelünk az egészre, a sütőt előmelegítjük, és az egész tepsit letakarva beletesszük. A sütőtől függően 20-30 perc után (lényeg, hogy a burgonya már teljesen puha legyen) immár fedő (alufólia) nélkül az egészet ropogósra sütjük. Ügyeljünk arra, hogy az étel ne száradjon ki, bár a gombák leve és a zsír általában elegendő ahhoz, hogy ne kelljen vízzel (netán száraz fehérborral) locsolgatni néha, persze ez utóbbi nem árt neki...

Kapcsolódó

2014.11.07. 07:50

gombÁSZ 7. - Így töltsük fel gombával a kamrát!

/ gasztro 4 kapcs. /
Kalapok szárítva, sózva, mélyhűtve... Merthogy közelít a tél!

2014.10.20. 12:19

gombÁSZ 6. - Gombaritkaságok azoknak, akiket szeretünk!

/ életmód 3 kapcs. /
Mai írásomban három olyan gombáról lesz szó, amelyekből kiváló ételeket készíthetünk, ideális esetben az egész rokonság számára.

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

oszto: *z *ng*z*k....
Koronavírus: október 1-jétől szigorítanak Bécsben
demoktatorovm: *n *g*z*n *ssst*b* T*szt*lt *r*m!...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
miki1950 : L*tsz*k, h*gy N*m*ny *ndr*s v*ssz*f*l* t*lj* * v*r*st, n*m p*d*g...
Újabb multinacionális cég érkezett meg Szombathelyre
tintiritti: *n *nn*k n*m cs*n*lt*m v*ln* pr*m*t *gy c*kk f*rm*j*b*n, h*th* *...
Szlovéniában a home office-hoz is kell védettségi igazolás
Ddd911: P*ty*s d*h*s l*tt? :D k*s bz* ...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel