NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

A gomba 50 árnyalata - GombÁsz sorozatunk 5. része

Politika helyett gomba! Válasszon magának színt az őszre! A piros mérgez, a narancssárga nehezen emészthető, a zöld nagyon ritka, kék gomba pedig nincs is!

Kedves Gombásztársak! Ha jó a szezon, és sikerül hamar begyűjteni és elkészíteni a télire valót, az ember sok mindenre ráér. Például arra, hogy az ízek mellett odafigyel a színek harmóniájára is.

Tudom, az elkövetkező hétvége nem a gombák kiválasztásáról szól elsősorban. Mégis azt javaslom - ne mérgelődjünk, és ha nem tudunk kalapot emelni a győztes előtt, irány az erdő, ott majd kicsit lenyugszunk...

Tegnap még sűrű köd volt, amikor elindultam kosarammal, és mivel még az előző napi zsákmányt sem sikerült teljesen feldolgoznom, úgy gondoltam, inkább amolyan szemlélődő délelőttöt csinálok.

Lila, de nem csak a ködben 1
fotó: Kocsis Péter

Az első területen felfedeztem egy jókora csapat narancssárga rókagombát, és rögtön mellettük egyik kedvencem, a lila pénzecskegomba tucatjai nőttek. Utóbbi nem különösen ízletes gomba, de keverékekbe kiváló, és színe miatt esztétikai látványként sem utolsó. Ha pedig együtt van a narancsos rókagombával, csaknem kiáltva kérnek minket, hozzunk össze belőlük valamit a konyhaasztalon!

Hát nem gyönyörűek egymás mellett?
fotó: Kocsis Péter

Például gombás rizottót, tavaly legalábbis ezt készítettem belőlük legtöbbször. Semmi varázslat: a rókagombát és a lila pénzecskegombát megtisztítjuk, utóbbinak kalapjait tartjuk csak meg. Kevés vajon némi fokhagymával gyorsan átpirítjuk, majd hozzáadjuk a rizottó-rizst, és a szokásos módon elkészítjük. Ha önállóan esszük, tehetünk még hozzá ízfokozó anyagot, miszerint vargányát (frisset vagy szárítottat), és a tetejére parmezánt reszelünk. De köretnek sem utolsó, ebben az esetben elég a két említett gombafajta és persze a rizottóhoz szükséges alapfűszerek, valamint egy kis friss petrezselyem.

Vajon pirítva sem sokat veszítenek színükből...
fotó: Kocsis Péter

Úgy látszik, a tegnapi a lila szín napja volt – két helyen is rábukkantam ugyanis másik őszi kedvencemre, a lila pereszkére, nem kis mennyiségben. Aki nem ismerné ezt a gombát, annak elmondom: különlegesen aromás, már-már parfüm-illata van, és csodálatos íze! A franciák esszenciát is készítenek belőle. Én, mivel kora délelőtt hazaértem, a legegyszerűbb megoldást választottam: lilapereszkés rántottát! Semmi cicoma, a pereszkét felkockázzuk, kevés hagymával vajon megpirítjuk, a fokhagyma persze nem árt. A felkevert tojást ráöntjük, megszórjuk friss petrezselyemmel, és készen is van az egyik legnagyszerűbb gombás rántotta!

Csodálatos lények a gombák… Csehországban úgy is nevezik őket, hogy „az erdő festőművészei”. És valóban – a barna, a narancssárga, a piros, a szürke, a fehér vagy akár a zöld megannyi árnyalatával gazdagítják erdeinket. Ráadásul a színek árnyalatán kívül az ízek változatosságával is gazdagítják világunkat. Le a kalappal – szó szerint és átvitt értelemben egyaránt.

És készen is van a rizottó...
fotó: Kocsis Péter

Legközelebb egy Magyarországon meglehetősen elhanyagolt és lebecsült gombáról is szó lesz – ez pedig a kenyérgomba! A cseheknél és a franciáknál meglehetősen becses kalaposról van szó – a részletekről majd egy hét múlva… Addig is, irány az erdő, van még némi időnk az első fagyokig!

Kapcsolódó

2014.10.02. 08:29

gombÁSZ 4 - Egy kis quiche, avagy gombás lepény

/ életmód 3 kapcs. /
Ezúttal egy kis erdei kitérő, valamint az ígért francia gombás-csemege! Mert még szezonja van, elő a hétvégén a kosarakkal!

2014.09.17. 20:29

gombÁSZ 3. - Evett már gombatepertőt?

/ életmód 4 hsz. 2 kapcs. /
Vagyis óda az őzlábgombához. Mert megérdemli. Mi meg őt.

2014.09.07. 20:52

gombÁSZ 2. - Az idei szezon egyszerűen csodálatos!

/ életmód 4 hsz. /
Akkor hát folytassuk a gombászást! Fotók, recept, jó tanácsok minden kalapkedvelőnek!

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

palig: *z m*nd *z*rt v*l*s*lt m*g m*rt * S*m* *s *d* j*rt *v*d*b* , b*n...
Napelemek és hőszivattyúk – Megújuló óvodák Szombathelyen
crankitup: N*l*d *s *lm*nt*k *tth*nr*l... ...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
crankitup: K* h*tt* v*ln*. *gy k*nny* l*sz *ls*lly*szt*n* *z *d*f*z*t*k p*n...
Már saját alapítványa is van Várkonyi Andreának
miki1950 : H* n*m b*n*d, k**g*sz*t*n*m. - * t*t*l*t*r**s *ll*m m*gt*r*mt*s...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
crankitup: * gy*rt* cs*k *z*n v*n, h*gy m*n*l t*bb*t sp*r*lj*n. Pl. * vw k*...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen