NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Gondolta volna, hogy a gyöngyöshermáni bicikliút-építésekből éppen csak Gyöngyöshermán marad ki?

Mondjuk egyelőre még ott sem épült semmi, ahol tényleg lesz.

Sok millió forint, pályázatok, kilométerek. Erről szól a szombathelyi sztori. Történt ugyanis, hogy a közgyűlés még 2011-ben elfogadta a Körmendi út-Rumi Külső út közötti kerékpárút építési projektjavaslatot, hogy ezzel továbbfejlesszék a kétségtelenül világszínvonalú szombathelyi kerékpárút rendszert. A pályázat mintegy 3 km-nyi bringaút megépítését tervezte​ a​ Körmendi út - Szent Gellért u. - Szőlős u. és Diófa u. - Újvilág u. - Pásztor u. - Rumi út - Rumi Külső út közti szakaszok​on​.

​Egészen konkrétan emezek lettek volna

(bizonyára lesznek is, csak úgy tűnik, elkapták a szombathelyi stadionvírust):

1. Szent Gellért u.: Körmendi út - Károly Róbert u. között kétoldali kerékpársáv (világoskék)
2. Szent Gellért u.: Károly Róbert u. - Rumi út között kétoldali kerékpárnyom (sötétkék)
3. Szent Gellért u.: Rumi út - Hunyadi úti körforgalom között kétoldali kerékpársáv (világoskék)
4. Szőlős u.: kétoldali kerékpárnyom (sötétkék)
5. Diófa u. egyoldali kerékpárút (sötétkék)
6. Újvilág u.: kerékpározható út jelölés (zöld)
7. Pásztor u.: kerékpározható út jelölés (zöld)
8. Rumi út: egyoldali kerékpárút (piros)

A tervezett szakaszok összekötnék a Körmendi úti és a Rumi út külső szakaszán lévő kerékpárutakat, ami azért is lenne fontos, mert több iskola, óvoda, rendelő, meg forgalmas üzlet van a vonal vonzáskörzetében. Az ​meg ugye​ tényleg nem lenne rossz, ha a gyereket Hermánból biztonságosan el lehetne küldeni suliba​, vagy nagyit az orvoshoz​.

"Nem kapsz piros ​biciklit, de nesze, itt egy roller"

A 2011 júliusában benyújtott pályázat aztán az egy levegővel kimondhatatlan nevű Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatóságának döntése alapján forráshiány miatt tartaléklistára került. Ez ​hivatali nyelven azt jelenti, hogy megértették, hogy tetszik nekünk a piros bicikli, de apuéknak nincs most rá pénze.

Nyár végi pillanatok az Újvilág utcában
fotó: BZ

2013-ban egy újabb bírálaton esett át, akkor a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség 127.657.494 forintnyi vissza nem térítendő támogatásról üzent, a saját forrás biztosításáról aztán a közgyűlés is döntött.​ Apu mégis tud venni valamit, aminek van is kereke, csak hát ez egy roller.

A kerékpárút-hálózatot eredetileg 2014 szeptemberében forgalomba kellett volna helyezni, ehhez képest még neki sem álltak az építésnek. Az összköltség a tervezéstől az építésen és a fapótláson át a rejtélyes "szemléletformáláson" keresztül mindenfélét magába foglalva 213.450.372 színmagyar forintra rúgna. A beruházásra viszont az önrésszel együtt összesen 141.841.660 forint jut, tehát hiányzik a szükséges pénz harmada, ebből persze az következik, hogy ki kell húzni ezt-azt a kívánságlistáról. Úgy tudjuk, ez meg is történt, így épp az egyik legfontosabb szakasz, a Rumi úti kerékpárút kerül ki az építésből. Pedig ez lenne a köldökzsinór, ami összeköti a Rumi úti vasúti átjáróig érő szakaszt a belsőbb részekkel.

A Rumi úti vasúti átjárótól a város felé nincs kerékpárút - és a jelek szerint nem most lesz
fotó: Bonyhádi Zoltán

Tóth Kálmán, a körzet a baloldali képviselőjelöltje szerint - aki felhívta a figyelmünket az ügy furcsaságaira - a stratégiailag legfontosabb részt nem szabadna kihagyni, ráadásul az érintett szakaszt keresztezi a körgyűrű is, ami a tekintélyes kamionforgalom miatt kerékpáros szempontból amúgy sem veszélytelen. Akik jelenleg a Rumi úton közlekednek biciklivel, két lehetőségük van: vagy őket ütik el, vagy a járdán biciklizve ők ütik el a gyalogosokat - egyik sem a legjobb megoldás.

Átlagos hétköznap a Rumi úti lámpás kereszteződés közelében
fotó: Bonyhádi Zoltán

Ha úgy épül minden, ahogy most a dolgok állnak, akkor a "Szombathely város kerékpárút-hálózatának fejlesztése Gyöngyösszőlős és Gyöngyöshermán városrészeken" névre hallgató program keretében a KISZ-telep és Szőlős utca kap kerékpársávokat, illetve -utakat, Hermán viszont továbbra is hiába vár akármire.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

palig: S*jn*s sz*m*t t*l*p*k*n Sz*mb*th*ly*n sz*m*t *l b*n*k *z *mb*r*...
Elkezdődött a háború az illegális hulladéklerakók ellen Szombathelyen
miki1950 : N* *l*sz*r *s *rj *rth*t**n v*gy n* *rj s*h*gy. M*s*dsz*r, h* ...
Tiltakozik az ellenzéki szövetség a kormány „büntetőhadjárata” ellen
Paulus_Maior: H*gy m*g n* s*jn*lj*m *zt * r*p*dts*rk*t......
Nehéz hónapok előtt áll Vajna Timi, ezért luxuskörülmények között töltődik fel
Paulus_Maior: H*t g*nd*l*m, * n*l* v*gz*tt h*llg*t*k n*m f*gn*k *szt*lyf*n*k*k...
Vidnyánszky Attila is indít osztályt jövőre az SZFE-n
csarli: *z *ll*g*l*s sz*m*tl*r*k*s s*h* n*m f*g m*gsz*nn*, m*nt *h*gy * ...
Elkezdődött a háború az illegális hulladéklerakók ellen Szombathelyen