NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sokkoló

81 gyereket bántalmazott szexuálisan a spanyol jezsuita rend

A Jézus Társasága bocsánatot kért az évtizedeken át tartó zaklatásokért.

A spanyolországi jezsuita rend elismerte, hogy 1927 óta 96 tagja 81 gyereket és 21 felnőttet bántalmazott szexuálisan, és bocsánatot kért a „fájdalmas és szégyenteljes” bűnökért - írja a Guardian.

A Jézus Társasága, melynek tagjai gyakran tanítóként dolgoznak, csütörtökön közzétett jelentésében elmondta, hogy a visszaélések nagy része az iskolákban történt, vagy "iskolákkal volt összefüggésben".

A dokumentum szerint a gyermekeket bántalmazó 65 jezsuita közül 48 halott. A túlélő bántalmazók közül négyen már nem jezsuiták, 13-nak pedig a polgári vagy kánoni esetek kimeneteléig akadályozták a gyermekekkel való munkát, vagy már elrendelték szolgálatuk megszüntetését, és elkülönített jezsuita közösségekhez küldték őket.

"Meg kell tanulnunk elnézést kérni az áldozatoktól és a társadalomtól a visszaélésekért, a hallgatás kultúrájáért és azért, mert szemben álltunk a tényekkel és tisztességgel" - mondta Antonio España, a rend spanyolországi tartományi felettese.

Az Infancia Robada (ellopott gyermekkor) egyesület, amely a gyermekkori bántalmazás áldozatait képviseli, üdvözölte a jelentést, de közölte, hogy a számok „nevetségesek”, tekintve azt a korszakot, amelyben a bűncselekmények közül sok történt.

"Úgy tűnik, elfelejtették, hogy az áldozatok nem akkor jelentenek visszaélést, amikor akarnak, hanem amikor tudnak" - mondta az egyesület elnöke, Juan Cuatrecasas. „1927-ben senki nem tudott volna ilyesmiről beszámolni" - tette hozzá.

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

amiede: *z k*ll * 133 b*t*r *mb*rn*k....
Így oltotta ma a szombathelyieket Ifj. Prugberger László a kínai vakcinával
westend: J*l*n *ll*s sz*r*nt *l*g n*gy *l*nyn*k h*ngz*k, h*gy * b**lt*tt ...
Aggasztóan terjednek az iskolákban is a koronavírus új változatai
miki1950 : * j*bb *gy l*dny*k sz*z ty*kny*kn*l *n*l*g**j*r*, j*bb *gy Kl*r...
Dobrev Klára Szombathelyen: az EU-s források jelentős része akár közvetlenül is az önkormányzatokhoz kerülhet
westend: T* m*t sz*psz?...
Zacher Gábornak változott a véleménye a vakcinákról
miki1950 : **r*p** sz*l*d*r*t*s. M*g *gy *ly*n h*ly* k*rm*ny n*ncs **r*p*b...
Csehország, Szlovákia és Ausztria soron kívül kapnak vakcinákat az EU-tól