NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

800 millió a kastélyra, 5 millió az emlékműre

Körmend városa mer nagyot álmodni: lépésről lépésre megújul majd a kastély, és méltó külsőt kap majd a Hősök emlékműve is.

A körmendi Batthyány-kastély egyike az ország öt kiemelt kastélyegyüttesének (a másik négy: óbudai Zichy-kastély, fertődi Eszterházy-kastély, gödöllői Grassalkovich-kastély és a keszthelyi Festetics-kastély) - mondta el Körmend polgármestere, Bebes István.

Helyreállított lovarda és egy örökségközpont

Éppen ezért fontos, hogy mindent megtegyenek azért, hogy a kastély újra régi pompájában tündököljön. Ezért már tettek lépéseket: tavaly például az egykori nyugati tisztilakban 40 millió forintból újult meg a gyermekkönyvtár.

Bebes István, V. Némteth Zsolt és Hende Csaba a sajtótájékoztatón - további képekért kattintson!
fotó: Mészáros Zsolt

A most megpályázott 800 millió forintból az egykori lovardát állítanák helyre, és Batthyány Örökségközpontot hoznának létre az épületben. Ez többek között a homlokzat és a tető megújítását, a nyílászárók cseréjét, egy fogadótér és egy időszaki kiállítótér kialakítását és akadálymentesítést jelentene.

Az így megszépült és új funkciót kapott központ reményeik szerint növelné a látogatók számát, és méltó emléket állítana a Batthyány-családnak. A pénzből létrehoznának még egy liktáriumot (a történeti gasztronómiában a természetes főzetek és készítmények tárolására kialakított helyiség) is, ahol helyi gasztrokincseket árulnának.

Új járda, világítás, padok

Az I. világháború hősi halottainak állított emlékmű felújításához és a szobor környék megszépítéséhez (járda, térvilágítás, új padok) 5 millió forintra pályázik az önkormányzat. A Kisfaludi Stróbl Zsigmond által készített szobrot 1927. október 2-án avatták fel.

A leendő Örökségközpont tervrajza - további képekért kattintson!
fotó: Mészáros Zsolt

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter elmondta, hogy egy 1924-ben megalkotott törvény rendelkezett arról, hogy minden település köteles emlékművet állítani a nagy háborúban (akkor még úgy vélték, nem lesz még egy ennyi áldozatot követelő háború) elesett hősöknek, és hogy emlékezzen meg mindenki ezekről a hősökről május utolsó vasárnapján.

Idén lesz száz éve, hogy kitört az első világháború. Csak megbecsülni tudjuk, hogy hányan vesztették életüket, de a szám meghaladja a 660 ezret. Minden családot érintett, és érint még mindig, emlékeztet Hende Csaba. Éppen ezért hozott létre a kormány egy bizottságot, hogy segítse a megemlékezéseket. És mivel annak idején az emlékmű közadakozásból épült fel, nagyon reméli, hogy a kései leszármazottak lelkesedésükkel most is segíteni fognak.

A körmendi kastély már régóta várja, hogy újból régi fényében tündökölhessen
fotó: Mészáros Zsolt

További támogatás?

A kormány Hende Csaba elmondása szerint nagyszabású programokat készít elő a centenáriumra: lesz múzeumhajó a Dunán, az egykori frontokat bejáró múzeumvonat, és az 1950-es években elégetett I. világháborús veszteség-nyilvántartást is igyekeznek pótolni a bécsi archívumokból. Az innen azonosított több, mint 100 ezer ember adatait a honvédelem honlapján fogják majd közzétenni.

A vidékfejlesztésért felelős államtitkár, V. Németh Zsolt örül annak, hogy éppen ez a két épület újulhat meg, hiszen messze túlmutatnak a város határain. De természetesen nem kíván a babérjain pihenni, és nem mond le arról, hogy még további támogatást kapjon Körmend városa. Szerinte egyébként nem szabad megfeledkezni a szakrális kapcsolódásról sem: hiszen Batthyány-Strattman Lászlót, a szegények orvosát II. János Pál pápa 2003-ban boldoggá avatta.

Kapcsolódó

2014.01.27. 07:44

Lassan összedől a körmendi Batthyány-kastély

/ közélet gal. 7 hsz. 3 kapcs. /
Elvileg tart a felújítás, de lehet, hogy ezt a több száz éves épület nem várja meg.

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

mikornyicki: ...*s * f*d*szb*n *gyr* t*bbsz*r r*h*gn*k f*l h*ng*s*n. M*gy * ...
Ungár Pétert támogatja a szombathelyi ellenzéki előválasztáson a Jobbik
miki1950 : *z *s kr*mpl* *szt*s. * k*z*p*szt*ly *ls* f*l*n*k * kr*mpl*j*. ...
Márki-Zay Péter keményen nekiment Czeglédy Csabának a szombathelyi előválasztás miatt
miki1950 : N*m *ly*n *gysz*r* *z * k*rd*s. M*rt h* pl. *n l*nn*k *z *gy*k ...
Megvan az első érdeklődő Törőcsik Mari házára
elbandi: p*rsz*, m*nd*nk* *k*s*bb, h*sz *tt m*nd*nk* "sz*k*rt*"!!...
Kínai vakcina: mégsem véd a mutánsok okozta fertőzéstől
belabo: H*t*lm*s gr*t * m*gy*r b*jn*kcs*p*tn*k! V*g*g dr*kk*lt*m * m*ccs...
Bajnok a Haladás futsal csapata